Mari nedreptăţi la Premiile Oscar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Academia Americană de Film face alegeri disputate de public şi de critici în ceea ce priveşte nominalizările sau premiile. Mickey Rourke a câştigat anul acesta un Glob de Aur şi un Premiu BAFTA pentru interpretarea din „The Wrestler” şi conform tradiţiei este favoritul la Oscar.

Rourke a declarat însă că şi-ar dori ca Sean Penn, colegul lui de breaslă, să fie cel onorat de Academie pentru prestaţia din „Milk”.

Penn l-a ajutat pe actor să-şi revină în anii ‘90, când devenise dependent de droguri şi alcool. Însă, într-un an cu atâtea interpretări apreciate, Oscarul ar putea ajunge şi la Frank Langella (Nixon din „Frost-Nixon”) sau la Brad Pitt („The Curious Case of Benjamin Button”), spre surprinderea tuturor.

În istoria Premiilor Oscar au existat însă câteva „erori” de neiertat, care au afectat actori deveniţi deja legende. Revista „Entertainment Weekly” le-a contabilizat pe cele mai celebre.

Actorii lui Hitchcock

În topul „EW”, locurile 1 şi 2 sunt ocupate de James Stewart pentru „Vertigo”, respectiv Anthony Perkins, pentru „Psycho”, ambele filme „cârmuite” de HitchCock. James Stewart a reuşit să iasă din tiparul său obişnuit de băiat bun, dar cam ameţit, pentru a-l interpreta pe detectivul Scottie Ferguson, iar deznodământul nu ni-l arată deloc simpatic, ci înfricoşător.

1964 a marcat înfruntarea dintre două musicaluri celebre: „My Fair Lady” şi „Sunetul muzicii”, iar competiţia s-a extins şi la categoria cea mai bună actriţă. Julie Andrews a câştigat, în final, pentru „Sunetul muzicii”, iar marea perdantă a fost Audrey Hepburn, protagonista din „My Fair Lady”.

Tom Hanks şi Denzel Washington deţin rolurile principale din filmul „Philadelphia”. Cei doi au luptat unul împotriva celuilalt în tribunale, Hanks în rolul unui bărbat discriminat din cauză că era bolnav de SIDA, iar Washington, ca avocat al părţii adverse.

Deşi filmul pare a fi al lui Hanks, Denzel a avut partitura mai grea: trebuia să arate spectatorilor că ignoranţa sa era şi a lor.

„Portocala mecanică”, filmul lui Stanley Kubrick, a prezentat lumii un actor tânăr, plin de talent şi neînfricat în alegerea rolurilor: Malcolm McDowell. Acesta nu a mai fost niciodată apreciat în aşa măsură ca pentru rolul lui Alex, adolescentul malefic care nu ştie să trăiască decât prin violenţă.

Două actriţe – legendă, două filme clasice

În ciuda pretenţiilor de divă, Marilyn Monroe ar fi meritat să câştige Premiul Oscar pentru „Unora le place jazz-ul”, pentru talentul în scenele comice, iar vocea angelică a lui Judy Garland (care avea atunci17 ani) din „Vrăjitorul din Oz” ar fi meritat să fie premiată cu o statuetă aurită. Doar Garland a primit un premiu de consolare, la categoria pentru „tinere speranţe”.

image

Îi datorez atât de multe lui Sean Penn încât sper să câştige Premiul Oscar

image


Mickey Rourke
actor

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite