Leslie Hawke: „America a experimentat problema minorităţilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mama actorului american Ethan Hawke, cunoscută pentru activităţile ei caritabile din România, crede că Europa ar putea să înveţe cum să-i trateze pe rromi din experienţa americanilor cu populaţia de culoare.

Leslie Hawke, mama cunoscutului actor, scenarist şi regizor american Ethan Hawke, a înfiinţat în România, în 2004, asociaţia „Ovidiu Rom", o organizaţie care se ocupă de integrarea copiilor aflaţi în situaţii de risc printre care se află şi mulţi minori rromi.

Americanca, acum în vârstă de 59 de ani, nu a rămas indiferentă faţă de problemele minorităţilor nici când a fost vorba de expluzarea persoanelor de etnie rromă de către autorităţile franceze. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru „Adevărul de Seară", fostul voluntar Peace Corps a povestit cât de impresionată a fost de problemele acestei etnii.

De ce în România o astfel de organizaţie?

Lucrez în România din două motive: 1. Este ţara unde am fost trimisă de Peace Corps SUA şi nu am avut posibilitatea de a alege. 2. Am întâlnit-o aici pe Maria Gheorghiu, o profesoară inspirată şi o cruciată în domeniul educaţiei, şi am început „Ovidiu Rom" împreună. Fără Maria nu aş fi aici - nimic nu s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost ea.

Când aţi venit aici pentru prima dată şi care au fost primele impresii?

Am ajuns în februarie 2000. Am fost destul de şocată să văd copii cerşind în faţa sediilor noi ale băncilor sau în faţa bisericilor ortodoxe. Vedeam oameni în costume, cu serviete, care treceau pe lângă ei fără ca măcar să-i privească.

Aţi mers în comunităţile de rromi. Ce părere v-aţi făcut?

Noi lucrăm cel mai adesea cu oameni de origine romă, nu cu ţigani tradiţionali. Am fost în multe ghetouri pline de populaţie de origine romă - în Bucureşti, în judeţele Bacău, Constanţa, Dâmboviţa. În sectorul 5 este o stradă care se numeşte Pângăraţi care nu este pavată şi unde există o cişmea pentru 180 de persoane. Cred că majoritatea românilor ar fi şocaţi să audă cum locuiesc unii oameni în Bucureşti. Am încercat să instalăm o conductă de apă la care să se poată conecta, dar e complicat şi nimeni cu putere administrativă nu a găsit o soluţie.

Importanţa educaţiei

Cum îi vedeţi?

Toţi ţiganii sau rromii, cum vreţi să-i numiţi, pe care îi cunosc personal, îşi doresc ceea ce şi majoritatea românilor îşi doresc: o slujbă decentă, o casă de care să fie mândri, îngrijire medicală de calitate şi o viaţă mai bună pentru copiii lor. Problema este că ei nu sunt educaţi - ceea ce îi face să nu poată fi angajaţi decât cu ziua. Şi, din păcate, multe şcoli nu sunt foarte primitoare atunci când un părinte rom îşi face curaj să-şi înscrie copilul în sistem. Totuşi, mă bucur să spun asta, văd că lucrurile se schimbă.

Cât de mult trebuie să munceşti pentru integrarea rromilor?

De fapt, prioritatea „Ovidiu Rom" nu este integrarea populaţiei rome. Acest lucru se va întâmpla cu adevărat numai DUPĂ vreo 20 de ani de când copiii romi vor începe să beneficieze de acelaşi început în grădiniţe pe care îl primesc majoritatea copiilor români.
Lecţia americană

Care ar fi trebuit să fie reacţia autorităţilor române faţă de soluţia francezilor  de a-i expulza pe rromi?

Nu sunt o autoritate în legile europene, dar cred că autorităţile franceze ar trebui să aplice imigranţilor legea proprie care cere ca toţi copiii să se înscrie în sistemul de şcolarizare la vârsta de 3 ani.

De ce credeţi că este atât de dificilă această problemă a rromilor?

Totul a început acum 600 de ani când mănăstirile ortodoxe din Moldova i-au înrobit. Înrobirea este cu ADEVĂRAT dăunătoare pentru încrederea de sine şi pentru oportunităţile educaţionale. America a experimentat acum 50 de ani, cu populaţia de culoare, aceeaşi problemă pe care o are Europa acum cu romii. Europa ar putea să înveţe mult din ceea ce A MERS şi din ce nu a mers în America. Multe lucruri pe care le-am încercat au eşuat, dar educaţia preşcolară a dat rezultate. Mai avem încă probleme rasiale, dar acum avem o clasă de mijloc de culoare, numeroasă şi productivă.

Fiul-actor, implicat în strângerea de fonduri

Cât aţi investit în programe până acum?

Programele noastre sunt pentru orice copil din familiile sub limita sărăciei. Avem un buget de 450.000 de euro pentru 2010. În scădere faţă de 525.000 de euro, cât era în 2008. Fondurile noastre sunt obţinute preponderent în cadrul Balului de Caritate de Halloween, ce se organizează în fiecare an.

Fiul dv., actorul Ethan Hawke, vă sprijină în acţiunile pe care le aveţi cu această organizaţie?

Fiul meu şi soţia lui ne sprijină cu bani, participând la Balul Caritabil de Halloween, prin alte activităţi de strângere de fonduri din New York sau încurajându-ne. Nepoţii mei mă ajută pentru că mă fac incredibil de fericită.

Informaţii despre activitatea caritabilă desfăşurată de Leslie Hawke puteţi găsi pe www.halloween.ovid.ro şi www.ovid.ro.

O scrisoare deschisă către români, cetăţeni europeni

Iată câteva fragmente din mesajul pe care Leslie Hawke îl transmite românilor:

Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla dacă un virus s-ar răspândi asupra Europei şi ar avea implicaţii severe asupra dezvoltării intelectuale şi fizice a copiilor. Boala i-ar epuiza atât de tare, încât cei afectaţi nu ar putea să aibă niciodată slujbe responsabile sau să fie membri productivi ai societăţii. Şi ce s-ar întâmpla dacă acei copii care ar fi susceptibili de această boală ar fi şi segmentul care ar creşte cel mai repede? Nu ar exista vindecare pentru această boală, odată contactată, dar ar exista un vaccin care să o prevină. Cum ar proceda Uniunea Europeană şi statele membre în cazul unei astfel de crize?

Aceasta este situaţia curentă a copiilor de etnie romă în toată Europa. Boala este Lipsa de Educaţie. Antidotul este educaţia preşcolară de calitate. Creierele copiilor nu se dezvoltă cum ar trebui în medii necorespunzătoare. Este un fapt demonstrat. Nenumărate studii au arătat că educaţia timpurie reduce probabilitatea ca aceşti copii să rămână repetenţi, să aibă nevoie de educaţie specială, să abandoneze şcoala, să fie şomeri sau să aibă cazier.

În timp ce Franţa şi România joacă ping-pong între ele, sute de mii de copii primesc mai puţină educaţie decât au primit părinţii lor acum o generaţie. O întreagă generaţie de romi vor fi şomeri dacă nu încep şcoala la aceeaşi vârstă cu ceilalţi copii din Europa. (...) România, ca şi Franţa, are legislaţie perfect adecvată pentru drepturile copiilor - dar legile făcute să protejeze şi să împuternicească pe cei marginalizaţi nu sunt implementate sau puse în vigoare. (...) În loc să se joace de-a cine este vinovatul, mai bine membrele UE ar înrola activ în educaţia preşcolară toţi copiii de etnie romă rezidenţi în ţara lor.

"Toţi ţiganii pe care îi cunosc îşi doresc ce vor şi românii: o slujbă decentă, o casă de care să fie mândri, îngrijire medicală de calitate şi o viaţă mai bună pentru copiii lor."
Leslie Hawke
cofondator „Ovidiu Rom"

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite