VIDEO Idei vechi, profit nou la Hollywood

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea filmelor produse în ultimii doi ani în Cetatea Filmului exploatează personaje deja ştiute care garantează succesul facil. Aproape toate premierele acestei veri sunt lipsite de originalitate. Dar pentru că se bazează pe nostalgia şi pe afecţiunea publicului, peliculele aduc încasări uriaşe.

Continuări, remake-uri, adaptări după reviste de benzi desenate şi jocuri video, noi unghiuri de abordare ale unor basme clasice, spin-off-uri:

Hollywoodul găseşte constant metode de a prelua idei vechi şi de a le ambala atractiv pentru a le vinde iar şi iar cinefililor. Producătorii caută subiecte de filme în cutiile pline de reviste cu supereroi, pe rafturile de bestseller din librării care au ştampila „succes garantat", sau în trecut - poveşti vechi, readuse în actualitate.

Unele eşuează, precum „Robin Hood" regizat de Ridley Scott, altele îşi pierd esenţa şi magia care câştigase inima publicului. Cele mai inspirate reuşesc să adauge ceva nou unei poveşti cunoscute, precum noile filme „Batman", regizate de Christopher Nolan.

Lista premierelor din această vară cuprinde numeroase titluri cu o cifră în coadă - continuări, noi episoade din serii de succes. Vara a început cu „Omul de oţel 2" şi cu „Totul despre sex 2" şi va continua cu „Shrek 4" şi „Amurg 3", adică „Eclipsa", noul capitol din aventurile vampirului Edward (Robert Pattinson) şi ale adolescentei Bella (Kristen Stewart).

Filmele anilor '80, sursă de inspiraţie

Anii '80, consideraţi în istoria divertismentului drept un deceniu al exagerării, teatralităţii şi excentricităţii, au inspirat mai multe producţii în pregătire la Hollywood.

Liderul plutonului este chiar „Echipa de şoc", o peliculă bazată pe un serial de succes în care patru mercenari trădaţi de guvernul american îşi fac propria afacere. Pelicula beneficiază de o distribuţie reuşită. Capul de afiş este Liam Neeson, căruia i se alătură Bradley Cooper şi Sharlto Copley.

Un alt film izvorât din anii '80, de data aceasta un remake, este şi „Karate Kid", pelicula cu Jaden Smith - fiul lui Will Smith - în rolul puştiului care învaţă tainele artelor marţiale de la un maestru, acesta fiind Jackie Chan.

Jackie Chan şi Jaden Smith, în „Karate Kid“

image

„Coşmar pe Elm Street", lansat de curând, a încercat să propună o versiune mai întunecată a lui Freddy Krueger, monstrul care-i atacă pe adolescenţi în vise. Dar personajul şi-a pierdut umorul macabru pentru care era cunoscut, iar acest fapt s-a simţit la încasări.

Alte filme din anii '80 care s-au întors la cinema sau vor reveni în curând sunt „Înfruntarea titanilor", „Top Gun", „Academia de poliţie", „Conan Barbarul" şi „Poveste fără sfârşit". 

Când nu le-au mai ajuns romanele, benzile desenate şi peliculele clasice de reinterpretat, finanţatorii din Cetatea Filmului au descoperit posibili protagonişti în magazinele de jucării. Cele două filme din seria „Toy Story" - al treilea se va lansa vineri - au fost cu adevărat originale.

Însă seria „Transformers", bazată pe roboţi care se transformă în maşini şi viceversa, şi „G.I.Joe", un film de acţiune ridicol, au câştigat împreună miliarde de dolari la box-office, datorită generaţiilor de copii care s-au jucat cu roboţei şi soldaţi, datorită efectelor speciale extrem de scumpe, şi deloc graţie calităţii scenariului.

Ştrumfii, personaje de desene animate ale anilor '90, apar pentru prima oară pe marele ecran în pelicula „The Smurfs", care se va lansa vara viitoare. Omuleţii albaştri vor fi alături de actori în carne şi oase. Acesta este alt trend la Hollywood: personaje cunoscute de desene animate care „apar" în lumea reală. Este cazul altor personaje precum veveriţele din cele două filme „Alvin şi veveriţele" sau „Garfield".

Basmele şi romanele clasice sunt reactualizate

Cartea „Litera stacojie", scrisă de Nathaniel Hawthorne, este adaptată la lumea adolescenţilor în pelicula „Easy A". Inspirată din romanul lui Hawthorne, eroina, care este elevă de liceu, se decide să facă rost de bani şi de un statut superior.

Din ce în ce mai mulţi producători şi regizori apelează la basme pentru a găsi idei de lungmetraje. Povestea din „Albă-ca-Zăpada" stă la baza a două noi pelicule.

Prima, „Maleficent", se va concentra pe viaţa mamei vitrege a eroinei, vrăjitoarea frumoasă, care va fi jucată de Angelina Jolie. Cel de-al doilea proiect îi aparţine lui Brett Ratner, care nu a dat foarte multe detalii şi a spus doar că basmul va fi reinterpretat.

Cenuşăreasa şi Vrăjitorul din Oz îşi aşteaptă şi ei revenirea pe marile ecrane. La capitolul adaptări după cărţi, romanele fantasy sunt „pe val", mai ales pentru că succesul francizei „Amurg" le-a deschis larg porţile. Anul acesta am avut parte de „Percy Jackson şi Olimpienii", „Circul ororii: asistentul vampirului".


Karate Kid

Echipa de şoc

Amurg: Eclipsa


Easy A

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite