Iuliana Tudor, realizatoare TV: „Mergeam desculţă şi mă jucam cu mieii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vedeta TVR Iuliana Tudor (34 de ani) spune că a avut o copilărie ca-n cărţile cu poveşti. Realizatoarea TV vorbeşte despre copilăria sa senină la bunicii de la ţară, unde umbla desculţă, mânca mure şi se juca împreună cu verişorii ei.

„Adevărul":Ce vârstă aveaţi când aţi descoperit că vă interesează folclorul?

Iuliana Tudor: Am absolvit liceul pedagogic şi eram acolo solistă a corului din liceu. Am susţinut un concert la Filarmonica din Ploieşti şi pentru diversitate am avut nevoie de un moment de folclor. Am cântat singura melodie pe care o ştiam, „Bade, pălărie nouă". În sală se afla viitoarea mea profesoară de canto, care m-a invitat la cursurile dumneaei, la Şcoala Populară de Artă. Aveam 17 ani.

În timpul filmărilor la emisiunea „O vedetă populară“

image

Curând v-aţi schimbat opinia.

Mai mult chiar, am făcut călătorii de documentare în satele din Prahova, ca să culeg folclor. Am vorbit cu preotul, învăţătorul şi bătrânele satului, am căutat repertorii originale, i-am provocat să cânte şi creeze în timpul discuţiilor şi aşa am cunoscut rapsodul veritabil, de la ţară.

Aţi făcut singură aceste călătorii?

Eram la liceu atunci. L-am luat pe tata şi ne-am urcat amândoi în maşină şi i-am spus câteva sate în care să mergem. Am cules melodii pe care apoi le-am înregistrat în primul an de facultate. Am făcut un material discografic, eu am interpretat melodiile, acompaniată de Orchestra Radio,  condusă de regretatul Paraschiv Oprea.

Alături de Dumitru Fărcaş

image

A venit astfel firesc facultatea de pedagogie muzicală....

Nu tocmai, eu atunci eram studentă la Drept, asta este prima mea facultate. Pe cea de pedagogie am făcut-o după câţiva ani de televiziune, când am realizat că trebuie să ştiu muzică din punct de vedere teoretic, pentru că lucrez cu muzicieni.

Amintiri din tinereţe şi din copilărie Foto: colecţia personală

Cum a  fost întâlnirea cu televiziunea la vârsta de 22 de ani, cât aveaţi atunci?

Fascinantă. Mi se părea fabulos că mă pot plimba pe holurile Televiziunii. Era ca o întâlnire cu istoria, cu ceea ce a însemnat copilăria mea, îl vedeam pe Cristian Ţopescu, şi alţi mari profesionişti pe care îi admiram. Eu am participat la un concurs folcloric, care era şi televizat, „Moştenitorii" se chema, şi acolo m-au văzut cei de la TVR şi m-au chemat pentru o probă. Am venit, şi în două săptămâni am intrat în direct, ca prezentator.

Şi aţi început să lucraţi la „O vedetă populară", emisiunea pentru care aţi călătorit prin toată ţara.

Aceea a fost de fapt şcoala de televiziune pentru mine. Şase ani am făcut această emisiune. Mi-a plăcut foarte tare, pentru că ajungeam într-un loc şi trebuia să-l transform într-un platou de televiziune.

Apoi a venit „O dată în viaţă".

Da, o altă şansă pentru mine. Sunt un om norocos, n-am făcut nimic pentru toate astea, absolut nimic, a fost o chestie de destin. Era un proiect pe care l-a câştigat domnul Titus Munteanu, mi l-a dat să-l citesc şi din prima clipă am simţit că sunt omul potrivit la locul potrivit.  

image

Puteţi puncta un moment de mare succes pentru dumneavoastră?

Cerbul de Aur, cele trei ediţii de spectacole de folclor pe care le-am găzduit. Au fost uriaşe. Pentru un om de televiziune, Cerbul de Aur rămâne provocarea numărul unu, şi în ceea ce priveşte realizarea evenimentului, dar şi faptul că au fost cinci ore de direct.

''La TVR sunt motivată să rămân din toate punctele de vedere. Este o echipă pe care am sudat-o în toţi aceşti ani de zile şi îmi este greu să mă rup.''

„Ideea de comunitate nu s-a pierdut la sat"

Cum v-a fost copilăria?

Am avut şansa să am o copilărie ca din cărţile cu poveşti. Trăită extrem de simplu, cu bunici care au avut grijă de nepoţi după un program foarte bine stabilit. Dimineaţa, când bunicul meu pleca cu oile, ne lua pe mine şi pe verişorii mei cu el şi mergeam pe dealuri şi ne depăna poveşti din timpul războiului. Avea un borcan în care ne culegea mure, asta n-am să uit niciodată.  Mergeam desculţă, mă jucam cu mieii, o însoţeam pe bunica la muls vacile. A fost un timp în care am învăţat lucrurile de bază pentru formarea unui om.

De la cine credeţi că aţi moştenit aplecarea artistică?

De la mama, care e mai apropiată de zona aceasta muzical artistică, de la tata am luat rigoarea, seriozitatea, responsabilitatea. El mi-a oferit o educaţie mai spartană, îndulcită de mama mea, şi cred că am luat de la amândoi exact ce trebuie.

În platoul emisiunii de divertisment folcloric „O dată-n viaţă“

image

Aveţi planuri de carieră pentru viitor?

Nu m-am gândit niciodată. Ştiu doar că atunci când am un proiect trebuie să mă ocup serios de el, nu-mi plac lucrurile făcute în grabă. Atunci când am pus patimă să obţin lucruri nu mi-a ieşit niciodată. Aşa s-au întâmplat marile evenimente din viaţa mea, şi emisiunea, şi copilaşul meu care a venit pe lume acum şase luni, n-a fost nimic planificat.

Nu vă frustrează uneori faptul că interesul pentru folclor vine doar din partea unui anumit tip de public?

Nu, pentru că de când am început eu să lucrez am venit cu o altă abordare, am lăsat lucrurile să decurgă firesc, aşa cum se întâmplă în platou, am încercat să scap de corsetul regiei. Ideea emisiunii este de adunare între prieteni. Mesajele noastre n-au mai fost rigide sau uşor conservatoare şi astfel am atras public tânăr, asta o certifică cifrele. Am îmbrăcat folcorul în haina divertismentului şi este mult mai accesibil aşa.

Vedeţi o diferenţă între un copil care  a copilărit la ţară şi unul care şi-a petrecut copilăria la oraş?

Da, este vorba de un anumit tip de educaţie, un tip de smerenie chiar. Smerenia pe care o are omul de la ţară îl face să fie mai reţinut. Îl face să-şi domine impulsurile, să trăiască în armonie cu cei din jurul lui. Ideea de comunitate nu s-a pierdut la sat, pe când la oraş foarte puţine lucruri ne mai scot împreună undeva, pentru ceva. Asta vine cu civilizaţia, cu lumea modernă, şi umanul din noi se pierde.

''Dimineaţa, când bunicul meu pleca cu oile, ne depăna poveşti din timpul războiului. Avea un borcan în care ne culegea mure.''

Gala Crucea Roşie, astă seară pe TVR 1

Astăzi, de la ora 21.10, la TVR 1, Iuliana Tudor este prezentatoarea şi producătoarea Galei Crucea Roşie, probabil cel mai important eveniment umanitar al anului. Se aniversează 135 de activitate a organizaţiei, ocazie cu care vor fi înmânate medalii de onoare personalităţilor care s-au implicat activ în acţiunile Crucii Roşii de-a lungul timpului. În cadrul Galei Crucea Roşie se lansează un nou proiect: „Asistenţa la domiciliu pentru vârstnici". Finanţarea acestui program se va face cu ajutorul românilor care sunt aşteptaţi să folosească liniile directe de donaţii ale teledonului care se va desfăşura în direct la TVR 1 în timpul Galei.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite