VIDEO La mulţi ani, Bob Dylan!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul împlineşte astăzi 70 de ani. Dylan n-a renunţat să cânte, în ciuda anilor, şi continuă să creeze şi să urce pe scenă. Ducu Bertzi, Mircea Baniciu şi Nicu Alifantis vorbesc despre fenomenul Bob Dylan şi despre influenţa artistului asupra muzicii româneşti. 

„Oricine face un soi de comerţ poate să lucreze cât vrea. Un sudor, un dulgher, un electrician... Nu este neapărat nevoie să se lase de meserie. Muzica mea nu e doar ca să mă ducă dintr-un loc în altul şi ca să mă pot pensiona devreme", spunea Bob Dylan, în stilul caracteristic, în revista „Rolling Stone". Aceeaşi publicaţie i-a dedicat numărul din această lună celui care continuă să influenţeze generaţii cu muzica sa. Solistul trupei U2, Bono, Mick Jagger şi Keith Richards de la Rolling Stones, şi ­Sinead O'Connor au scris în ediţia americană a revistei despre felul în care muzica lui Dylan a schimbat lumea întreagă, dar şi pe a lor. 

Fenomenul Bob Dylan în România

Muzicianul, înainte de începerea turneului „Never Ending Tour“  Foto: guliver gettyimages



Într-o Românie în care din ce în ce mai puţine influenţe reuşeau să depăşească barierele regimului comunist, versurile lui Dylan au ajuns totuşi la urechile liceenilor din acea vreme. În timp ce prin muzica sa se revolta împotriva războiului din Vietnam, tinerii români găseau analogiile necesare pentru a-şi însuşi versurile artistului.

Deşi îl ascultă încă din liceu, Ducu Bertzi l-a văzut pe Bob Dylan pentru prima dată în 2007, la Paris. Împreună cu Nicu Alifantis, cei doi cântăreţi au plecat într-o excursie organizată de regretatul Florian Pittiş special pentru concertul lui Dylan. „Chiar mă gândeam, anul trecut, când a venit Dylan la noi, ce nedreaptă este soarta asta câteodată. Dacă era un om care să-şi fi dorit să-l vadă pe Dylan cântând în ţara lui, acela era Moţu Pittiş", a declarat Ducu Bertzi pentru „Adevărul".

„Muzica lui Dylan a ajuns aici înaintea multor altor curente muzicale. Într-un fel, eu m-am apucat de cântat datorită lui Bob Dylan şi al modului protestar care l-a consacrat imediat. Eram un tânăr licean, iar începuturile ne-au fost marcate de versurile şi muzica acestui om", îşi aminteşte cântăreţul român. „Bob ­Dylan a ajuns cine este astăzi datorită stilului său nonconformist, mesajului său protestatar, dar de altă factură. Era un protest globalizat, înainte să aibă loc globalizarea. Bob Dylan i-a bulversat pe toţi când a apărut, răsturnând convenţiile prin mesajul său muzical", este de părere Ducu Bertzi.

Nicu Alifantis a descoperit muzica lui Dylan în 1970, pe discuri trimise de afară, şi mai târziu, la postul de radio Europa Liberă. „Îmi amintesc ce impresionat am fost la albumele mai vechi, din anii '60, de mesajul profund, social, protestatar", spune Nicu Alifantis. „Dylan m-a influenţat indiscutabil, mai ales că din '72 cochetam deja cu muzica, iar doi ani mai târziu aveam să mă hotărăsc că asta voi face în viaţă. Bob Dylan era deja o şcoală muzicală importantă, iar cântecele sale erau lecţii de la care n-aveai voie să lipseşti", îşi aminteşte Nicu Alifantis.

Poezia, înaintea muzicii

image

Artistul, alături de Joan Baez, la începutul carierei, în 1965   Foto: guliver gettyimages



Cântăreţul crede că muzica lui Dylan a fost un fenomen muzical şi în România anilor '70. „Să nu uităm că începutul anilor '70 a însemnat explozia genului folk, ca o reverberaţie a muzicii protestatare americane. Fabrica de instrumente Reghin cred că a vândut cele mai multe chitare din toată existenţa ei. Cenaclul Flacăra, apariţia unor vedete locale, difuzarea intensă a cântecelor artiştilor români, dar şi a cântecelor lui Dylan, au dat naştere unui nou gen muzical în România", spune Alifantis. Ce anume l-a făcut pe Bob Dylan să devină cine este astăzi? „Consecvenţa, credinţa în ceea ce face, respectul pentru public, dar mai ales faptul că nu s-a despărţit niciodată de Bob Dylan", crede muzicianul.

Cântăreţul Mircea Baniciu este de altă părere. „Piesele sale au rezonat în America, în perioada cântecelor americane de armată. Dylan a influenţat mulţi muzicieni ai lumii, dar nu şi pe noi. Abia după ce Păunescu a folosit muzica lui, aceasta a început să fie auzită la noi. Omul acesta scrie extraordinar, cântecele au rămas datorită versurilor", este de părere Baniciu.

Deşi n-a fost un mare fan, cântăreţul este de părere că Dylan are merite imposibil de negat. „El nu este un mare muzician, ci un mare poet, un om cu idei fenomenale, un personaj cu o mare personalitate, plus că a avut avantajul să fie şi evreu", spune amuzat Mircea Baniciu.

„Este un fenomen irepetabil, un om cu idei multe şi foarte puţine gafe. A fost mereu un avangardist, a făcut ce-a vrut el. N-aţi văzut că şi în concertul de anul trecut s-a întors cu spatele la noi? Moţu ne înnebunea spunându-ne: «Dylan nu este un om care să se oprească unde a început, el va merge mereu mai departe». Moţu l-a iubit pe Dylan", încheie Mircea Baniciu.

Număr aniversar „Rolling Stone"

În ediţia aniversară a revistei, Bono a descris piesa „Like a Rolling Stone" drept piatra de temelie a carierei artistului. „Rânjetul lui Bob Dylan în piesa «Like a Rolling Stone» transformă vinul în oţet. Este ca un ochi învineţit al muzicii pop. Pugilismul verbal schimbă definitiv compunerea cântecelor pentru o generaţie întreagă şi lasă ascultătorul pe pânză. «Like a Rolling Stone» e naşterea unui iconoclast care va da erei rock cea mai importantă voce şi cel mai mare vandal", a spus Bono.

Concert în România

Bob Dylan a vizitat prima dată România în 2010, iar la concertul lui au asistat peste 8.000 de spectatori. Show-ul a durat aproape două ore, iar Dylan a plecat fără să adreseze ­vreun cuvânt publicului.

image
image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite