Inventatorul agentului 007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu 50 de ani în urmă, într-o casă de vacanţă din Jamaica, Ian Fleming îl inventa pe agentul 007, spionul britanic care avea să devină un fenomen cultural. Povestea lui James Bond începe,

Cu 50 de ani în urmă, într-o casă de vacanţă din Jamaica, Ian Fleming îl inventa pe agentul 007, spionul britanic care avea să devină un fenomen cultural.

Povestea lui James Bond începe, de fapt, acum 100 de ani, în 28 mai 1908, la Londra. Atunci s-a născut scriitorul Ian Fleming. Literatura nu a fost nici pe departe cariera la care Fleming visa în copilărie.

A făcut şcoala la Eton, a urmat apoi cursurile Royal Military Academy din Sandhurst, pe care le-a abandonat şi le-a înlocuit cu studii lingvistice în Austria. A vrut să intre în armată după ce a terminat şcoala, dar nu a reuşit, apoi a vrut să lucreze la Ministerul de Externe britanic, dar nu a avut note suficient de bune la teste pentru a intra în diplomaţie.

În anii 1930 a lucrat o perioadă scurtă la agenţia Reuters, unde a învăţat să scrie repede şi corect. Dar, pentru a câştiga mai mulţi bani, a decis să se facă broker, dar nu a avut prea mare succes.

A fost recrutat în serviciul de informaţii al Marinei Regale în 1939 şi a lucrat în domeniu până la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost asistentul personal al amiralului John H. Godfrey, pe care l-a folosit ca model pentru şefa lui James Bond, „M“.

Inspirat de activitatea în serviciile secrete

Experienţa avea să-l inspire pentru a crea mai multe dintre personajele şi întâmplările care apar în cele 12 romane şi nouă povestiri cu James Bond scrise de Fleming.

Dar imaginaţia sa creativă nu şi-a arătat adevăratul potenţial până în 1952, când, la 43 de ani, s-a stabilit în Jamaica şi a scris – în doar două luni – „Casino Royale”, prima dintre aventurile agentului 007.

S-a căsătorit cu Ann Rothermere în acelaşi an. Cei doi au avut un fiu, Caspar, pentru care Fleming a scris celebra poveste despre o maşină zburătoare, „Chitty Chitty Bang Bang”.

Spre deosebire de personajul său, care scapă cu viaţă din orice încercare, Fleming avea probleme cu inima şi a murit în urma unui atac de cord în 1964, când cărţile sale se bucurau deja de succes, iar Sean Connery îl interpretase pe agentul 007 în două filme, „Dr. No” – coprodus de Fleming, alături de Albert R. Broccoli – şi „From Russia with Love”.

Scriitorul a vândut drepturile pentru ecranizarea romanelor şi a povestirilor în 1961. Cel mai recent film din serie, ”Quantum of Solace”, a avut premiera mondială miercuri, la Londra.

Viaţa şi opera lui Fleming

Centenarul naşterii lui Ian Fleming este sărbătorit printr-o expoziţie dedicată vieţii scriitorului. For Your Eyes Only este deschisă la Imperial War Museum din Londra (17 aprilie 2008 – 1 martie 2009).

 Printre obiectele expuse se numără mobilierul de birou al lui Fleming din Jamaica, manuscrise şi pistoale.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite