Gianina Corondan şi Ca$$a Loco prezintă Festivalul Mamaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această seară, de la ora 20.30, debutează Festivalul Naţional de Muzică Uşoară Mamaia, la Teatrul de Vară Soveja. Festivalul de la Mamaia capătă accente rock prin secţiunea dedicată lui Teo Peter. Ediţia 2011 va fi prezentată de Gianina Corondan şi trupa Ca$$a Loco.

Astăzi începe cel mai cunoscut eveniment muzical de la malul mării, ajuns la ediţia cu numărul 41. Interpreţii vor urca pe scena Teatrului de Vară Soveja, unde îşi vor etala forţa vocală în cursa pentru trofeul festivalului. Festivalul va fi prezentat de charismatica vedetă TV Gianina Corondan, alături de care se vor afla şi membrii trupei Ca$$a Loco.

În prima seară a festivalului, după evoluţia concurenţilor la secţiunile Interpretare şi Creaţie, vor urma recitaluri în memoria compozitorului Cornel Fugaru, susţinute de Lucia Dumitrescu, Vlad Fugaru, Nico, Adrian Enache, Marcel Pavel, Aurelian Temişan, Monica Anghel, Gabriel Cotabiţă, Mirela Fugaru şi alţii.

La ediţia din acest an participă 17 concurenţi la secţiunea Interpretare, 15 piese la Creaţie şi 10 trupe la secţiunea Rock, care vor intra în concurs la Teatrul de Vară Soveja. Similar ediţiilor trecute, la secţiunea Interpretare, concurenţii evoluează cu orchestră, care va cuprinde, în premieră, şi corzi. Sunt 43 de instrumentişti, incluzând şi backing vocals, care vor evolua live.

 „La secţiunea de Interpretare sunt tineri cu experienţă. Deşi au doar 16 - 17 ani, au în spate multe festivaluri de muzică", a apreciat dirijorul Viorel Gavrilă, care conduce orchestra. „Se spune că la fiecare ediţie se aud pe scenă aceleaşi melodii din anii '80 - '90, însă concurenţii le aleg îndrumaţi de profesori, deoarece sunt cele mai bune piese scrise din punct de vedere melodic. În plus, acestea pun vocea în valoare, spre deosebire de piesele moderne", a adăugat Viorel Gabrilă.

Câştigătoarea Trofeului Mamaia 2010, Daniel Cojocaru, revine în backing vocals pentru concurenţii secţiunii Interpretare. De asemenea, ea va fi prezentă şi la secţiunea Creaţie. Unul dintre concurenţii secţiunii Interpretare s-a retras în urmă cu câteva zile. Este vorba despre Andrei Ciobanu (21 de ani), din Bacău, care a trecut de preselecţiile emisiunii-concurs „Vocea României", renunţând la Festivalul Mamaia. În concurs revin însă interpreţi prezenţi şi anii trecuţi: Rodica Tudor (21 ani, Prahova), câştigătoarea premiului al II-lea la Festivalul Mamaia 2010, Ion Ignat (24 de ani, Alba) - locul al III-lea la Mamaia 2009, Nicoleta Ţicală (22 de ani, Olt) - premiul al II-lea la Mamaia 2005.

La Creaţie nu au avut de unde alege

În ceea ce priveşte secţiunea Creaţie, piesele sunt balade, muzică pop, dance. „Am avut o mică decepţie pentru că la această secţiune compozitorii nu prea au fost inspiraţi. Cu greu am ales 15 lucrări", a declarat Mădălin Voicu, preşedintele juriului. Surpriza secţiunii este DJ-ul Cristian Tarcea (17 ani), cel mai tânăr compozitor înscris în concurs. Piesa „Visătorul" o va interpreta alături de Roxana Marişca. Cu numele de scenă Chris Thrace, tânărul are piese difuzate în toată Europa. Cea mai cunoscută melodie a sa, „Lily Face", a urcat rapid în topurile radiourilor din ţară şi de peste hotare.

Fratele Monicăi Anghel, la secţiunea Rock

Noua secţiune Rock „Teo Peter" este programată pentru seara de sâmbătă, 27 august. „Au existat unele voci care au spus că această secţiune nu trebuia să existe într-un festival de muzică pop, însă ea aduce un plus extraordinar din punct de vedere al creaţiei autohtone", a declarat dirijorul Viorel Gavrilă. Alexandru Anghel, fratele Monicăi Anghel, participă la această secţiune cu două piese creaţie proprie. 

Trofeul festivalului, un autoturism

Marele premiu va fi desemnat de consilierii judeţeni din Constanţa şi constă într-un autoturism Skoda Fabia. În schimb, locurile I, II şi III la fiecare secţiune vor fi stabilite de juriul condus, ca în fiecare an, de Mădălin Voiciu. Biletul de intrare costă 40 de lei, însă există şi abonamente, de 100 de lei, pentru toate cele patru seri de spectacol. 

„Divele" de pe scena de la Mamaia

Organizatorii Festivalului au apelat la un grup de specialişti în modă de la Cluj, pentru a le asigura ţinutele celor 17 solişti de la secţiunea Interpretare. Amir Domoş, Dan Arcuş, Teodora Baciu, Agota Tomos şi Alexandra Tămaş, toţi absolvenţi ai Universităţii de Artă şi Design din Cluj (UAD), coordonaţi de Liana Martin, doctorand al Universităţii, şi-au propus să transforme concurentele de la Interpretare în adevărate dive. „Practic, noi vom armoniza ţinuta tuturor concurenţilor de la secţiunea Interpretare. Ani la rând, organizatorii au avut experienţa unor ţinute nepotrivite la concurenţi, din cauza lipsei lor de experienţă. De aceea s-au gândit să apeleze la nişte specialişti", a declarat Liana Martin.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite