Ada Milea a refuzat pomana de la statul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ada Milea a refuzat pomana de la statul român
Ada Milea a refuzat pomana de la statul român

Actriţa şi-a dat de cinci ori demisia de la teatru. În prezent, lucrează la spectacolele „Apolodor“ şi „Tatăl meu obosit“, împreună cu studenţii nemţi.Solistă, actriţă şi compozitoare, Ada Milea combină teatrul cu muzica. Rezultatul este o producţie originală, care o situează departe de comercial.

În 2003, Ada Milea lansa împreună cu A&A Records albumul „Apolodor“. Un an mai târziu a apărut şi varianta live. În prezent, artista pregăteşte „Apolodor“ în limba germană, spectacol la care va începe lucrul în această toamnă. „Deja o versiune a textului este aproape gata şi se pare că este extrem de interesantă - mă iau după reacţiile vorbitorilor acestei limbi dificile“, declară artista.

Aflată de mai bine de o jumătate de an în Germania, Ada Milea a mai realizat împreună cu studenţii de la Athanor Akademie un alt spectacol de-al ei de succes, „Qujote“. În prezent, îşi aduce „contribuţia acustică“ la spectacolul „Tatăl meu obosit“, după un text de Gellu Naum.

Treaba făcută nemţeşte îi oferă suficiente satisfacţii cantautoarei pentru a renunţa la o parte din „boemie“: „Regizorul David Esrig, care pregăteşte spectacolul, crede că felul meu de a lucra dezvoltă creativitatea studenţilor. Bucuria de a lucra cu el cere sacrificii, aşa că mi-am ucis cu încântare o parte din libertate“. Despre realizarea albumelor ei, Ada Milea declară: „Eu nu scot albume. Când le vine vremea, apar singure“.

„Apolodor“ va apărea şi în limba engleză

Albumul Apolodor urmează să apară şi în limba engleză, dar până atunci mai are de parcurs un drum: „Îmi plac tare mult producătorii mei. «Apolodor» în limba engleză mai are nişte concerte pe la vorbitorii acelei limbi. Probabil mai schimbăm miile de schimbări deja schimbate şi într-o zi îl «omorâm» şi pe ăsta, fixându-l pe un CD“, declară Milea.

Statutul de artist independent pare să fie benefic pentru această actriţă care îmbină muzica şi teatrul într-un mod original. Ada Milea a fost timp de trei ani angajată a Teatrului Naţional din Târgu Mureş. Dar, în urma unei revolte interioare, a ales să devină artist independent.

„Când mi-am dat seama că ei pot trăi bine-mersi fără mine, n-am vrut să-i mai încurc nici în condiţiile statului pe bară. Mi-am dat cinci demisii până m-au crezut. Primele patru au fost rupte de unii actori, ca să-mi facă un bine, că eram «tânără şi iresponsabilă» şi nu ştiam «ce important e să ai un loc stabil de munc㻓.

Nu-şi face planuri

După ce colegii i-au explicat cum e cu „siguranţa zilei de mâine“,  în demisia următoare Ada Milea a scris: „renunţ la siguranţa zilei de mâine încă de astăzi“.

„Erau oameni cumsecade. Nu-şi dădeau seama că libertatea de a zbura dintr-un proiect în altul e mai importantă pentru mine, plus că nu-mi place să primesc pomană nici măcar de la stat. Nu sunt utilă instituţiei? Zbor unde sunt utilă şi stau cât timp sunt utilă. În demisie am scris (despre subsemnata) că: «o stagiune întreagă a supt salariul de la sânul generos al Teatrului, fără a da ceva în schimb»“.

Ada Milea a colaborat la concertele ei cu Adrian

Cristescu, Alexander Bălănescu,  Bălănescu Quartet, Radu Georgescu, Mihai Iordache, Radu Banzaru, Rareş Budileanu, Monica Ristea, Adrian Mihai, Rebeca şi Roxana Ivanciu. „În teatre  nici nu îndrăznesc să enumăr... Cu cine aş vrea să colaborez pe viitor? Nu mă gândesc niciodată la asta. Întâmplarea este mai generoasă cu mine decât orice plan“.

image

Când mi-am dat seama că ei pot trăi bine mersi fără mine, n-am vrut să-i mai încurc nici în condiţiile statului pe bară.

image


Ada Milea
actriţă şi cântăreaţă

Colaborări

Ada a lucrat câteva piese cu „pompierii“ lui Felix Alexa din spectacolul „Biedermann şi incendiatorii“ de Max Frisch. Premiera spectacolului va avea loc în luna octombrie, la Iaşi. Ada Milea a realizat coloana sonoră la spectacole precum: „Aventurile lui Habarnam“ de Nikolai Nosov, regia Alexandru Dabija; „De ce fierbe copilul în mămăligă“ de Aglaja Veteranyi, regia Radu Afrim.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite