Ana-Maria Lazăr e prietenă cu personajul ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţa o interpretează pe nonconformista Vava în serialul „Efect 30“, difuzat de Prima TV în fiecare duminică, de la ora 22.00. Cine vrea să o cunoască pe Ana-Maria Lazăr (30 de ani) poate învăţa multe de la personajul acesteia, cu care actriţa spune că seamănă foarte mult.

Chiar şi acum, la ceva timp de la încheierea producţiei serialului „Efect 30“, când actriţa se întâlneşte cu colegii din echipa de filmare, aceştia îi spun tot Vava.

„Seamănă un pic cu mine. Şi eu sunt la fel de zăpăcită. Şi eu am 30 de ani şi nu arăt de 30 de ani, dar ea e mult mai iresponsabilă decât mine. Eu, de bine, de rău, am învăţat să fiu mai responsabilă. Viaţa m-a învăţat lucrurile astea“, povesteşte Ana-Maria, o persoană entuziastă şi plină de viaţă.

„Asta îmi place la ea, că e atât de copilăroasă şi de veselă. Îmi aminteşte de mine la 22-23 de ani. Vava e prietena mea cea mai bună“, completează actriţa. 

Dintre cele patru personaje principale ale serialului, Varvara, sau, pe scurt, Vava, este cea care iese în evidenţă prin vestimentaţie şi prin felul de-a fi. Stilul ei este unul plin de culori puternice şi de accesorii extravagante. Ana-Maria spune că stilistul Ciprian Şipoş s-a inspirat din personalitatea ei pentru costumele personajului.

Nerăbdare la vizionare

Până acum, de când s-au terminat filmările, cel mai greu lucru pentru tânăra actriţă a fost să aştepte difuzarea episoadelor produse. A fost cu atât mai greu să fie răbdătoare, pentru că producţia nu a avut loc în ordinea cronologică a scenelor. Ana-Maria este acum un simplu spectator, pentru că nu a putut să „tragă cu ochiul“ la episoadele montate şi finisate.

A văzut în avans numai primul capitol din viaţa celor patru femei. „Am avut nişte emoţii... Mi-a plăcut, dar am stat într-o tensiune insuportabilă. Să vezi un proiect finisat e mult mai greu decât să lucrezi la el. Primul episod l-am văzut împreună cu colegii şi cu echipa de filmare“, povesteşte actriţa.

Cât despre celelalte episoade, Ana-Maria le urmăreşte odată cu restul fanilor serialului. „Nu las pe nimeni să vorbească în jurul meu, să nu se audă nici musca în cameră. Am devenit isterică atunci când mă uit la serial“, spune râzând actriţa.

„Sunt foarte atentă să văd ce dublă s-a ales, cum au lipit fiecare cadru, încerc să-mi aduc aminte când s-au filmat, pentru că nu am filmat în ordinea cronologică. Duminică seara e revoluţie în casă. Nimeni nu respiră“ , adaugă ea.

Reacţiile publicului au fost, până acum, pozitive. Este strigată „Vava“ pe stradă, şi, după difuzarea fiecărui episod, primeşte mesaje şi telefoane de felicitare. „M-a impresionat că m-au sunat foarte mulţi actori. Nu neapărat tineri, ci şi cei în vârstă. Au tot sunat în astea două-trei săptămâni şi toţi erau foarte încântaţi“, explică Ana-Maria.

Profa de actorie

Momentan, actriţa se dedică unei meserii complementare: cea de profesoară de actorie. Este asistentă la Universitatea Hyperion, la clasa Magdei Catone. Îi place la nebunie să predea la studenţii din anul I.

„Am destul de muncă cu aştia mici. Am pierdut primele cursuri din cauza filmărilor şi au fost supăraţi, dar acum recuperăm. Sunt nişte drăgălaşi. Nu pot să mă implic într-un proiect mai mare, ca să nu mai lipsesc de la şcoală“, povesteşte actriţa.

„Ca profesoară am multe de învăţat de la studenţii mei. Le mulţumesc copiilor în fiecare zi pentru că eu învăţ datorită lor să fiu un actor mai bun. Le povestesc din experienţa mea pentru că sunt acolo, în faţa lor. Au o mie de întrebări şi trebuie să le dau răspunsurile. Îi învăţ cum să adapteze un monolog, cum să creeze un personaj“, adaugă ea.

Preferă să joace în filme

image

Adriana Butoi (stânga), Andreea Raicu, Ana-Maria Lazăr şi Mihaela Mihăilescu



Actriţa, care poate fi văzută la teatru în piesa „Revizorul“, regizată de Horaţiu Mălăele, spune că îi place mai mult să joace în filme. Este foarte încântată de filmele româneşti produse recent şi a văzut de două ori „Poliţist, adjectiv“ al lui Corneliu Porumboiu.

„E normal să fie tot comunismul ca subiect. Au trecut doar 20 de ani. Perioada asta de timp nu e aşa de mare în istorie. Ne-a marcat sistemul comunist şi înţeleg de ce“, explică Ana-Maria. „Avem şi un atu în faţa Europei. Pentru străini e ceva şocant. Eram în Paris când se proiecta «4, 3, 2». Oamenii ieşeau de la film uluiţi. Auzeam peste tot: «Ce genial e!».“

„Problema cu serialele produse în România până acum este că sunt făcute pe repede-înainte. Însă am speranţe că în curând lucrurile se vor schimba. Dacă nu ştim ce e nasol, nu putem să apreciem ce e frumos, nu ştim să facem diferenţa. Încep să apară emisiuni cu umor de calitate. Lucrurile se vor îmbunătăţi, dar trebuie să avem răbdare“, spune actriţa.

image

Să vezi un proiect finisat este mult mai greu decât să lucrezi la el.

image


Ana-Maria Lazăr
actriţă

image

Le mulţumesc studenţilor mei pentru că mă învaţă să fiu un actor mai bun.

image


Ana-Maria Lazăr
actriţă

Îi place să creeze roluri

Interpreta Varvarei Soare din „Efect 30“ a apărut în 2006 în lungmetrajul „Happy-end“, regizat de Radu Potcoavă, în câteva scurtmetraje şi în filmele de televiziune „Adevărata dragoste“ şi „Mamă cu probleme“. A făcut foarte multe roluri de teatru, este preparator universitar, a prezentat o emisiune TV şi a apărut în numeroase spoturi publicitare. Momentan poate fi văzută în piesa „Revizorul“, la Teatrul de Comedie.

Îşi doreşte să lucreze la un film regizat de Lucian Pintilie şi la o piesă de teatru regizată de Silviu Purcărete. Cel mai mult îi place atunci când trebuie să-şi construiască un personaj nou. „Citesc scenariul sau piesa, îi fac fişa personajului, mă gândesc de unde vine, câţi ani are, cine au fost părinţii lui. Trebuie să ai răspunsuri clare la toate întrebările. «De ce?» este cea mai importantă întrebare în teatru. Trebuie să te gândeşti cum se îmbracă, cum merge şi dacă are ticuri verbale“.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite