Hollywood, cetatea vampirilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hollywood, cetatea vampirilor
Hollywood, cetatea vampirilor

Genul de film sau serial cu vampiri trăieşte o adevărată revoluţie în industria de la Hollywood, iar, datorită succesului obţinut până acum, are loc o explozie de proiecte şi propuneri în acest domeniu.

Premiera celui de-al doilea sezon al serialului „True Blood“,­ produs de HBO, a avut o audienţă la fel de mare ca sfârşitul serialului „Clanul Soprano“. Fanii seriei de cărţi „Amurg“ şi ai filmului cu acelaşi nume, lansat anul trecut, aşteaptă cu nerăbdare continuarea intitulată­ „Lună nouă“.

O televiziune americană destinată adolescenţilor a introdus în grila de toamnă un nou serial, „Jurnalele vampirilor“, în timp ce deţinătorii drepturilor pentru serialul „Buffy, spaima vampirilor“ vor să lanseze pe piaţă un nou lungmetraj cu luptătoarea blondă.

Legenda seducătorilor sângeroşi

Încă de când a apărut „Dracula“, cartea lui Bram Stoker, legenda seducătorului care suge sângele victimelor sale a fascinat generaţii întregi. De la „Nosferatu“ şi rolurile lui Bela Lugosi la o revenire datorată lui Anne Rice, filmele cu vampiri au devenit un subgen propriu în genul horror.

Tom Cruise, Brad Pitt şi Kirsten Dunst au adus romantismul în lumea vampirilor odată cu „Interviu cu un vampir“. Aceste creaturi ale nopţii nu au mai fost considerate monstruoase, ci au căpătat din ce în ce mai multe trăsături umane, precum slăbiciunile, gelozia sau iubirea.

Un alt pas important a fost serialul „Buffy, spaima vampirilor“ (1997), creat de scenaristul Joss Whedon. Bazat pe un film cu acelaşi nume din 1992, serialul a depăşit cu mult lungmetrajul pueril, iar, după şapte serii şi şase ani de la încheierea lui, „Buffy...“ încă rămâne în topul preferinţelor fanilor. Început ca un serial pentru adolescenţi, „Buffy...“ a devenit mai bun de la an la an. Iar personajul Buffy, interpretat de Sarah Michelle Gellar, s-a clasat recent pe locul secund în topul „celor mai grozave eroine SF“.

Însă vestea de acum două luni ­- conform căreia deţinătorii drepturilor francizei Buffy, Fran şi Kaz Kuzui, vor să facă un nou lungmetraj în care să nu fie implicaţi nici producătorul Joss Whedon, nici actorii din serial, a fost primită cu remarci negative de toţi fanii. Convingerea acestora este că soţii Kuzui vor să profite de pe urma „valului“ vampiresc creat de „Amurg“ şi „True Blood“ şi că nu ar fi fideli lui Buffy, cea îndrăgită de toţi.

La timp pentru a prinde valul, în toamnă se lansează la televiziunea CW, destinată adolescenţilor, un nou serial, „Jurnalele vampirilor“, bazat tot pe o serie de cărţi de succes. Protagoniştii sunt doi fraţi-vampiri, unul malefic, altul bun, care se luptă pentru afecţiunea unei frumoase fete de liceu.

Nebunia „Amurg“

Filmul „Amurg“ („Twilight“), lansat în noiembrie 2008, a avut un succes neaşteptat. Orientată către adolescenţi şi tineri până în 25 de ani, seria spune istoria poveştii de dragoste dintre adolescenta Bella Swan (interpretată de Kristen Stewart) şi vampirul „vegetarian“ Edward Cullen (interpretat de Robert Pattinson). Idila celor doi trece prin nenumărate obstacole, de obicei reprezentate de vampiri şi alte creaturi ale nopţii.

image

Robert Pattinson (stânga) şi Kristen Stewart (dreapta) au devenit idolii adolescenţilor datorită filmului „Amurg”

Deşi cele patru cărţi scrise de americanca Stephenie Meyer au fost prezenţe obişnuite pe liste de bestselleruri în toată lumea, nimeni nu credea că un film produs cu doar 37 de milioane de dolari, cu o regizoare aproape necunoscută – Catherine Hardwicke – şi cu o distribuţie de tineri atrăgători, dar de care nimeni nu auzise până atunci, va avea atâta succes. Filmul a încasat peste 69 de milioane de dolari în primele trei zile de la premieră şi, în total, în lumea întreagă, 382 de milioane de dolari.

Acest succes, apărut aproape de nicăieri, a dus la stabilirea datelor de lansare a celorlalte trei filme din serie, iar regizoarea Catherine Hardwicke – care a stabilit un record de încasări pentru o femeie-regizor – a optat să se retragă din proiectul următorului film, „New Moon“, pentru a nu face rabat de la calitate.

Nume celebre au dorit să se implice în următoarele filme, printre care şi Drew Barrymore, care ar fi vrut să regizeze cel de-al treilea film, „Eclipsa“. De asemenea, tânăra actriţă Dakota Fanning, care la 15 ani are o carieră de invidiat, a obţinut un rol în „Luna nouă“ („New Moon“), producţie ce va fi lansată la 20 noiembrie anul acesta.

Protagoniştii Kristen Stewart (care deţinuse un rol mic în „Into the Wild“) şi Robert Pattinson (care interpretase un personaj în „Harry Potter 4“) au devenit peste noapte celebrităţi şi idoli pentru milioane de adolescenţi. Cei doi au declarat că încă nu le vine să creadă că sunt asaltaţi de fani pe stradă. În urmă cu câteva săptămâni, frumuşelul Pattinson a fost lovit uşor de o maşină, în timp ce încerca să scape de o ceată de fane înfocate care îşi doreau să îl atingă.

Prezenţa sa la Festivalul de Film de la Cannes a creat o vâlvă aproape la fel de mare ca aceea a cuplului Jolie-Pitt, iar fiecare imagine nouă care apare de pe platoul filmului „Luna nouă“ creează discuţii aprinse pe forumuri.  În România, fenomenul „Amurg“ a început, în mare, odată cu lansarea filmului, care a dus la traducerea în română a cărţilor lui Stephenie Meyer şi la crearea unei baze solide de fani. În cinematografele din România filmul „Amurg“ a încasat aproape 290 de mii de dolari.

Sex şi violenţă în „True Blood“

Lansat vara trecută de postul HBO în SUA, şi difuzat în România, tot de HBO, iarna trecută, serialul „True Blood“ se bazează tot pe o serie de cărţi, „Vampirii sudului“, de Charlaine Harris. De data aceasta, primele patru cărţi din serie au apărut în România în 2007, iar încă trei au fost traduse şi editate după succesul serialului. „True Blood“ nu este, însă, doar o versiune a lui „Amurg“ pentru adulţi. Producătorul executiv al serialului, Alan Ball, a câştigat un Oscar şi multe alte premii pentru scenariul filmului „American Beauty“ şi un premiu Emmy, alături de numeroase nominalizări pentru un alt serial HBO, „Sub pământ SRL“.

„True Blood“ este o producţie mult mai curajoasă, care conţine nenumărate scene erotice, dar şi scene violente. Serialul spune povestea chelneriţei Sookie Stackhouse (Anna Paquin), care locuieşte într-un orăşel din sudul SUA şi are o mare problemă: ea le poate citi gândurile tuturor, ceea ce o împiedică să se îndrăgostească sau să se apropie de alte persoane.

image

Sarah Michelle Gellar a jucat rolul principal în serialul „Buffy, spaima vampirilor”,

În lumea serialului, odată cu inventarea unui sânge sintetic, „True Blood“, vampirii nu se mai ascund de societate şi nu mai omoară oameni. Un astfel de vampir este şi Bill Compton (Stephen Moyer), un adevărat gentleman sudist, care luptase şi în Războiul de Secesiune. Sookie şi Bill se întâlnesc, iar, din cauza „stării de sănătate“ a vampirului, telepata nu îi poate citi gândurile.

Aşa începe o frumoasă poveste de dragoste, care trebuie să depăşească obstacole precum o serie de crime în orăşelul liniştit, dar şi politica destul de complicată şi bine-organizată a vampirilor.

O producţie de succes

Premiera de luna trecută a celui de-al doilea sezon din „True Blood“ a strâns o audienţă de 3,4 milioane de telespectatori, peste media unei televiziuni premium prin cablu, cum este HBO, o cifră aproape identică cu audienţa sfârşitului serialului „Clanul Soprano“.

Anna Paquin, interpreta lui Sookie – şi câştigătoarea unui premiu Oscar pentru acest rol la doar 11 ani – a fost răsplătită cu un Glob de Aur în ianuarie.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite