VIDEO John Lennon ar fi împlinit astăzi 70 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fanii din întreaga lume îşi sărbătoresc idolul prin concerte şi evenimente. New York, oraşul în care a trăit, dar şi Liverpool, locul copilăriei muzicianului, au devenit loc de pelerinaj pentru cei care vor să-i cinstească memoria.

În seara de 8 decembrie 1980, John Lennon a fost asasinat, în faţa apartamentului său din New York. Avea 40 de ani. Astăzi, legendarul muzician ar fi împlinit vârsta de 70 de ani dacă Mark Chapman nu l-ar fi împuşcat mortal.

Cu doar trei săptămâni înainte să se stingă din viaţă, Lennon lansa ultimul său album „Double Fantasy", iar cu o zi înainte scria un bilet pentru unul dintre tehnicienii de la studioul de înregistrări, care îi împrumutase o coardă de chitară: „Pentru Karl, care m-a rezolvat şi pe mine cu coarda, mersi".

Ca să celebreze muzica şi viaţa regretatului cântăreţ britanic, fanii acestuia se vor strânge atât la New York (unde Lennon s-a mutat la începutul anilor 1970), cât şi în oraşul natal, Liverpool. Pe versurile „You Say It's Your Birthday/It's My Birthday Too, Yeah" („Spui că este ziua ta/dar este şi ziua mea", ale melodiei „Birthday" - pe care John Lennon şi Paul McCartney o înregistrau în toamna lui 1968 -, fanii regretatului muzician vor da startul unei ceremonii de sărbătorire.

Evenimentul va avea loc pe renumitul bulevard Walk of  Fame, la Hollywood, unde artistul a primit o stea, în 1998. În cadrul ceremoniei, fanii lui Lennon vor putea să-şi inscripţioneze mesajele pe un sul de hârtie lung de 30 de metri, care va fi trimis văduvei Yoko Ono.

Alte mesaje, comentarii, mici cadouri şi fotografii venite de la fanii din întrega lume au fost strânse, ieri, într-o capsulă a timpului, care va fi sigilată şi deschisă abia la 9 octombrie 2040, ziua când artistul ar fi împlinit vârsta de 100 de ani. Muzeul Rock and Roll Hall of Fame din statul Ohio (SUA) va păstra această capsulă a timpului.

Mesaje adunate într-o capsulă a timpului

Yoko Ono a mai îngropat astfel de capsule într-un monument ridicat în Islanda în memoria soţului ei. Opt dintre albumele cântăreţului vor fi relansate în format CD, iar în cadrul unei ceremonii care va avea loc la muzeul Rock and Roll Hall of Fame vor fi invitaţi să concerteze mai mulţi artişti, printre care şi cântăreaţa americană Cyndi Lauper.

De asemenea, Julian Lennon, fiul lui John Lennon cu prima lui soţie, Cynthia Powell, va inaugura, astăzi, un monument al păcii în memoria tatălui său, într-un parc din Liverpool, oraşul unde s-a născut cântăreţul.

Tot astăzi, televiziunea publică americană va difuza un documentar, „LENNONYC" despre viaţa artistului, de la New York. O altă ecranizare a vieţii lui John Lennon, un film biografic despre copilăria şi adolescenţa legendarului cântăreţ, numit „Nowhere Boy (Băiatul de nicăieri)", va fi lansat luna aceasta în Statele Unite. 

Un geniu visător

Abia după despărţirea de Beatles, John Lennon a ajuns omul şi muzicianul pe care toată lumea îl ştie astăzi. Activist înfocat pentru pace şi geniu muzical, Lennon vedea viaţa ca pe o operă de artă. „You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one/Poţi să spui că sunt un visător/Dar nu sunt singurul", se destăinuia artistul pe versurile melodiei „Imagine", considerat de revista americană „Rolling Stone" al treilea cel mai celebru cântec din toate timpurile.

Cântăreţ şi compozitor, John Lennon „a urcat", de-a lungul timpului, un număr de 27 de piese pe primul loc în topul american Hot 100, iar în 2002 a fost votat pe locul 8, într-un top al celor mai importanţi britanici. Printre melodiile cele mai apreciate, pe care John Lennon le-a lăsat moştenire lumii, se numără „Give Peace a Chance", „Instant Karma! " ori „Imagine".

Trailer din filmul biografic “Nowhere Boy”, despre viata lui John Lennon

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite