Livia Dilă, prezentatoare tv: „Cititul de pe prompter nu e o joacă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Livia Dilă, prezentatoarea ştirilor de la TVR 2 şi a emisiunii „Prim Plan“ de la TVR 1, a renunţat la meseria de profesor pentru cea de ştirist. Livia Dilă a ajuns să prezinte ştiri dintr-o întâmplare. Acum, după mai bine de zece ani de televiziune, ştirista spune că cititul de pe prompter înseamnă de fapt multă muncă.

„Adevărul": De la sfârşitul anului trecut, prezinţi jurnalul de ştiri de la TVR 2, după ce în prealabil ai fost moderatoare la „6! Vine presa". Cum te-ai obişnuit cu formatul unui jurnal de ştiri?

Livia Dilă: Formatul unui jurnal de ştiri nu îmi era deloc necunoscut, dat fiind faptul că am debutat în televiziune prezentând un jurnal de ştiri. Practic, a fost ca o reîntâlnire cu un prieten drag şi fidel, pe care nu l-ai revăzut de ceva timp. „Ora de Ştiri" este mai specială, se discută cu invitaţi pe două subiecte ale zilei, deci nu e deloc plictisitor, dimpotrivă, e destul de solicitant.

Mulţi dintre telespectatori cred că să fii prezentator de ştiri înseamnă numai să citeşti de pe un prompter... Cum stau de fapt lucrurile?

Cred că nu putem generaliza. Sunt destui oameni care realizează că munca unui prezentator de ştiri nu se reduce doar la a citi de pe prompter. Noi nu suntem nişte actori care declamă pur şi simplu, noi suntem jurnalişti, iar asta înseamnă pregătire şi preocupare continuă pentru tot ce se întâmplă în actualitate. Cât despre prompter, el există în cadrul oricărei televiziuni, de oriunde. Rolul său este unul extrem de important, dat fiind faptul că nimeni n-ar putea învăţa ştiri pe de rost, pe care să le spună mecanic şi coerent, fără nicio ezitare sau sincopă. În paralel cu jurnalul de ştiri, prezinţi şi emisiunea „Prim Plan", de la TVR 1...Este o emisiune de dezbatere politică. Fiecare ministru care vine sau reprezentant al partidelor politice este chestionat asupra problemelor stringente ale societăţii sau ale instituţiilor pe care le coordonează. De fiecare dată îmi pregătesc întrebările relevante şi încerc mereu să formulez aşa cum ar vrea cel de acasă, să nu evit situaţiile incomode.

"Sunt destui oameni care realizează că munca unui prezentator de ştiri nu se reduce doar la a citi de pe prompter.''

Care e cel mai greu lucru în meseria de ştirist?

N-aş putea numi un anume aspect ca fiind mai dificil decât altul. Munca unui ştirist este una complexă. Trebuie să fii extrem de bine pregătit tot timpul, să faci faţă oricărui răspuns al invitatului, să ştii „să sapi" atunci când răspunsurile sunt menite să eludeze. De asemenea, trebuie să gândeşti empatic cu publicul, să-i slujeşti cauza, formulând întrebările în funcţie de interesul public. Chiar şi cititul de pe prompter nu este o joacă.

Cum arată o zi din viaţa de ştirist?

Efervescenţa cred că e cuvântul care ar descrie cel mai bine viaţa de ştirist. Încă de la primele ore ale dimineţii, intru în priză. Dau drumul la televizor, urmăresc buletinele de ştiri de la CNN, BBC, TV5, apoi răsfoiesc ziarele, să-mi fac o primă impresie generală asupra actualităţii. Ajung în redacţie, unde, iarăşi, mă documentez despre evenimentele importante ale zilei şi decid cele două teme pe care le voi dezbate în cadrul talk-show-ului.

Ai terminat Facultatea de Litere. Cum ai ajuns să lucrezi în presă?

A fost o pură întâmplare, deşi în mod normal, nu prea las hazardul să-mi guverneze viaţa. Întâmplarea a făcut să aflu de la o cunoştinţă că Antena era în plin proces de recrutare a unor fete noi pentru prezentatori. Am fost chemată apoi să dau concurs pentru un post de prezentator şi aşa am ajuns să prezint primul jurnal de ştiri, după care lucrurile au evoluat încet, dar sigur.

Pentru o vreme ai fost şi profesor de franceză. De ce n-ai rămas în domeniu?

După terminarea facultăţii, am decis să rămân în Bucureşti, unde am predat limba franceză un an. Deşi făceam meditaţii, salariul primit era insuficient pentru a mă putea întreţine aici. La acea vreme trebuia să plătesc şi chirie, plus toate cheltuielile pe care le implică un trai decent într-o Capitală. Aşa că am renunţat la acest domeniu, din motive obiective, nicidecum că meseria de profesor nu mi-ar fi plăcut.

Un amănunt important despre tine este că ai debutat într-un rol de actriţă, în filmul „Francesca". Cum ai trăit acea experienţă?

Sentimentul trăit a fost acela care se traduce foarte bine prin sintagma: for the first time (pentru prima oară - n.r.). Ştii, fiecare lucru care se întâmplă prima dată este încărcat de sentimente, uneori chiar contradictorii: teamă, entuziasm, trac, încântare. Mi-a plăcut pentru câteva momente să uit de rolul meu social şi să intru în pielea unui personaj, transpunându-mă de o aşa manieră încât să mă uit pe mine, trăind, simţind şi gândind ca altcineva.

Livia Dilă se simte cel mai bine acasă



"Încă de la primele ore ale dimineţii intru în priză. Dau drumul la televizor, urmăresc buletinele de ştiri de la CNN, BBC, TV5.''

„Am un program extrem de plin"

În toamna anului trecut ai fost aleasă ambasador al Fundaţiei Dezvoltarea Popoarelor...

Am acceptat pentru că mi-au plăcut oamenii de acolo şi sufletul pe care îl pun pentru ca unor copii să le fie mai bine şi să nu-i învingă lupta cu viaţa grea. În calitatea mea de Ambasadoare a Fundaţiei Dezvoltarea Popoarelor mă bucur să-i pot ajuta în efortul lor de a convinge şi sprijini familiile nevoiaşe să-şi trimită copiii la şcoală. Cei din cadrul fundaţiei au grijă de cei mici, caută fonduri, le asigură cele necesare pentru şcoală, dar în acelaşi timp se ocupă şi de părinţii lor: îi consiliază, le caută de lucru, le explica importanţa educaţiei pentru viitorul copiilor lor.

Te-ai născut în Craiova. Cum ai hotărât să vii în Bucureşti?

M-am născut în Craiova, însă am locuit până la 18 ani în Tulcea. Am ajuns la Bucureşti odată cu admiterea la facultate, deşi părinţii mei şi-ar fi dorit să urmez o facultate într-un oraş mai aproape de Tulcea, cum este Constanţa. Am ales Bucureştiul fiindcă, la vremea aceea, ideea de a locui în capitală, într-un oraş atât de mare, părea promiţătoare ca perspectivă pentru ambiţiile mele, ceea ce s-a şi dovedit, ulterior.

Cât timp mai ai pentru familie?

Recunosc că am un program extrem de plin, însă întotdeauna îmi rezerv timp pentru a petrece în compania celor dragi. Oricât de obosită sau solicitată mă simt într-o anumită zi, asta nu mă face să renunţ la momentele de răsfăţ din sânul familiei. Am învăţat să manageriez cum trebuie timpul, astfel încât nici familia, nici cariera mea să nu aibă de suferit. Nu e uşor, dar merită şi cariera, şi familia. Aş vrea, nu să fiu un exemplu pentru Maria Sophia, ci mama pe care ea să se poată baza, să-i insuflu dragostea pentru lucrurile frumoase, încrederea că poţi găsi oameni minunaţi în viaţă.

Carte de vizită

- Studii: Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti, secţia română-franceză; Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, SNSPA, studii post-universitare.
- Reporter şi prezentator Prima TV (1999-2000)
- Redactor-prezentator Europa FM (2000)
- Redactor-prezentator la Departamentul de Ştiri B1 (2001)
- Coprezentator al emisiunii informative „6! Vine presa", din 2005 până în 2010
- Membră a Asociaţiei Jurnaliştilor de limba franceză
- Din 2010, prezintă la TVR emisiunile „Ora de ştiri" şi „Prim Plan"

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite