Loredana: „Am experimentat mai mult ca Madonna“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cântăreaţa se bucură că şi superstarul american promovează, mai nou, cultura balcanică. Loredana s-a inspirat încă o dată din stilul gipsy pentru cel mai nou material al său, “Tzuki”, un album ca un “sărut mortal”, după cum îl descrie cântăreaţa.

Cunoscută până de curând unui public restrâns, amator de world music, piesa “Ederlezi”, de fapt un cântec sârbesc popularizat de Goran Bregovic, a devenit un hit naţional, odată cu telenovela “Regina”. Loredana a inclus melodia pe proaspăt lansatul său album “Tzuki”.

 “Este un album cu un groove special, nou şi proaspăt. Este primul meu material certificat în limba engleză, un disc prin care am încercat să traduc spiritul românesc şi balcanic în limba universală”, spune Loredana, care explică totodată şi numele ales pentru acest material. “«Tzuki» poate să fie un pupic, aşa cum se spune în Ardeal, «te ţuc», dar este şi o lovitură mortală în artele marţiale. Dacă ar fi să combinăm sensurile, pot spune că mi-am dorit ca albumul să fie ca un sărut mortal”, mărturiseşte cântăreaţa.

Deschizătoare de drumuri

Anunţat ca un material pe care artista abordează stilul gipsy-punk (un gen creat de trupa Gogol Bordello – n.r.), albumul Loredanei este, de fapt, un “melanj” de stiluri. “Sunt foarte multe genuri care mă inspiră: anumite teme din muzica universală, ritornele populare, melodii din Moldova, Serbia, Bulgaria, Brazilia sau Spania. Nu este primul meu album de această factură. Patrimoniul balcanic a reprezentat, de câţiva ani buni, o sursă de inspiraţie pentru muzica mea, nu am avut nevoie de Gogol Bordello ca să descopăr acest lucru”, spune Loredana.

În schimb, Gogol Bordello, o trupă care a concertat şi în România, în 2007, şi care a colaborat cu Madonna în câteva rânduri, i-a deschis superstarului american apetitul pentru muzica ţigănească. Astfel, de la duetul cu Eugene Hutz (vocalul şi liderul Gogol Bordello) din concertul Live Earth din 2007 până la lăutarii ţigani din România care o însoţesc în turneul mondial “Sticky & Sweet” (2008), n-a mai fost decât un pas pentru cântăreaţa americană.

 “Mă bucură că, în cele din urmă, s-a inspirat şi ea din cultura românească, balcanică, ţigănească, sau cum vreţi s-o numiţi, cultură pe care eu o promovez de atâţia ani. E o recunoaştere a valorii muzicii pe care o cânt, iar faptul că ea promovează la nivel mondial acest gen şi acest spirit nu poate fi decât extraordinar pentru mine. Este ca un link către Loredana şi către muzica din această parte a lumii”, declară cântăreaţa.

“Am curajul să spun că am experimentat mai mult decât Madonna, cel puţin în ultima perioadă, şi chiar am riscat şi risc mai mult decât ar putea-o ea face”, adaugă Loredana, supranumită “Madonna din România”.

“Este o comparaţie flatantă, dar vorbim despre Madonne care se adresează unui public cu totul şi cu totul diferit. Ea cântă unui public planetar, eu, la o scară mai mică, într-o limbă vorbită doar de câteva milioane. Fiecare dintre noi a revoluţionat muzica publicului către care se îndreaptă, dar traiectoriile noastre muzicale nu sunt asemănătoare”, explică ea.

Înregistrări la New York

Totuşi, drumurile ambelor artiste au dus către New York, oraş în care Madonna locuieşte în prezent şi în care Loredana a înregistrat o mare parte din piesele incluse pe noul album.

“Am lucrat la acest disc încă din 2007, dar am încheiat înregistrările în această toamnă. Am lucrat cu muzicieni de mare valoare, cum ar fi Alex De Calvarho, un chitarist care a cântat alături de Deep Purple sau Aerosmith, ori Cash, o artistă care cântă împreună cu DMX. Alături de aceştia, am lucrat cu Kenneth McDonald, coproducător al albumului. Am înregistrat în studiouri în care el a lucrat cu Alicia Keys sau George Benson, spre exemplu”, mai spune cântăreaţa.

image

Vorbim despre Madonne care se adresează unui public cu totul şi cu totul diferit. Ea cântă unui public planetar, eu, la o scară mai mică

image



Loredana Groza, cântăreaţă

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite