VIDEO Gipsy Kings, formaţie flamenco: „Tot mai mulţi oameni iubesc muzica latino“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formaţia Gipsy Kings susţine un concert la Sala Palatului din Bucureşti, în această seară, la ora 20.00. Membrii trupei au sosit în România ieri, chiar de ziua rromilor. Formaţia a vorbit cu „Adevărul“ despre muzică, Lady Gaga şi setlistul de la Bucureşti.

„Adevărul": Ce cuvinte aţi folosi pentru a descrie muzica flamenco?

Gipsy Kings: Iubire, pasiune, foc, dans... Muzica noastră e Rumba Flamenca, ritmuri de chitară şi enorm de multă pasiune în voce, care le face pe femei să danseze.

Ce ştiţi despre România?

Nu prea mult. Şi, din păcate, în această vizită vom sta destul de puţin. Ne-am dori să revenim în timpul verii şi să avem spectacole în afara Bucureştiului. Ştim şi că România are o comunitate mare de rromi.

Credeţi că în ultimii ani muzica latino a început să-şi piardă din popularitate?

Nu, deloc. Ba chiar invers, pentru că am văzut că se deschid din ce în ce mai multe şcoli de dans latino. Asta înseamnă, cu siguranţă, că din ce în ce mai mulţi oameni ajung să iubească muzica latino. Formaţia Gipsy Kings este o „afacere de familie".

Aveţi vreodată conflicte sau dispute, aşa cum se întâmplă în orice familie?

Desigur că se întâmplă. Dar încercăm să nu amestecăm niciodată viaţa de familie cu cea profesională. Câteodată este greu, desigur. Suntem fraţi şi ne cunoaştem unul pe altul foarte bine. Asta ne ajută.

Cum credeţi că s-a schimbat industria muzicală de când v-aţi lansat?

Am prins apariţia CD-urilor, DVD-urilor, internetului. E clar că şi industria muzicală s-a schimbat din cauza lor. Am prins elevi de liceu în trecut, care acum conduc case de discuri. Putem asculta muzică oriunde în prezent: în tren, la mall, în restaurante. Însă muzica rămâne aceeaşi relaţie dintre cântăreţ şi ascultător. Nimeni nu va schimba asta. Obişnuim să spunem că şi dacă vom mai avea o singură persoană care să ne asculte, tot va fi o hrană spirituală pentru noi, exact ca la începuturile formaţiei.

Sunteţi din Franţa şi totuşi muzica voastră are influenţe spaniole puternice. Vă simţiţi inspiraţi de moştenirea franceză?

Desigur! Ne plac Brassens, Ferrat, Ferre. Câteodată cântăm piesele lor, doar pentru noi.

Ce muzicieni contemporani vă plac?

Paco de Lucia încă este chitaristul nostru preferat şi ne mai plac muzicieni care nu sunt foarte cunoscuţi şi care înregistrează rar discuri. Tocmai am colaborat cu Goran Bregovic, la un amestec de chitară şi de instrumente balcanice.

Ce părere aveţi despre fenomenul mondial reprezentat de Lady Gaga?

Ea există pentru că e la modă să fii ieşit din comun. Să vedem dacă în zece ani va mai avea succes...

Credeţi că imaginea şi marketingul contează în prezent?

Când mamele cântă pentru a-şi adormi copiii, este vorba doar despre muzică, emoţie, n-are legătură cu marketingul. Aşa că, după ce dispar aceste straturi superficiale, rămâne muzica.

Când v-aţi descoperit talentul?

Aveam în jur de 15 ani şi mergeam în timpul verii la St. Tropez, cântam la chitară pentru a face nişte bani de buzunar. Acolo veneau mulţi oameni din industria divertismentului. Ei ne-au încurajat, ne-au spus că avem talent şi că ar trebui să luptăm pentru asta.

Ce piese veţi cânta aici?

Pe cele mai cunoscute: „Djobi Djoba", „Bamboleo", „Volare", „Un amor", dar şi câteva piese noi, pentru a le vedea reacţia.

Mai sunt bilete

Pentru cei care vor să vadă concertul ce face parte din turneul mondial Gipsy Kings 2010-2011, mai există bilete, care pot fi cumpărate de la Sala Palatului sau din Librăriile „Adevărul". În deschidere vor cânta cei de la Latin Express. Au mai rămas bilete doar la categoriile 150, 200, 250 şi 300 de lei. Biletele de la categoriile 50 de lei şi 100 de lei au fost epuizate.

10 lucruri neştiute despre Gipsy Kings

1. Gipsy Kings sunt originari din Spania, dar în timpul Războiului Civil din anii '30 s-au stabilit în sudul Franţei.

2. Trupa are opt membri, dar niciodată nu au cântat toţi într-un concert. Aceştia apar prin rotaţie pe scenă.

3. Dintre cei opt membri ai trupei, patru cântă la chitară cu mâna dreaptă, iar ceilalţi patru cu mâna stângă.

4. Sunt inventatorii genului muzical Rumba Flamenca.

5. În 2004 a apărut o carte numită „Roots - The Gipsy Kings And Their Journey", o istorie fotografică a familiei Reyes.

6. Membrii trupei nu au cunoştinţe de teorie muzicală. Cântă natural, din talent, exerciţiu şi plăcere. Ei „aud în cap" melodiile şi le cântă apoi din memorie.

7. În 1998 au compus o melodie pentru Cupa Mondială din Franţa, dar organizatorii au ales piesa lui Ricky Martin „La Copa De La Vida".
8. Au compus coloana sonoră pentru mai multe filme, printre care „Zorro", „The Fan", cu Robert DeNiro, şi „Toy Story 3".

9. Canut Reyes este pasionat de pictură şi desen. Are câteva expoziţii la activ şi a colaborat cu un român, pictorul Tudor Onică.

10. Făcând referire la originea lor nomadă, au recunoscut că uneori aveau probleme cu legea şi autorităţile. Nicolas Reyes a spus într-un interviu: „Poliţia a fost mereu lângă noi. Doar că în copilărie era în spatele nostru, urmărindu-ne, iar acum este în faţa noastră şi ne deschide drumul!"

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite