VIDEO Jimi Hendrix, cel mai mare chitarist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi a murit în urmă cu 40 de ani, încă nu s-a născut muzicianul care să-l întreacă, potrivit topului alcătuit de experţii cotidianului american „Los Angeles Times“. Hendrix, decedat la 27 de ani, i-a depăşit în clasament pe cei care au trăit de două ori mai mult: Jimmy Page (66 de ani) şi Eric Clapton (65 de ani).

La 17 septembrie se împlinesc patru decenii de când un Jimi Hendrix tânăr s-a stins din cauza consumului excesiv de alcool. Însă atunci s-a născut legenda Jimi Hendrix. Adică acel chitarist stângaci, care putea cânta la instrumentul lui cu dinţii şi cu mâinile la spate, care a „lansat" mai multe albume după moarte decât în timpul vieţii, cel despre al cărui deces încă se mai fac speculaţii şi se lansează teorii ale conspiraţiei (la fel ca în cazul unei alte legende, Elvis Presley).

Acesta nu este primul clasament în fruntea căruia a fost Jimi, născut Johnny Allen Hendrix. În mai anul acesta, producătorul de instrumente muzicale Gibson Guitar Corporation a lansat o listă cu cei mai mari chitarişti, în care Hendrix a fost iarăşi învingător.

În 2002, a ocupat primul loc în topul 100 realizat de revista specializată „Total Guitar", unde a primit şi voturile cititorilor, dar şi ale celebrităţilor rugate să-şi numească favoriţii. Un an mai târziu, Hendrix a fost iarăşi în vârf, cu „medalia de aur", în clasamentul realizat de celebra revistă muzicală, „Rolling Stone", poreclită „Biblia rock".

Chitaristul The Who, Pete Townshend, pe locul 39 în clasamentul „L.A. Times", declara atunci pentru revistă că Hendrix a înfrumuseţat chitara electrică. El îşi amintea că, la unul dintre concertele „profund puternice" ale americanului, s-a simţit atât de copleşit de emoţii, încât, fără să-şi dea seama, l-a strâns de mână pe chitaristul Eric Clapton, aflat pe al treilea loc în clasamentul apărut săptămâna aceasta.

Hendrix şi-a perfecţionat stilul inconfundabil în barurile înecate de fum din cartierul newyorkez Greenwich Village. Dar succesul lui a apărut abia după ce a fost adus în Marea Britanie de către fostul basist al trupei Animals, Chas Chandler. În Anglia, el a pus bazele legendei ulterioare, datorită interpretărilor live cu formaţia lui, The Jimi Hendrix Experience. Printre piesele care l-au consacrat se numără „Purple Haze", „Crosstown Traffic", „All Along the Watchtower", „Voodoo
Child" şi „Hey, Joe".

Omagiat trei zile în Delta Dunării

În intervalul 17 - 19 septembrie, exact în perioada în care se împlinesc 40 de ani de la moartea geniului chitarei, în Delta Dunării va avea loc festivalul Hendrixperience, dedicat legendei americane.

Hendrixperience, poreclit şi „3 Days of Freedom", pentru că tinde să aibă aceeaşi atmosferă ca festivalurile din anii '70, nu are programul definitivat încă, dar va avea loc la Complexul Cormoran din Delta Dunării. Artiştii care vor urca pe scenă nu au fost încă aleşi, însă aceştia ar urma să cânte gratuit, pentru nobilul scop de a-i distra pe fanii muzicii rock.

Jimmy Page, geniul de la Led Zeppelin

Ocupantul locului secund din lista „Los Angeles Times", chitaristul Jimmy Page de la Led Zeppelin, a ajutat la conceperea piesei „Stairway to Heaven", poate cea mai îndrăgită piesă rock din toate timpurile. Page s-a clasat pe locul al doilea şi în topul realizat de revista „Rolling Stone", în urmă cu şapte ani. Page a declarat într-un interviu că a învăţat singur să cânte la chitară, ascultând discurile preferate.

Ocupantul locului al treilea, şi în topul „Los Angeles Times", şi în topul Gibson, şi în cel realizat de „Rolling Stone", Eric Clapton, a cântat cu trupa Yardbirds, ca Jimmy Page, cu formaţia Cream, dar de mulţi ani are parte de o carieră solo de interpret şi chitarist blues.

5 din 50 în România

Dintre cei 50 de chitarişti incluşi în clasamentul „Los Angeles Times", doar cinci au încântat românii cu talentul lor. Eric Clapton (numărul 3) a concertat la Bucureşti, la Zone Arena, la 11 iunie, anul acesta. Carlos Santana (numărul 14) a fost capul de afiş în cea de-a treia seară a festivalului B'Estfest, desfăşurat în iulie, anul trecut. Numărul 25, Angus Young, chitaristul trupei australiene AC/DC, a încântat 70.000 de fani din România cu solo-ul său plin de energie, în mai anul acesta.

Rolling Stones şi al lor chitarist, Keith Richards (clasat pe locul 38), au susţinut unul dintre cele mai mari show-uri de la noi din ţară, în iulie 2007. De asemenea, John McLaughlin a vizitat de mai multe ori România, fiind invitat la câteva festivaluri de jazz.

Singura femeie din top

Clasamentele cu chitarişti ignoră cântăreţele de sex feminin. În acesta, singura chitaristă prezentă este Sharon Isbin, fondatoarea departamentului de chitară de la prestigiosul Conservator Juilliard. A compus piese pentru coloana sonoră a filmului „Cârtiţa", de Martin Scorsese.

Topul celor mai talentaţi chitarişti din istorie

1. Jimi Hendrix
2. Jimmy Page
3. Eric Clapton
4. Duane Allman
5. Stevie Ray Vaughan
6. Richard Thompson
7. Chet Atkins
8. Eddie Van Halen
9. Robert Fripp
10. David Gilmour
11. Jeff Beck
12. Frank Zappa
13. Merle Travis
14. Carlos Santana
15. Jack White
16. Randy Rhoads
17. Paco de Lucía
18. George Harrison
19. Johnny Marr
20. Les Paul

Jimi Hendrix Voodoo Child

Jimi Hendrix Purple Haze

Jimmy Page si Eric Clapton - Stairway to Heaven

Eric Clapton Wonderful Tonight

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite