„Milionarul de mahala“, rege la Globurile de Aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelicula „Slumdog Millionaire”, regizată de Danny Boyle, a câştigat patru statuete oferite de Presa Străină de la Hollywood. Producţia a câştigat cele patru categorii la care era nominalizată, cel mai bun film dramatic, cel mai bun regizor, Danny Boyle, cea mai bună coloană sonoră şi cel mai bun scenariu.

Lungmetrajul lui Boyle a bătut filmele considerate favorite, „The Reader”, „Frost/Nixon”, „The Curious Case of Benjamin Button” şi „Doubt”. „Afecţiunea voastră nebună şi palpabilă pentru filmul nostru este foarte apreciată”, a declarat Boyle când şi-a primit premiul.

Apoi, regizorul lui „Trainspotting” le-a mulţumit membrilor familiei sale, devenind foarte emoţionat. „Este o mare onoare”, a spus şi scenaristul Simon Beaufoy. „Nici nu ne aşteptam să ne aflăm aici, în America.

Aşa că ne simţim uimitor”, a adăugat Beaufoy. Săptămâna trecută, „Slumdog Millionaire” a luat cinci premii şi de la Asociaţia Criticilor Americani, inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor.

O poveste plină de viaţă

„Slumdog Millionaire”, titlu care poate fi tradus ca „Milionarul din mahala”, spune povestea unui tânăr sărac din Mumbai, Jamal Malik, care ajunge să câştige un miliard de rupii la versiunea indiană a concursului „Vrei să fii miliardar?”.

Însă autorităţilor locale li se pare suspect că un băiat fără educaţie ar avea atâtea cunoştinţe de cultură generală şi îl arestează, suspectându-l că ar fi trişat.

Filmul este bazat parţial pe romanul bestseller al autorului Vikas Swarup, numit „Q&A” („Întrebări şi răspunsuri”), iar adaptarea este semnată de Simon Beaufoy, care a mai scris scenariul pentru un alt succes britanic, „The Full Monty” („Gol puşcă”). Fiind filmată în India, pelicula trebuia să conţină un sincron de dans făcut faimos de Bolly­wood.

image

 Două imagini din filmul premiat



Cât despre limba în care se vorbeşte în film, o treime din el este în hindi, cu subtitrări în engleză. De aceea, este cu atât mai surprinzător că „Slumdog Millionaire”, produs cu un buget de 15 milioane de dolari, a încasat deja 34 milioane de dolari pe piaţa americană, o piaţă cunoscută pentru gusturile sale comerciale.

Datorită succesului la Globurile de Aur şi a statutului de mare favorit la Oscarurile din februarie, „Milionarul” are toate şansele să se îmbogăţească şi mai mult.

„Nu vreau să fac filme pompoase, serioase. Îmi plac filmele pline de viaţă!”, a declarat Boyle într-un interviu. „În această perioadă a anului te gândeşti numai la premii, şi dacă vrei să câştigi o statuetă, te gândeşti că ar trebui să faci un film serios. Dar instinctul îmi spune să fac filme pline de viaţă”, a adăugat regizorul.

Regizorul Danny Boyle s-a remarcat la mijlocul anilor ’90 cu filmul „Trainspotting” (1996), care îl avea în rolul principal pe Ewan MacGregor.

Cu acesta în distribuţie, Boyle a mai lansat două filme, „Shallow Grave” şi „O viaţă mai puţin obişnuită”, în care partenera lui MacGregor era Cameron Diaz. Boyle a declarat într-un interviu că preferă să facă filme în propria sa ţară, lecţie pe care a învăţat-o prin eşecul peliculei „Plaja”, care îl avea în rolul principal pe Leonardo DiCaprio.

Marii învinşi ai serii

image

Filmele cu cele mai multe nominalizări, „The Curious Case of Benjamin Button”, „Doubt” şi „Frost/Nixon”, au plecat acasă cu mâinile goale.

Cuplul Brangelina, nominalizat la categoriile cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă, a pierdut în faţa lui Mickey Rourke, respectiv Kate Winslet.

Sean Penn a fost învins de Rourke, deşi critica l-a apreciat pentru rolul unui politician gay în filmul „Milk” regizat de Gus Van Sant.

Javier Bardem, actorul răsfăţat de premii în 2008, a pierdut statueta pentru cel mai bun actor într-un film de comedie (din „Vicky Cristina Barcelona”) în faţa lui Colin Farrell.

Câştigătorii Globurilor de Aur

Categorie    Câştigător    Detalii

Cel mai bun film     Dramă: regia Danny Boyle„Slumdog Millionaire“
Cel mai bun film străin    „Vals cu Bashir“ regia Ari Folman
Cel mai bun regizor    Danny Boyle „Slumdog Millionaire“
Cea mai bună actriţă    Dramă: „Revolutionary Road“ Kate Winslet
Cel mai bun actor    Dramă:  „The Wrestler“ Mickey Rourke
Cel mai bun film     Comedie/ Musical: regia Woody Allen  „Vicky Christina Barcelona“
Cea mai bună actriţă    Comedie/ Musical: „Happy-Go-Lucky“ Sally Hawkins
Cel mai bun actor    Comedie/ Musical: „In Bruges“ Collin Farrel
Cel mai bun lungmetraj    „Wall-E“animat
Cel mai bun rol    Kate Winslet„The Reader“ secundar feminin
Cel mai bun rol    Heath Ledger „Cavalerul Negru“ secundar masculin
Cel mai bun     Simon Beaufoy „Slumdog Millionaire“ scenariu original
Cea mai bună    „Slumdog Millionaire“ A. R. Rahman coloană sonoră
Cea mai bună    „The Wrestler“ -  muzica şi versurile
temă muzicală    „The Wrestler“ Bruce Springsteen
Cel mai bun serial TV     Musical/ Comedie: „30 Rock“   
Cel mai bun serial TV     Dramă: „Mad Men“   
Cel mai bun actor TV    Dramă: Gabriel Byrne „In Treatment“
Cea mai bună actriţă TV    Dramă: Anna Paquin „True Blood“
Cea mai bună actriţă TV    Musical/ Comedie: „30 Rock“  Tina Fey
Cel mai bun actor TV    Musical/ Comedie: „30 Rock“  Alec Baldwin
Cel mai bun film/     „John Adams“

Cea mai bună miniserie TV

Cea mai bună actriţă    Laura Linney  „John Adams“de film/ miniserie TV
Cel mai bun actor    Paul Giamatti  „John Adams“de film/ miniserie TV
Cea mai bună actriţă    Musical/ Comedie:     „Recount“ în rol secundar TV    Laura Dern
Cel mai bun actor    Musical/ Comedie:    „John Adams“ în rol secundar TV    Tom Wilkinson

Surprizele serii

image

Kate Winslet şi cele două Globuri câştigate   Foto: epa



Kate Winslet a câştigat două premii, pentru rol principal şi rol secundar, bătând actriţe ca Meryl Streep, Kristin Scott Thomas, Anne Hathaway la o categorie, şi la cealaltă, pe Penelope Cruz, Marisa Tomei şi Amy Adams.

Colin Farrell a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-o comedie, pentru rolul din filmul „In Bruges”, o peliculă independentă de care nu s-au auzit prea multe. El i-a întrecut pe Javier Bardem şi pe Dustin Hoffman.

„Slumdog Millionaire” a luat 4 premii din 4 posibile, deşi s-a înfruntat cu trei alte pelicule foarte apreciate de critici, cotate cu şanse mari la un Glob.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite