Marina Almăşan mizează pe Eurovision

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marina Almăşan a coordonat şi în 2010 Selecţia Naţională Eurovision
Marina Almăşan a coordonat şi în 2010 Selecţia Naţională Eurovision

Coordonatorul Selecţiei Naţionale, eveniment transmis astăzi, începând cu ora 21.00, la TVR 1, TVR Internaţional şi TVR HD, crede că va câştiga bătălia audienţei de Anul Nou. „Pachetul" Eurovision-Revelion este o „alternativă originală" la ceea ce oferă alte posturi TV, consideră Marina Almăşan.

Citiţi şi: Eurovision de Revelion

„Adevărul": De unde ideea unui Eurovision de Revelion? Credeţi că va avea mai multă audienţă decât alte programe de Revelion?

Marina Almăşan: Este o provocare să găzduieşti o asemenea competiţie, într-o asemenea noapte. Iar eu, fiind un om al provocărilor neîncetate, am fost sedusă de la început de idee şi am pro­pus-o conducerii TVR, care a rezonat favorabil. Cred că Eurovision va avea câştig de cauză de Revelion, altfel nu m-aş fi încumetat, trăgând după mine o întreagă „armată" în această bătălie a audienţei. Va fi o alternativă originală, inedită, civilizată şi aş spune cu miză importantă pentru toţi românii, la cumpăna dintre ani.

Ce le-aţi spune telespectatorilor pentru a-i determina să aleagă TVR în noaptea dintre ani?

Că varianta noastră de Revelion are de toate: şi competiţie, care-i va ţine cu sufletul la gură, şi o combinaţie spectaculoasă a diverselor genuri muzicale, şi umor, şi dans, şi iluzionism, şi concursuri interactive pentru cei de acasă, şi vedete internaţionale. Şi încă ceva foarte important: în noaptea de Revelion, TVR nu va difuza „o casetă", cum vor face majoritatea televiziunilor. Programul nostru va fi live, o transmisiune - maraton de cinci ore, în care emoţiile vor fi reale. Vor fi cinci ore absolut speciale, transmise prin intermediul TVR 1, TVR Internaţional, TVR HD şi online, pe www.tvr.ro.

Cum sunt concurenţii? A fost un interes scăzut din partea artiştilor la această ediţie, comparativ cu anii trecuţi?

Finaliştii sunt talentaţi, ambiţioşi, dornici să câştige. I-a cam încurcat puţin decizia noastră de a plasa finala în noaptea de Revelion  - mulţi au fost nevoiţi să renunţe la contracte importante -, dar, până la urmă, miza reprezentării României în competiţia europeană a atârnat mai greu decât un recital la Urlaţi sau unul în buricul Capitalei. În ceea ce priveşte numărul de înscrişi, contrar pronosticurilor sumbre ale cârcotaşilor, plicurile depuse la Pangratti au fost în număr aproximativ egal cu cele de anul trecut.

Artişti consacraţi nu participă pentru că preferă să susţină concerte de Anul Nou. Cine pierde: TVR sau ei?

Artiştii consacraţi evită, de regulă, să se înscrie în competiţii de talia Eurovision. În mod greşit, ei consideră că un eventual eşec le-ar putea zdruncina piedestalul. Aşa s-a întâmplat în fiecare an, din păcate. Dar în „distribuţia" ediţiei actuale veţi descoperi suficiente nume mari pentru a-i linişti pe „snobii" muzicii. Până la urmă, nu e musai să fii în topul naţional ca să accezi spre cel internaţional. Eurovision a oferit, şi pe plan european, destule surprize în acest sens.

Care e sistemul de votare în acest an: vor exista liniile telefonice „verzi", gratuite, ca la ediţia trecută?

Deşi ni le-am fi dorit, liniile „verzi" ne-ar fi încurcat în acest an: anul trecut, ele au generat o supraîncărcare a reţelelor telefonice, lumea îmbulzindu-se să voteze, „dacă tot e gratis". Anul acesta, votul se suprapune peste perioada aceea zăpăcită de „La mulţi ani!" din toate direcţiile, aşa că am recurs la numere cu tarif normal, pentru a nu încărca suplimentar traficul şi pentru a nu provoca acele blocaje, care au dat întotdeauna de furcă organizatorilor, generând numeroase discuţii ulterioare. Oricum, se va vota din momentul intrării în scenă a primului artist, până aproape de anunţarea rezultatului final.

În ce va consta spectacolul?

N-aş vrea să dezvălui prea multe dintre surprizele noastre. Voi menţiona doar câteva nume, care vorbesc de la sine: Paula, Ovi şi Gianina Corondan (în Camera Verde) - prezentatori, Johnny Logan - vedeta internaţională care a câştigat trei ediţii ale Eurovision, Stela şi Arşinel, taraful din Clejani, Niamh şi Chiara - finalistele Eurovision ale Irlandei şi Maltei. Of, mă ia gura pe dinainte şi nu vreau să spun chiar tot.

Care e bugetul?

Chiar dacă ediţia din acest an cumulează două evenimente - finala propriu-zisă şi programul de Revelion -, criza a făcut ca bugetul să rămână la nivelul ediţiei trecute, ceea ce, recunosc, ne cam dă de furcă... Dar sunt economist la origine, aşa că ne vom descurca.

Ce aţi învăţat din experienţa ediţiei trecute? Credeţi că putem repeta succesul obţinut de Paula şi Ovi şi în 2011?

Practic, totul, căci a fost prima mea ediţie. Am crezut, iniţial, că va fi şi ultima, dar pesemne că succesul obţinut de România la Oslo i-a făcut pe şefii mei să-mi reîncredinţeze frâiele acestui megaproiect, ceea ce mă onorează, dar mă şi obligă enorm. Mă bucur să păstrez alături de mine echipa de anul trecut şi-mi exprim nădejdea să ne prezentăm onorabil la Düsseldorf. Singurul lucru, care nu depinde de noi, este calitatea melodiilor. Dar vom avea grijă să „împachetăm" totul în haine de sărbătoare: şi finala naţională, şi participarea noastră în competiţia de la Dusseldorf, pentru ca românii să fie mulţumiţi.

"Criza a făcut ca bugetul să rămână la nivelul ediţiei trecute."
Marina Almăşan
producător TV

"În noaptea de Revelion, TVR nu va difuza „o casetă", cum vor face majoritatea televiziunilor. Programul nostru va fi live, o transmisiune-maraton de cinci ore."
Marina Almăşan
producător TV

Cum votează publicul

Publicul va putea vota odată cu evoluţia primului concurent, în jurul orei 21.10 şi se va încheia la aproximativ două ore după pres­taţia ultimului concurent, în jurul orei 01.40 (intervalul de vot fiind de aproximativ 4 ore şi jumătate). Televotingul nu va fi gratuit şi nu vor fi luate în considerare SMS-urile.

Piesa preferată poate fi votată apelând numărul 1222 din oricare reţea Vodafone, Orange, Cosmote sau Digi sau Romtelecom. Fiecărui apel îi va răspunde un robot telefonic, ce va oferi apelantului două opţiuni: fie să introducă direct numărul piesei preferate (tastând obligatoriu două cifre: 01, 02, 03, 04 etc.) fie să asculte lista cu piesele din concurs şi numerele alocate fiecăreia.

Tariful fiecărui apel va fi de 0,55 euro+TVA pe minut, adică 0,68 euro pe minut cu TVA inclus. Fiecare piesă va putea fi votată o singură dată de pe un număr de telefon. În cazul în care vor fi efectuate mai multe apeluri de la acelaşi număr pentru aceeaşi piesă, apelurile vor fi taxate la tariful de mai sus, fără ca voturile suplimentare să fie luate în considerare.

Telefonezi şi câştigi

Votul telespectatorilor şi al juriului, format din 11 membri, au ponderi egale (50%) în stabilirea punctajului pentru fiecare piesă. Compozitorul melodiei câştigătoare va primi un autoturism BMW seria 3, iar cinci telespectatori vor primi produse de îngrijire a părului şi un pachet turistic la Düsseldorf cu acces în culisele Eurovision 2011.

Sacrificii de dragul artei

La această ediţie a Selecţiei Naţionale, mai mulţi artişti consacraţi, „abonaţi" ai Eurovisionului, au spus „pas" competiţiei, în favoarea concertelor de Anul Nou.

Argumentul invocat: onrariile mai mari decât de obicei, deloc de neglijat într-un an de criză. Cu toate acestea, nume mari precum Direcţia 5 au ales să-şi încerce încerce norocul în finala naţională Eurovision.

„Cântecul «Cinema Love» ne reprezintă ca trupă, are un stil special şi ni se pare potrivit pentru direcţia în care s-a desfăşurat Eurovisionul în ultimii ani", a declarat Marian Ionescu, liderul trupei Direcţia 5.

„Nu mi se pare o idee inspirată"

Deşi a intrat în competiţie în calitate de compozitor al melodiei interpretate de Blaxy Girls, Costi Ioniţă nu crede foarte mult în această ediţie.

„Nu mi se pare o idee inspirată să faci Eurovisionul în noaptea de Anul Nou. Oamenilor le place să stea cu un pahar de vin, să petreacă, nu să dea SMS-uri", a spus compozitorul, care a precizat că nu-şi va susţine preferatele în studioul TVR, pentru că va fi plecat din ţară „cu un business".

Costi Ioniţă, care a participat şi la Selecţia Naţională din 2009 tot cu Blaxy Girls (trupa s-a clasat atunci pe locul 2) speră ca de data aceasta formaţia să câştige locul 1 şi dreptul de a reprezenta România în concursul european.

„Cred că sunt singurele care au o şansa reală la Eurovision şi mă refer la concursul internaţional, sunt deosebite prin tot: prin felul lor de a fi, de a cânta. Fetele au muncit foarte mult, au anulat chiar şi două concerte de Revelion, sper sa merite", a adăugat Costi.

Info
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite