Ioana Şanta vrea să fie în „cuşca cu lei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce s-a remarcat pe postul de corespondent al ştirilor Pro TV, mai nou, Ioana Şanta este „Reporter european“.

Când a fost anunţată că este câştigătoare a distincţiei „Reporter european“, oferită de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, Ioana şi-a strigat bucuria în toată redacţia. „M-au sunat cei de la biroul Comisiei să mă întrebe cum s-a numit campania noastră premiată. De emoţie, am uitat! Noroc cu Romeo Diaconescu, coordonatorul secţiei social-economic, care mi-a spus calm: «UE, banii şi românii». M-a felicitat şi, cinci minute mai târziu, m-a întrebat, la fel de serios, ce ştire pregătesc pentru a doua zi. Ăsta-i ritmul ştirilor Pro TV“, spune Ioana.

Una dintre poveştile pe care le-a trăit la ştiri se leagă de vara anului 2004: „Stăteam la palavre cu colegul George Buhnici şi ne gândeam ce reportaje interesante am face în Bulgaria... Am luat camera ascunsă şi am pornit alături de colegul de echipă, Andi Popa. Timp de 48 de ore, eu am «pozat» în ghid turistic.

Ştiam că în «tradiţia» vameşilor bulgari, grupurile de turişti trebuie să-i cinstească cu bere, ţigări, suc şi o «taxă» de zece euro. Ajunsă la al doilea punct vamal, bulgarii m-au chemat la negocieri chiar în biroul pe care scrie «no payment». Am surprins cu camera ascunsă momentele în care mi-au cerut bani... La întoarcerea în  ţară, le-am spus, în glumă, că nu mai avem bere, dar le putem oferi apă de izvor.

Ne-am blocat când ne-au zis, în româneşte, că apa e pentru îmbăiat. La momentul respectiv, Ambasada Bulgariei a refuzat să comenteze, dar o lună mai târziu vameşii bulgari ne-au arătat că pot fi şi vigilenţi: l-au arestat pe colegul nostru, George Buhnici, care făcea un reportaj cu camera ascunsă, şi l-au acuzat de spionaj“. Este clar, Ioana a fost mai norocoasă decât George!

Amintiri despre Ilarion Ciobanu

„M-a bucurat nespus reacţia lui Ilarion Ciobanu, în octombrie 2006. Împlinise 75 de ani şi i-am facut un portret cu imagini şi replici din «Profetul, Aurul şi Ardelenii». Se retrăsese şi refuza interviurile. După reportaj, a sunat în redacţie, spunând ca i-a plăcut materialul şi vrea să-l cunoască pe cel care l-a scris.

M-a invitat la dânsul acasă să bem cafele, nu să filmăm un interviu, cum mi-aş fi dorit. Cancerul la gât era într-un stadiu avansat. Nu s-a plâns, nu s-a lăudat... Era conştient că va muri şi mi-a spus, la un moment dat, că la cei 75 de ani, încă nu s-a dumirit care-i sensul vieţii. A insistat să vorbim despre Ilarion Ciobanu, omul. Printre altele, mi-a povestit de anii comunismului, când a înfruntat sărăcia şi foamea la sapă sau pe tractor“. Cu nostalgie rememorează şi întâlnirile cu alt mare dispărut.

Pe Gică Petrescu l-a cucerit cu turtă dulce

Maestrul Gică Petrescu nu voia să audă de nimeni, cu atât mai puţin de interviuri, dar ea l-am convins. „L-am cucerit cu nişte turtă dulce nemţească“, îşi aminteşte. Pentru Ioana, memorabile sunt reportajele din caravana „Te vezi la Ştirile Pro Tv“, cele despre  Maica Siluana, „o călugariţă care consiliază criminali închişi pe viaţă la Penitenciarul din Craiova.

Ea vede în fiecare om o frumuseţe aparte, pe care puţini o cunosc“. Am întrebat-o pe Ioana dacă iarna măcar nu o bate gândul să se mute la un loc „mai călduţ“: „Când îţi aplaudă genunchii, la minus zece grade şi gerul îţi amorţeşte degetele, te gândeşti ce bine ar fi în redacţie, la cald.

Totuşi, nu dau bucuria şi aventura de pe teren pe niciun post de stat o zi în birou. Trebuie să fii în cuşca cu lei, ca să înţelegi cu adevărat ce se întâmplă în jurul tău. Mă simt liberă pe teren, conectată zilnic la necazurile şi bucuriile oamenilor“.

Viaţă de reporter

Ioana Şanta s-a născut în Baia Mare, unde a absolvit Colegiul “Mihai Eminescu”. A fost reporter, crainic şi moderator de emisiuni la radioul local, “Galaxia”. În 2000 a intrat la Universitatea Media. La Pro TV lucrează din februarie 2002.  

Campania “UE, banii şi românii” a prezentat o serie de poveşti de succes ale câtorva români care au reuşit în afaceri graţie fondurilor europene, dar şi exemple de primari care au „împotmolit“ idei şi bani europeni.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite