Show-ul Madonnei din Parcul Izvor: mult praf în ochi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi spectatori au criticat spectacolul, dar şi organizarea. Românii au avut aşteptări foarte mari pentru primul concert al Madonnei la Bucureşti. După show-ul de miercuri seară, însă, mulţi dintre ei s-au arătat dezamăgiţi.

Aşteptare prelungită, sunet slab, ridicarea problemei discriminării ţiganilor sunt reproşurile cele mai frecvente după concertul din Parcul Izvor. Părerile sunt împărţite însă, deoarece o altă parte a publicului a savurat primul show al Madonnei în România.

Citiţi şi:


Cu plusuri şi minusuri, spectacolul artistei americane „este un show care trebuie văzut“, în opinia lui Mişu Cernea, muzician şi director Sfinx Experience CDA, companie de echipamente de scenă şi sonorizare.

„Sunetul nu a fost prost, ci a fost insuficient faţă de amplasamentul general, de numărul mare de spectatori şi faţă de modul în care erau distribuiţi“, explică Cernea.

„În zona Gold Bar, din faţa scenei, unde am stat eu, s-a auzit şi s-a văzut perfect. Şi în zona Gazon A sunetul a fost bun, cred că problemele au fost la Gazon B“, adaugă el.

„Sonorizarea a fost asigurată de echipa Madonnei, iar toate echipamentele lor sunt de ultimă generaţie. Mă refer şi la ecrane, şi la lumini, la tot“, completează Mişu Cernea.

Plusuri şi minusuri

În ceea ce priveşte concertul propriu-zis, specialistul crede că Madonna are una dintre cele mai bune producţii muzicale din lume, la ora actuală.

„Ea nu e o artistă excepţională, nu a făcut nimic deosebit niciodată, din punct de vedere muzical, însă show-ul ei implică numai numere de calitate. Mesajul referitor la discriminarea ţiganilor a fost greşit, pe mine m-a deranjat. Cred că a fost greşit informată în această privinţă şi cred că sunt multe alte lucruri în România despre care să vorbeşti“, a mai spus el.

Berti Barbera crede că spectacolul Madonnei a fost „orice altceva decât un act artistic“. „Eu nu am fost la concert, însă am văzut filmuleţe din acest turneu pe internet. Pentru ea a fost un job, iar producţia a fost previzibilă: a venit, a cântat, a plecat. Din punct de vedere al sonorizării, părerile sunt împărţite: unii oameni mi-au spus că rar au auzit un sunet atât de bun, alţii, dimpotrivă“, spune Barbera.

Referitor la momentul controversat al show-ului, când Madonna a fost huiduită, muzicianul crede că e vorba de o altă strategie a artistei. „Madonna a căutat tot timpul o sămânţă de intrigă, ceva care să atragă atenţia. A zis o lozincă, pentru că trebuia să zică şi ea ceva“, a completat el.

Organizatorii se apără


Show-ul Madonnei a fost contestat de unii spectatori şi apreciat de alţii  Foto: Marian Vilău

Nici nemulţumirile la adresa organizatorilor nu au întârziat să apară chiar din timpul concertului de miercuri seară, principalul reproş fiind legat de norii de praf din Parcul Izvor.

„Am luat în considerare posibilitatea de a uda solul din perimetrul parcului, acest lucru nu a fost însă posibil din cauza prelungirii pregătirilor până după probele de sunet. Irigarea perimetrului putea cauza apariţia noroiului şi, evident, mari probleme de siguranţă pentru public“, a explicat Laura Coroianu, director executiv Emagic, compania organizatoare.

Întrebat de ce solul din parc nu a fost acoperit cu o plasă specială, Dragoş Chişcoci, reprezentant Emagic, spune că acest lucru nu este posibil pe un teren denivelat, precum cel din parc. „Acest lucru este posibil doar în cazul stadioanelor, care au un sol perfect, fără denivelări“, declară acesta.

Concertul a fost organizat în Parcul Izvor, unul dintre puţinele locuri în care ar fi putut fi realizat, pentru că pe stadioanele din Bucureşti nu încap atât de mulţi oameni. Stadionul „Lia Manoliu“ nu este finalizat decât în proporţie de 40% şi nu va fi gata, aşa cum a fost prevăzut, în mai 2010. Chiar şi dacă ar fi fost gata, stadionul va avea o capacitate de aproximativ 50.000 de locuri, deci numărul de bilete ar fi fost oricum mai mic.

Artista a vrut un public numeros

image
image

Peste 60.000 de spectatori au fost în Parcul Izvor  Foto: M. Vilău


Într-un stadion, situaţia este mai uşor controlabilă, lucru pe care îl doreau şi organizatorii. „Niciun concert de-al Madonnei din acest turneu nu s-a ţinut în faţa unui public mai mic de 30.000 de spectatori.

Aceste lucruri se discută cu managementul artistei, dar vă pot spune că Madonna şi-a dorit să cânte în faţa mai multor spectatori. Nici nu ar fi încăput producţia într-un stadion“, explică Chişcoci.

image

Ea nu e o artistă excepţională, nu a făcut nimic deosebit niciodată, din punct de vedere muzical, însă show-ul ei implică numai numere de calitate.

image


Mişu Cernea
muzician, specialist sunet

Reacţii după concert

Marius – „Nu am mai prins bilete decât în sectorul B, asta în a treia zi de la punerea în vânzare a biletelor, fapt care nu m-a deranjat decât în momentul în care am ajuns acolo şi am văzut ce înseamnă sector B, adică distingeam o femeie blondă pe scenă şi nimic mai mult de aproximativ un centimetru înălţime de la distanţa la care eram eu - şi distanţa însemna primele rânduri din acest sector - , să nu mai vorbim de copii şi de alţi oameni care, neavând 1,8 metri înălţime nu puteau vedea nimic, iar ecranul din dreapta scenei mai avea şi defecţiuni. În fine, dupa şase ore de stat în picioare, am plecat cu un gust amar, o mare durere de spate şi fără prea multe amintiri plăcute. Sunetul a fost jalnic, iar organizarea foarte proastă. Dar asta este când nu avem un stadion valabil, când nu avem infrastructură…“

Florin – „Un concert organizat în pripă, în rest a fost OK. M-am simţit excelent. Banii pe care i-am dat pe bilet echivalează cu două seri de ieşit în mall la film cu prietena. Raport calitate-preţ excelent. Cine a mers la concert să se distreze, s-a distrat. Am văzut oameni în preajma mea care dansau şi fredonau melodiile şi priveau la ecrane, pentru că scena era prea departe. Cine a mers să se distreze, s-a distrat. Sincer să fiu, mi-aş cumpăra bilet şi pentru concertul de la Sofia, dacă aş avea timp. Abia aştept să termine ăştia stadionul naţional să avem concerte mai reuşite din punct de vedere organizatoric, ca să fie toată lumea mulţumită.“

Claudia – „Nu ne aşteptam la ceea ce am auzit aseară şi mai puţin nu ne aşteptam să inhalăm atâta praf. Madonna nu s-a respectat deloc la Bucureşti“.

Florian – „Când mi-am luat biletul la concert am ştiut că nu mă duc să o ascult pe Whitney Houson, ci că merg la un show tip Madonna, care nu a dezamăgit în acest sens. Ea nu a avut niciodată pretenţia de mare cântăreaţă, ci de un veritabil showmaker. Un spectacol, una peste alta, reuşit.“

Ella – „Sonorizare naşpa, wc-uri nexam şi mult, mult praf în ochi… Show-ul Mado-nnei, slăbuţ!“

Mike – „Nu a arătat cine ştie ce la banii pe care i-a încasat. Păcat că şi cu astfel de ocazii se manipulează oamenii. Organizatorii anunţaseră că sunt peste 70.000 de participanţi, azi aflăm că au fost doar 60.000. Nu mai vorbim că cei care am fost la concert am stat în ţarc ca... La noi nu mai merge nimic, în schimb e inflaţie de concerte. Românii spuneau: «Pâine şi circ». Pâinea e cam scumpă, dar circ e la greu peste tot.“

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite