VIDEO Led Zeppelin: o „marcă“ regală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Solistul Robert Plant (stânga) şi chitaristul Jimmy Page
Solistul Robert Plant (stânga) şi chitaristul Jimmy Page

Poşta Regală Britanică a emis acum o săptămână o serie de timbre inspirate de copertele albumelor unor mari trupe rock. Deşi s-a destrămat acum trei decenii, trupa rămâne o legendă a muzicii. Reunirea pentru un concert unic i-a făcut pe fani să spere că Led Zeppelin va merge mai departe.

„Este o experienţă surprinzătoare. Când eram copil, îmi plăceau timbrele. Iar ceea ce se întâmplă acum e şocant. În sensul bun, bineînţeles", a declarat chitaristul Jimmy Page într-un interviu acordat cotidianului britanic „The Times".

Citiţi şi:

Jimmy Page la concertul păcii din China

Topul celebrităţilor internaţionale care vor concerta, anul acesta, în România

Omagiul adus de Poşta Regală uneia dintre trupele-legendă ale rockului mondial este un motiv în plus pentru fani şi jurnalişti să „arunce" din nou întrebarea de o mie de puncte: se reuneşte Led Zeppelin pentru un turneu mondial?

Justificată de concertul unic de reunire susţinut acum doi ani, la Londra, şi potenţată de numeroasele zvonuri care au tot circulat de atunci, întrebarea nu are încă un răspuns concret. Poate şi pentru că Jimmy Page iubeşte misterele care nu o dată au înconjurat trupa.

Mituri şi adevăruri

„Acum doi ani, când repetam pentru show-ul de pe Arena O2, din Londra, când puneam la cale acel concert, părea că vor urma şi altele. Însă acum nici eu nu ştiu răspunsul", spune Page, care, până la noi show-uri alături de trupa sa, va concerta gratuit în China, la 17 aprilie, de Ziua Pământului. Zvonurile despre reunirea trupei se adaugă miturilor care au circulat de-a lungul timpului.

Despre Page s-a spus că ar fi trăit un turneu întreg doar din cocteiluri şi heroină sau că ar fi avut o colecţie de bice pentru admiratoarele „obraznice".

Unele mituri trăiesc şi astăzi, la 30 de ani de la moartea bateristului John Bonham, eveniment nefericit care a dus la destrămarea formaţiei. Adevărurile dureroase îl fac şi acum să se încrunte pe acest Merlin cu părul alb al rockului (aşa cum l-a numit de curând Steve Tyler, solistul trupei Aerosmith), dar Page nu vrea să vorbească despre perioada neagră a trupei, de la sfârşitul anilor 70.

O biografie recentă, scrisă de un jurnalist britanic, vorbeşte despre vremurile în care membrii formaţiei consumau droguri, iar Zepellinul a fost zguduit de câteva întâmplări tragice, printre care şi moartea fiului lui Robert Plant. „N-am citit acea carte, dar oamenii care cunosc trupa mi-au spus că adevărul e distorsionat. Aş vrea însă să ştiu ce contează mai mult: bârfele obscene sau muzica? Eu cred că Led Zeppelin înseamnă muzică", conchide Page.

Un „clasic absolut"

Timbrele emise de Poşta Regală au fost inspirate de copertele unor albume clasice ale unor formaţii ca Led Zeppelin, Rolling Stones şi Pink Floyd. Timbrul dedicat Led Zeppelin reproduce coperta celui de-al patrulea disc al formaţiei, „ IV", album care conţine şi celebra piesă „Stairway to Heaven", dar şi melodii ca „Black Dog" şi „Misty Mountain Hop".

Jimmy Page

De altfel, acest disc este considerat de lumea muzicală definitoriu pentru trupă, un „clasic absolut", cum îl descrie Jimmy Page (foto).

În 2003, albumul s-a situat pe poziţia 66 în topul celor mai bune 500 de albume ale tuturor timpurilor, clasament întocmit de revista „Rolling Stone".

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite