La „Românii au talent“ s-a votat emoţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigătorii cu cele mai multe voturi din cele patru semifinale au poveşti de viaţă impresionante. Narcis Iustin Ianău,  Adrian Ţuţu, Ştefan Florescu şi Valentin Dinu au câştigat cele mai multe voturi din partea publicului.

Narcis Iustin Ianău (16 ani) a uimit întreaga Românie cu vocea sa, după participarea la show-ul „Românii au talent". Narcis are o poveste de viaţă impresionantă. Adolescentul locuieşte cu tatăl său şi cu fratele mai mic, Marius Cristian, în satul Baraţi din judeţul Bacău. Mama lui este plecată de aproape 12 ani în Italia, unde lucrează ca menajeră şi îşi vede familia o lună pe an, când vine în concediu.

Tatăl său nu mai are de muncă de doi ani, pentru că fabrica de bere la care lucra a dat faliment. Nu a mai reuşit să se angajeze, iar un impediment îl reprezintă faptul că are deficienţă de vedere la ambii ochi. Vocea sa specială, văzută ca un „defect de colegi", a făcut să fie luat în râs de multe ori. La „Românii au talent", Narcis a avut ocazia să arate că a fost înzestrat cu un har pentru care cântăreţi consacraţi l-ar invidia. El a primit cele mai multe voturi la prima semifinală din 1 aprilie.

Îndemn de iubire

Focşăneanul Adrian Ţuţu (19 ani) a ajuns în finala „Românii au talent" cu o melodie hip-hop al cărei mesaj a fost „Iubiţi-vă părinţii!". „Acest concurs este şansa vieţii mele. Mami, tati, această seară este pentru voi", a declarat pe scenă orfanul Adrian Ţuţu.  Milioanele de români care au urmărit semifinala din 2 aprilie i-au dat cele mai multe voturi lui Adrian Ţuţu.

Ştefan Florescu (18 ani), campion naţional la Freestyle Football, a impresionat publicul cu talentul său de a face figuri cu mingea, dar şi prin povestea personală: botoşăneanul a susţinut numeroase demonstraţii de Freestyle Football gratuit, de dragul sportului, iar pentru a putea participa la „Românii au talent" a trebuit să îşi vândă bicicleta. În semifinala din 9 aprilie, el a primit cele mai multe voturi.

Ploieşteanul Valentin Dinu (22 de ani) este spălător de maşini. După ce a terminat zece clase, a renunţat la şcoală pentru a-şi ajuta familia. La 19 ani s-a căsătorit şi are un băiat de doi ani şi două luni. „Îmi doresc să fiu sănătos şi să-mi ajute Dumnezeu să câştig finala concursului «Românii au talent». Vreau să am propria mea casă şi să-mi ajut în continuare părinţii, aşa cum m-au ajutat şi ei pe mine", a spus Valentin, câştigătorul celei de-a patra semifinale.

Stereotipuri gen Cenuşăreasa

„Reality show-urile gen «Românii au talent» lucrează cu stereotipuri din clasa «Cenuşăreasa», iar aceste stereotipuri au o esenţă narativă. La fel ca toată presa - şi, mai nou, ca marketingul - ideea este să creezi şi poveşti emoţionante în jurul unor oameni cu anumite atribute, or stereotipurile au darul de a emoţiona", spune Iulian Comanescu, managing partner Comanescu. Acesta aminteşte că nu numai reality show-urile, dar şi ziarele folosesc cuvinte-cheie de genul „scandal" sau „conflict". „Atunci când acest gen de stereotipuri se desfăşoară-n sintagme ca «lovitură de teatru» sau «furia apelor», vorbim deja de clişee.

Contrar regulilor esteticii, acest gen de «déjà-vu» e util în media, ca şi în publicitate, unde am văzut de o mie de ori tot felul de personaje care aduc vag a eroi de benzi desenate, personaje din Shakespeare, prinţese de basm (...). Narcis Ianău şi alţii sunt intrigi secundare, anecdote care se subsumează epopeii cu steroizi pe care o caută producătorii în astfel de cazuri", adaugă Comanescu.

"La fel ca toată presa - şi, mai nou, ca marketingul - ideea este să creezi şi poveşti emoţionante în jurul unor oameni cu anumite atribute, or stereotipurile au darul de a emoţiona. "
Iulian Comanescu
analist media

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite