Licitaţie pentru colecţia de artă Yves Saint Laurent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa cum înmormântarea lui Yves Saint Laurent a fost o adevărată ceremonie regală care a durat trei zile, şi licitaţia este împărţită în cinci sesiuni, între 23 şi 25 februarie 2009.

Aşa cum înmormântarea lui Yves Saint Laurent a fost o adevărată ceremonie regală care a durat trei zile, şi licitaţia este împărţită în cinci sesiuni, între 23 şi 25 februarie 2009. Licitaţia este considerată a fi un fenomen cultural internaţional de către colecţionari şi critici de artă. Estimările iniţiale arată că suma finală este de peste 400 de milioane de dolari.

Pierre Berge a fost co-fondatorul imperiului Yves Saint Laurent, dar este cunoscut publicului mai mult pentru relaţia sa cu creatorul de modă. Cei doi s-au cunoscut în 1958, iar relaţia lor a început odată cu lansarea casei de modă, în 1961. S-au despărţit în 1976, dar au rămas prieteni şi parteneri de afaceri. „Divorţul era inevitabil, dar dragostea nu s-a oprit niciodată”, mărturiseşte acesta.

Apartamentul, un muzeu de artă

Într-un interviu acordat revistei „Vanity Fair“, Berge povesteşte despre cum s-a hotărât să vândă colecţia de artă, una dintre cele mai bogate ale secolului, spun criticii. „Am decis să vând totul, pentru că această colecţie nu există dacă el nu există. După moartea lui, nu are niciun sens să o păstrez”, adaugă el.

Yves Saint Laurent şi

Pierre Berge au cumpărat împreună un apartament în Paris, pe Rue de Babylone, în 1969. „A fost dragoste la prima vedere”, îşi amintea designerul într-unul dintre interviurile sale, deşi apartamentul era aproape dărâmat. Doi ani de zile a durat proiectul de restaurare, în timp ce pasiunea pentru artă şi design interior a ţinut toată viaţa. De la Degas, Monet, Mondrian, Matisse şi Dali, apartamentul a fost sălaşul obiectelor de artă din toată lumea.

Brâncuşi, printre preferaţii lui Y.S.L.

„Madam L.R.” a lui Brâncuşi, una dintre cele mai scumpe sculpturi din lume astăzi, a fost achiziţionată de Y.S.L. şi de Pierre Berge pentru suma de 500.000 de dolari, în 1977. Sculptura a fost estimată la aproape 25 de milioane de dolari de către casa de licitaţii Christie’s, fiind cel de-al doilea cel mai scump obiect din colecţie. Primul este un tablou semnat de Picasso, intitulat „Instrumente muzicale pe masă”, fiind estimat în jurul sumei de 50 de milioane de dolari.

O singură pictură din apartamentul de pe Rue de Babylone va fi donată muzeului Louvre din Paris, şi anume un tablou din 1791 semnat de Goya.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite