Gipsy-punk incitant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gogol Bordello, trupa newyorkeză fondată de emigranţi est-europeni, a făcut 2.000 de oameni să danseze fără oprire Muzică ţigănească, românească, rusă, ucraineană, Bregovic şi

Gogol Bordello, trupa newyorkeză fondată de emigranţi est-europeni, a făcut 2.000 de oameni să danseze fără oprire

Muzică ţigănească, românească, rusă, ucraineană, Bregovic şi Kusturica, Manu Chao şi The Clash, taraf cât o mie de nunţi, cabaret, dub, rock şi punk, toate la un loc, o trupă insolită din New York, Gogol Bordello. Care cântă, după cum spun chiar ei, muzică de beţie.

Vineri, Arenele Romane, 30 de grade, 2.000 de oameni veniţi să vadă o trupă care nu are nicio legătură cu muzica de la radio sau de la MTV. Dar are legătură cu Europa de Est. Eugene Hutz, vocalul şi liderul formaţiei, este imigrant din Ucraina. Mândru de originea sa ţigănească, arată publicului steagul poporului său. "Acolo de unde venim noi, din păcate puţini ştiu să facă diferenţa dintre români şi romani, dar încercăm…", spune Eugene publicului.

Politically incorrect

Şi începe petrecerea. Chitară rece, vioară, acordeon, sprijinite de chitara electrică şi de bass, totul aruncat înspre public de către toboşarul formaţiei. Doi ruşi, un israelian şi un singur american formează Gogol Bordello. Lor li se alătură două animatoare, care cântă, dansează, adaugă elemente de percuţie şi fac spectacolul şi mai incitant. Muzicieni marcaţi de rock greu, cu tobă de bass, dar cu ritmuri de sârbă, bătută, horă, învârtită şi răsînvârtită. Versuri care aruncă cu noroi în intoleranţa americană şi de pretutindeni. "Think Locally, Fuck Globally" este numele turneului de anul trecut şi spune tot despre această trupă. La fel de militantă antiglobalizare, economică şi umană, împotriva intoleranţei. Mai ales din partea unor oameni care nu erau toleraţi în Uniunea Sovietică pentru că erau rockeri, iar acum nu sunt toleraţi în SUA pentru că vin din Uniunea Sovietică.

De aici şi revolta vizibilă şi pe scena Arenelor Romane. Revoltă care va cuprinde încă un album în curând, album de pe care a putut fi auzită o singură piesă. Super Taranta conţine cântece politice, despre emigrare, religie, sex şi alcool, o colecţie numită de Eugene Hutz "o paralelă între viaţa de zi cu zi şi o concepţie universală, o viziune <> de a vedea lucrurile". "Deodată, lucruri de natură sexuală, mistică sau ştiinţifică îşi găsesc locul într-un singur cântec, totul în contextul unei muzici de beţie. Despre asta este vorba: o isterie organică astro-fizică, alcoolică", a continuat artistul. Gogol Bordello se vor întoarce în România la sfârşitul lunii iulie, când vor participa la fetivalul Peninsula.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite