John Galliano, judecat pentru antisemitism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Designerul britanic riscă şase luni de închisoare şi o amendă de 22.500 de euro. Ieri după-amiază, Galliano a apărut în faţa Tribunalului din Paris. În februarie, el a fost arestat pentru tulburarea liniştii publice şi proferarea de insulte antisemite.

Celebrul creator de modă britanic John Galliano (50 de ani) a apărut ieri după-amiază în faţa Tribunalului din Paris, fiind acuzat de proferare de insulte cu caracter antisemit. Acesta riscă o pedeapsă cu închisoarea de şase luni şi o amendă de 22.500 de euro. Galliano a fost arestat pe 24 februarie în stare de ebrietate, după ce câţiva clienţi ai bistroului Pearl, situat în apropierea casei sale din Paris, au făcut plângere că designerul ar fi tulburat liniştea publică şi i-ar fi adresat unui tânăr insulte antisemite. Până la închiderea ediţiei, judecătorii nu s-au pronunţat.

O înregistrare care acuză

Scandalul care s-a propagat în media a avut efectul unui bulgăre de zăpadă. La 26 februarie, o femeie în vârstă de 48 de ani a afirmat că şi ea a fost insultată de John Galliano, în data de 8 octombrie 2010, şi a depus plângere împotriva acestuia. În data de 28 februarie, site-ul tabloidului britanic „The Sun" a postat o înregistrare video care îl arată pe designer în stare de ebrietate, într-un restaurant, insultând persoanele de la masa apropiată şi făcând remarci rasiste şi antisemite: „Îl iubesc pe Hitler. (...) Oameni ca voi ar fi morţi. Mamele voastre, taţii voştri ar fi fost toţi gazaţi". În urma incidentului de la 24 februarie, designerul a fost arestat pentru „violenţă" şi „insulte cu caracter antisemit şi rasial". El a dezminţit însă că a făcut afirmaţii antisemite şi a depus o plângere pentru „calomnie", potrivit avocatului său.

Dat afară de la Dior

La începutul lunii martie, Casa Dior l-a demis din funcţia de director artistic, în ciuda scuzelor acestuia, prezentate public. Galliano a fost îndepărtat şi din fruntea propriei mărci, fondată în urmă cu 17 ani şi deţinută de Dior SA, holding controlat de grupul de lux LVMH. „Antisemitismul şi rasismul nu-şi au locul în societatea noastră. Îmi prezint scuze fără rezerve pentru conduita mea", scria designerul într-un comunicat. John Galliano s-a impus ca unul dintre cei mai inventivi creatori de modă, inspirându-se din istorie şi din călătoriile pe care le-a făcut în toate colţurile lumii. 

"Oameni ca voi ar fi morţi. Mamele voastre, taţii voştri ar fi fost toţi gazaţi.''
John Galliano designer

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite