Irina Columbeanu, victima războiului dintre părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica, Irina şi Irinel Columbeanu, pe vremea când formau o familie fericită
Monica, Irina şi Irinel Columbeanu, pe vremea când formau o familie fericită

Mutarea copilului de la un părinte la altul poate avea efecte dramatice asupra dezvoltării în viaţa adultă, avertizează psihologii. Preluată de Monica la 15 aprilie, după ce un executor judecătoresc a spart poarta reşedinţei de la Izvorani, Irina a fost reîncredinţată tatălui.

Disputată de părinţii aflaţi în divorţ, Irina (4 ani), fetiţa soţilor Columbeanu, este plimbată de la unul la celălalt. Mutarea copilului de la tată la mamă şi invers este urmarea unor decizii judecătoreşti.

Războiul pe care Monica şi Irinel Columbeanu îl duc în justiţie a făcut ca luni, printr-o nouă decizie judecătorească, Irina să revină în custodia tatălui. Plimbarea unui copil de la un părinte la celălalt poate avea mai târziu efecte dramatice asupra dezvoltării sale adulte, avertizează psihologii.

Desfăşurare de forţe

„În niciun fel de circumstanţe un copil nu trebuie  mutat de la un părinte la celălalt, cu hăinuţe, jucării, lucruri", afirmă psihologul Eliza Ciolu. „În viaţa fiecăruia dintre noi, conform teoriei lui Carl Rogers, trebuie să existe  o persoană care să ne preţuiască necondiţionat, pentru a ne dezvolta armonios. Atunci când vom fi adulţi, vom vrea să facem pe placul celorlalţi. Dacă în copilărie am avut această persoană care să ne iubească necondiţionat, nu ne vom schimba esenţial. Dacă nu a existat acea persoană, ne modificăm contra noastră şi se provoacă un dezechilibru emoţional trăit dramatic de persoana matură", afirmă psihologul Eliza Ciolu.

La 15 aprilie, o desfăşurare de forţe demne de un film de acţiune, ai căror protagonişti erau avocaţi, un executor judecătoresc, ziarişti şi chiar medici de ambulanţă a avut loc la poarta reşedinţei de la Izvorani a lui Irinel Columbeanu. Pentru că acesta s-a opus până în ultima clipă să încredinţeze copilul Monicăi - care aşteptase zile în şir la poartă - s-a spart poarta pentru a intra pe proprietate.

Miza acestor dispute, sub camerele de luat vederi ale televiziunilor, este micuţa Irina. Plecând de la acest caz particular, psihologul Eliza Ciolu spune care sunt efectele au asupra unui copil care este plimbat ca o minge de ping-pong între părinţi: „Copilul va înţelege că el a greşit cu ceva, nu părinţii pe care el îi iubeşte necondiţionat. Copilul înţelege că nu este perfect şi va dezvolta o instabilitate emoţională care, în timp, va fi trăită dramatic. Din păcate, din astfel de copii disputaţi de părinţi vor ieşi părinţi care vor repeta acelaşi pattern de comportament", a precizat psihologul Eliza Ciolu.

"Copilul va înţelege că el a greşit cu ceva, nu părinţii pe care el îi iubeşte necondiţionat."
Eliza Ciolu
psiholog

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite