Mustaţa, noul accesoriu de la Hollywood

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rolurile de mustăcioşi în care sunt distribuiţi actori de la Hollywood dau tonul în modă.  Ridicolă, şarmantă sau serioasă, mustaţa le-a oferit actorilor şi cântăreţilor o notă distinctivă, indiferent dacă podoaba facială era sau nu la modă.

Doi dintre actorii cotaţi cel mai bine în ultimul timp au readus, anul acesta, mustaţa în atenţia publică. Pentru a intra cât mai relevant în rolurile în care au fost distribuiţi, Brad Pitt şi George Clooney au fost nevoiţi să adauge la imaginea lor un plus de masculinitate şi se pare că nu sunt deloc stânjeniţi de noua lor postură.

Brad Pitt a declarat recent că vrea să relanseze această modă şi nu crede că în prezent mustăţile sunt respectate îndeajuns. Actorul a recurs la acest look pentru rolul din ,,Inglourious Bastards”, film care va fi lansat în iulie 2009.

Prietenul său, Clooney, pregăteşte şi el un nou film, ,,Men Who Stare at Goat”, pentru care şi-a lăsat o mustaţă stufoasă. Cei doi au jucat în mai multe filme împreună, ultimul fiind ,,Burn After Reading”, lansat anul acesta.

Mustaţa în lumea artistică

Istoria mustăţii este veche de secole şi a fost pentru mult timp nelipsită de pe faţa unor bărbaţi. În secolul XX, câteva genuri de mustaţă au devenit celebre datorită personalităţilor care le purtau.

Salvador Dali, Clark Gable, Charlie Chaplin sunt trei dintre personalităţile primei decade a secolului trecut care au lansat stiluri diferite care au fost asociate mai târziu cu acestea. În anii ’60, podoaba facială a lui Peter Sellers, în rolul inspectorului Jacques Clouseau, stârneşte râsul în comedia „Pantera Roz”.

În acelaşi timp, se lansa pe scena muzicală un mustăcios care urma să devină foarte influent, Frank Zappa. I-a urmat Freddy Mercury, vedeta incontestabilă a anilor ’80.

Mustaţa zilelor noastre

Dacă pe stradă se văd din ce în ce mai rar bărbaţi cu mustaţă, în cinematografie se face apel la ea pentru a crea personaje ridicole de genul Borat sau în cazul în care se doreşte o atitudine mai gravă a unor actori cunoscuţi pentru altfel de roluri.


Will Smith şi Martin Lawrence sunt un exemplu perfect de transformare a doi actori de comedie în tipi duri în pelicula “Bad Boys”. Această schimbare la care sunt supuşi actorii stârneşte controverse în presă, mai ales dacă este vorba de Jude Law, care obişnuise publicul cu o imagine de tinerel sentimental. Nu acelaşi lucru se poate spune despre Johnny Depp, care a apărut cu acest look în multe roluri. 

Moştenitoarea ţigării

Din perioada interbelică până acum câţiva ani, ţigara a reprezentat un accesoriu de nelipsit din garderoba multor actori din filmele hollywoodiene. De la interzicerea apariţiei ţigărilor în filme, s-a simţit nevoia unui substitut.

Dacă ţigara le oferea actorilor o ocupaţie pentru mâini şi diminua impresia timpului mort din unele secvenţe, mustaţa pare să înlocuiască, în unele cazuri, ţigara. Dacă fumul crea mai mult mister, părul de sub nas pare să schimbe destul de mult expresivitatea unui actor.

Gable, idolul femeilor


Clark Gable este considerat actorul care a impus imaginea bărbatului şarmant cu mustaţă. El a devenit idolul unei întregi generaţii de femei graţie rolului din ,,Pe aripile vântului”, film în care a jucat alături de Vivien Leigh.

În perioada interbelică, mustaţa ascuţită devenise, datorită lui, cel mai la modă accesoriu masculin. Gable, supranumit ,,Regele Hollywoodului”, ocupă locul şapte în topul celor mai mari actori din toate timpurile.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite