Iris aterizează vineri pe Băneasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristi Minculescu şi IRIS vor aniversa 30 de ani, într-un concert extraordinar Eveniment va marca cei 30 de ani de activitate plină de succes a trupei. Pe scena cu cea mai longevivă trupă

Cristi Minculescu şi IRIS vor aniversa 30 de ani, într-un concert extraordinar

Eveniment va marca cei 30 de ani de activitate plină de succes a trupei. Pe scena cu cea mai longevivă trupă rock din România vor mai urca invitaţi speciali, reale vedete ale vieţii artistice autohtone, precum Maia Morgenstern, Paula Seling, Felicia Filip, Vlad Miriţă, Corul Acustic, Adrian Despot şi Cezar Popescu (Viţa de Vie), Florin Chilian, Tudor Chirilă, Mike Godoroja, formaţia Voodoo şi Adrian Pleşca, cunoscut sub numele de Artanu.

O parte din aceşti invitaţi speciali ai serii de 5 octombrie sunt prezenţi şi pe albumul aniversar, "Iris 30 ani - Cei ce vor fi", care va fi lansat în ziua concertului şi care conţine 24 de melodii. Primul single extras de pe acest material discografic se numeşte "Iris eternal" şi este dedicat fanilor care au fost alături de trupă de mai bine de trei decenii.

Într-o emisiune televizată, trupa Iris a mărturisit că s-a muncit la acest disc încă de la începutul acestui an. Albumul este de tip eseu, o înşiruire de piese aparent fără nicio legătură între ele, dar care reprezintă o analiză introspectivă a experienţei muzicale a trupei. Printre melodii sunt câteva pasaje recitative ale Maiei Morgenstern şi câteva înregistrări mai vechi ale regretatului Adrian Pintea.

Cătălin Muraru, director al Casei de discuri Roton, a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă, că "Iris 30" poate fi considerat albumul anului, un material discografic complet, care nu trebuie ratat. Conform organizatorilor, la acest megaconcert sunt aşteptaţi peste 20.000 de spectatori. Special pentru această seară de sărbătoare Iris, aeroportul a fost amenajat astfel încât concertul aniversar să se poată desfăşura în condiţii optime.

"Şi vom rămâne tineri ani în şir..."

Trupa a fost înfiinţată în urmă cu 30 de ani, iar din ea s-au desprins membri care, ulterior, au format alte trupe de renume al rock-ului românesc: Holograf, Voltaj sau Incognito. Formula Iris de astăzi a rămas neschimbată din 1986. Din componenţă fac parte inconfundabilul solist Cristi Minculescu, Relu Marin la clape, Doru Borobeică la bass, Nelu Dumitrescu la baterie şi Valter Popa la chitară.

De-a lungul timpului, cei de la Iris au transformat în tradiţie organizarea unor concerte de anvergură cu ocazia împlinirii unui număr rotund de ani de activitate. La aniversarea de 25 de ani, invitaţi au fost cei de la Uriah Heep, iar de atunci între membrii celor două trupe legendare s-a legat o frumoasă prietenie.

Nelu Dumitrescu, toboşarul grupului şi singurul care a rămas din prima componenţă Iris promite o seară de neuitat celor care iubesc artiştii adevăraţi şi muzica lor de calitate. "Va fi un spectacol inedit, pe care n-ar trebui să-l rataţi", spune Dumitrescu.

Nu este un album de închidere de drum, ci este un album care deschide noi orizonturi la Iris
Mike Godoroja,
producătorul trupei

Interzişi şi adoraţi pe vremea comuniştilor

Trupa a fost interzisă o singură dată în timpul regimului comunist, în aprilie 1988, pentru o perioadă de trei luni. La unul din concertele susţinute de formaţie, când oamenii din public se ridicau în picioare cântând versurile pieselor arhicunoscute, miliţienii interveneau să îi "liniştească".

Momentul delicat pentru Iris a fost atunci când cel "săltat" arunca câte o privire cerând parcă ajutorul formaţiei. La acea vreme, dreptul la exprimarea liberă nu era de tolerat, şi nu de puţine ori accesul sau manifestarea la muzica favorită erau aspru pedepsite.

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite