Liana Stanciu, realizator radio şi TV: „Încă nu m-am obişnuit cu toate regulile din TVR“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un an de când a venit la postul public de televiziune, Liana Stanciu are o emisiune nouă, „TVR 55“, difuzată la TVR 1, în fiecare duminică .În aprilie 2010, Liana Stanciu părăsea B1 TV pentru TVR 3, unde a realizat emisiunea „Clubul TV3“. A renunţat la acest proiect după câteva luni, dar a rămas la Televiziunea Publică.

„Adevărul": După ani buni petrecuţi la postul B1 TV, ai preferat TVR. Cum s-a produs schimbarea şi cum percepi diferenţa dintre postul public şi unul comercial?

Liana Stanciu: E dificil de explicat care sunt diferenţele şi de ce am ales TVR. Profesionalismul e o motivaţie. Şi calitatea programelor, desigur. Încă nu m-am obişnuit cu toate regulile din Televiziunea Publică, însă... 

Emisiunea pe care o prezentai sâmbăta, „Clubul TV3", nu-ţi oferea multă vizibilitate. După atâţia ani de jurnalism la Radio şi TV, mai este important ratingul? Ce primează pentru tine, ca om de media: calitatea sau ratingul?

Nu mai prezint această emisiune de opt luni. Emisiunea pe care o fac acum se numeşte „TVR 55", se difuzează duminica, de la ora 15.00, pe TVR 1, în direct. Dar, ca să revin la întrebarea ta, pot spune doar că cine zice că nu-l interesează ratingul minte. Însă nu aş putea face compromisuri doar de dragul cuvântului „audienţă". Sunt suficiente exemple că se poate face audienţă fără compromisuri şi fără nudişti. „TVR 55" este o emisiune aniversară, pentru că marchează 55 de ani de la înfiinţarea TVR, dar e şi nostalgică, în acelaşi timp.

Şi tu ai crescut cu TVR, fiind născută în perioada comunistă. Ce emisiuni te-au marcat în acei ani?  

Aş minţi dacă aş spune că-mi plăcea o emisiune, fiindcă eram prea mică. Îmi plăcea şi atunci rockul, Bon Jovi în mod special, dar el, Jon, nu era la TV-ul nostru atunci. Astăzi, prin invitaţii de la „TVR 55", realizez că nu era aşa de rău pe vremuri. Aveau atât de multă naturaleţe, simplitate, educaţie, umor... N-aş fi crezut astăzi că voi regreta ce n-am cunoscut suficient.

"Fiecare dintre noi are o misiune de la Dumnezeu. Sunt bucuroasă că am înţeles-o, în sfârşit, pe a mea.''

Despre celebra realizatoare TV Barbara Walters producătorii au spus, la începutul carierei, că vocea ei este un „dezastru". Vocea ta specială este rezultat al unei disfuncţionalităţi numite disfonie. Ai înţeles de la început că un defect poate fi transformat în atu? 
 
Habar nu aveam ce se întâmplă cu vocea mea. Doar că toţi ziceau că sună bine în '91, când am început să fac radio. Mai târziu, un celebru ORL-ist mi-a explicat ce se întâmplă. Atunci puteam să aleg: să îndrept defectul printr-o operaţie - şi în acest caz aş fi fost una dintre multele voci - sau să fiu „aceea"... Astăzi, cam toate vocile de la radio au ceva din „defectul" meu...

Radioul rămâne marea ta dragoste şi realizezi, în continuare, o emisiune la Magic FM. Dacă ar fi să alegi între radio şi televiziune, la care ai renunţa?

Nu sunt de acord cu tipul acesta de alegere: între familie şi carieră, între radio şi televiziune. De ce? Sunt diferite şi totuşi la fel... Sunt la radio în fiecare zi, între 10.00 şi 13.00, e o linie de program cu care mă identific de şase ani. Dar timpul îmi permite să vin şi la TVR în fiecare zi şi să pregătesc, împreună cu realizatoarea emisiunii, ediţia de duminică „TVR 55". Îmi face plăcere să le fac pe amândouă şi cred că ele se completează foarte bine şi fac parte din viaţa mea în egală măsură.

După experienţa din 2008, când fetiţa ta a fost operată de cancer, te implici în multe proiecte umanitare pentru copii. Cum vezi lucrurile acum, la trei ani de la acea experienţă îngrozitoare?


Am înfiinţat Fundaţia „Salvaţi-vă Îngerii", care încearcă să dezvolte în România un concept integrat de pediatrie. E gata şi vor începe operaţiile la secţia de cardiochirurgie. Încercăm să accesăm fonduri pentru o aripă nouă a Spitalului Marie Curie, cu secţie de hemato-oncopediatrie, cu transplant medular, cu radioterapie, cu tot ce implică tratamentul cancerului şi nu numai.

Ai ajuns la acea acceptare şi înţelegere conform căreia ceea ce ne este dat să ducem are un scop şi un sens?

Fiecare dintre noi are o misiune de la Dumnezeu. Sunt bucuroasă că am înţeles-o, în sfârşit, pe a mea.

Teodora, numele fiicei tale, înseamnă în greaca veche „dar de la Dumnezeu". Care este darul pe care i-l întoarceţi voi, tu şi Miţă, lui Dumnezeu?

Dumnezeu nu aşteaptă daruri. În bunătatea Lui imensă, ştie că tot ceea ce facem noi este din suflet şi cu dragoste - chiar şi atunci când ne certăm, tot cu dragoste o facem, poate de aceea trece repede. Oricum, niciodată n-o să mulţumim suficient pentru tot ce primim de la Dumnezeu.

În 2007, într-un interviu, îmi vorbeai despre pasiunea ta pentru feng shui. Mai ai astfel de preocupări?

Naşul nostru, doctorul Teodor Vasile, este cel care ne mai „upgradează" cu lucruri de genul acesta. Noi ştim amândoi însă că acolo unde este Dumnezeu, altă nevoie nu e! 

"Astăzi, prin invitaţii de la «TVR 55», realizez că nu era aşa de rău pe vremuri. Aveau atât de multă naturaleţe, simplitate, educaţie, umor... N-aş fi crezut astăzi că voi regreta ce n-am cunoscut suficient.''
Liana Stanciu realizator Radio şi TV



Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite