Gianina Corondan prezentator TV: „Teatrul m-a descătuşat. Înainte eram o fetiţă timidă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La cursurile de step, alături de profesoară
La cursurile de step, alături de profesoară

Gianina Corondan (40 de ani) vorbeşte despre admiraţia faţă de Titus Munteanu, spune că pregăteşte un nou proiect muzical, dansează step şi nu vrea să fie cool, pentru că e clişeistic. Vedeta face o incursiune în trecut, în lumea copilăriei petrecute în Ardeal, la bunici.  Îşi aminteşte că mergea cu picioarele goale prin noroi, culegea fructe, mâna caii şi dansa gătită la Căminul Cultural. Era un copil hiperactiv. Ge

„Adevărul": Spuneai undeva că personalitatea ta s-a dezlănţuit la întâlnirea cu teatrul. Până atunci erai o fetiţă timidă...

Gianina Corondan: Am început să merg în facultate la teatrul studenţesc „Podul". Acolo era regizor Catalin Naum, atât de inventiv şi împătimit de teatru. Eram invitaţi să testăm libertatea. Asta e o senzaţie nouă după atâtea reguli impuse de şcoală. E ca şi cum cineva s-ar trezi peste noapte desen animat. Ce de lucruri ar putea face! Tot ce şi‑a închipuit e posibil. Cam aşa ceva şi cu teatrul. M-a descătuşat. A fost o incursiune în interiorul meu.

Citiţi şi:

Negru: „Cel mai bun show tv meteo e cel prezentat de Busu“

Titus Munteanu, „profesorul“ care lansează vedete

Lumea a început să audă de Gianina Corondan odată cu  improvizaţiile tale de la rubrica Meteo, la Pro TV.

La Meteo a fost extrem de simplu, am primit încurajarea expresă a lui Adrian Sârbu, în momentul în care am propus să facem puţin mai amuzante informaţiile stricte ale meteorologilor. Apoi, totul a devenit o joacă, o sărbătoare. Toată echipa participa, iar mai apoi şi telespectatorii: aduceau căpşuni, câini, echipament sportiv, lucruri care deveneau actori principali pentru o seară.

Ai regretat vreodată că ai plecat de la Pro TV?

Când am plecat eu nu mai era Pro Tv-ul pe care-l văzusem crescând cu mine odată. N-am regretat, căci am plecat la altă provocare. Şi mai mare. TVR.

Ai scris scenariul pentru două scurt metraje. Ai în plan şi ceva de dimensiuni mai mari?

Tot ce am scris e doar exerciţiu. Nu e demn de a apărea după mine, care-s o perfecţionistă. Nu ştiu dacă voi avea atâta nebunie încât să scot la iveală ceva, fiindcă eu vreau să fie nou, diferit, nemaifăcut, nemaizis. Şi asta e aproape imposibil. Poate dacă plec în Honolulu, cine ştie, vine şi ideea cu mine.

Eşti scenarist acum la emisiunea „Televiziunea copiilor", la TVR, alături de Titus Munteanu. Cum e  experienţa asta?

Asta nu e o noutate, eu am mai colaborat cu Titus Munteanu şi la „Şcoala Vedetelor 2", şi la  „Numai cu acordul minorilor", emisiunile sale extrem de moderne, dinamice şi potrivite vârstei tinere. Acum e ca de obicei, o prietenie pe tărâmul muncii. Deci e o plăcere să lucrez cu minţi tinere, nealterate de "mode". Nu ţinem cont de vârste, ne respectăm şi inventăm. E foarte fain.

Cine este Titus Munteanu pentru tine?

Ooo, este un Model. Este un Titan. Un Creator. Este Tito Montana, cum îşi mai zice în glumă, cu nume de mare magnat italian. Este o plăcere să lucrezi cu dânsul, pentru că are idei continuu. N-am întâlnit prea des atâta febrilitate a creaţiei. De-aia e bine să-i fii în preajmă. Poate te molipseşti.

Mai iei în calcul un proiect muzical? Colaborarea cu Quartz a fost parcă de scurtă durată.

Sigur că da. Am adunat laolaltă nişte muzicieni şi un manager - care ţin totul secret până vine momentul.

Ce cauţi la cursuri de step?

Îmi place la nebunie acest tip de dans şi avem o profă extraordinară, Dana Cavaleru se numeşte, care pune suflet în ceea ce face şi iese ceva minunat. Poate ne facem trupă, aşa ne-am legat.

În ce proiect îţi doreşti mult să fii implicată?

Ei, sunt spontană de obicei, las şi hazardul să schimbe lista de priorităţi.

Ce înseamnă pentru tine expresia asta, „să fii cool"?

Înseamnă să intri în clişee. Eu nu vreau.

Accesoriile colorate, care ies în evidenţă, sunt marca ta. Ce spun ele despre tine sau ce spui tu despre tine, prin ele? Citeam undeva o replică a ta:  " Cine e cea mai ciudată, mai neliniştită, mai nemulţumită? Eu"

Habar n-am ce spun, probabil că am sete de viaţă. Şi caut fântâni des. Să mă hidratez, nu?

" La Meteo a fost extrem de simplu, am primit încurajarea expresă a lui Adrian Sârbu. Apoi, toată lumea aducea căpşuni, câini, echipament sportiv, lucruri care deveneau actori principali pentru o seară."

„Cred că bunica mea era fermecată"

Vorbeşti foarte frumos despre copilăria ta, petrecută în Sălaj, undeva în zona Ardealului. Cum era la bunici?

Vedeta TVR se ocupă acum de sceneristică  p Fotografii: sever gheorghe

La vârsta de 4 ani, în casa bunicilor din Ardeal  Foto: Colecţia Personală



Am avut norocul să umblu în picioarele goale prin noroi, să merg la vie, să culeg castraveţi, prune şi struguri şi să mă joc de-a prinselea, să mân caii, să dansez gătită la Căminul Cultural. Te ţine racordat la realitate o experienţă de genul ăsta. Am avut nişte bunici  buni, muncitori, care ne răsfăţau în felul lor, mai zgârcit în efuziuni, dar atât de bogat în înţelesuri... O parte din educaţia mea le-o datorez. Şi lui Nicuşor, căţelul de la oi.

Care erau momentele tale preferate, la vârsta copilăriei?

Când făcea bunica tăieţeii pentru supa magnifică de pui. Când organizam campionate de gimnastică, cu juriu şi note, şi emoţii ca pe marile arene sportive. Când venea bunicul cu specialităţi de pâine - era brutar. Era o pâine gustoasă, grea, pe care o am şi acum ca etalon când caut să cumpăr.

Ce bunătăţi îţi pregătea bunica ta?

Făcea cornuleţe cu gem şi nucă, pătura stoarsă - o specialitate de paste cu brânză, în traducere liberă, ciorigao - minciunele, pancovee - gogoşi, zamă de pasulă - ciorbă de fasole, pită cu unsoare. Şi ochiurile erau altfel. Şi ceaiul. Cred că bunica mea era fermecată. Îmi fac acum ceai din aceeaşi mentă, de la ţară, şi nu mai e la fel.

Acum, când te reîntorci acolo, care sunt lucrurile pe care simţi nevoia să le faci?

Să mai vizitez prietenii, să aflu noutăţile din viaţa lor. E sărbătoare când ajung acolo, schimbăm cadouri ca de Crăciun. Ei mă asaltează cu prăjituri şi bunătăţi specifice - spun "mâncă, dară, ca iaste destul!", eu le mai dăruiesc ceva cu „touch" modern.

Cât de mult crezi că porţi acum amprenta bunicilor tăi?

Probabil că moştenesc multe. Am atenţia bunicii şi învolburarea bunicului, neastâmpărul bunicii şi luciditatea bunicului, discreţia bunicii şi spiritul combativ, nemulţumit al bunicului, şi tot aşa.

Ce fel de copil erai, de-a ce te jucai şi ce-ţi doreai să te faci când vei fi mare?

Eram foarte activă, hiperactivă. Mă jucam de-a urcatul prin copac, de-a transpunerea de poveşti în realitate. Nu-mi era clar ce doream să devin, ştiam doar ce nu doream. Să cresc mare.

Cum vedeai lumea cartierului Militari, unde locuiai cu părinţii, atunci când te întorceai din vacanţe? Schimbai fără probleme pe „modul urban? "

La vârsta de 4 ani, în casa bunicilor din Ardeal  Foto: Colecţia Personală

Gianina Corondan, pe când era studentă la ASE



Haha. Lumea bucureşteană, chiar aşa, amărâtă, de cartier, mi se părea plină de farmec. Fiindcă aici erau alţi prieteni, alte tipuri de joacă. Schimbam fără probleme, doar cu accentul era puţin mai greu, mă derutau micile diferenţe. Cartierul Militari era aşa frumos! Cu ţigănci la colţ cu "Seminţe băieţi, ia seminţe băieţi!", din care nu luam niciodată, cu blocuri gri cât vedeai cu ochii, cu şcoala cu terenul de sport aproape, cu cofetăria de la parterul blocului meu, laborator propriu, unde aduceau frişcă adevărată şi bomboane cu cacao, cu plăcintăria de la blocul vecin, cu cozi interminabile...

" Am avut norocul să umblu în picioarele goale prin noroi, să merg la vie, să culeg castraveţi, prune şi struguri şi să mă joc de-a prinselea, să mân caii, să dansez gătită la Căminul Cultural."

Carte de vizită

Gianina Corondan a devenit cunoscută la Pro TV, unde prezenta rubrica meteo. A urmat emisiunea „Generaţia Pro", apoi trece la TVR, unde a prezentat timp de trei ani emisiunea „Ora G".  A fost, alături de Cosmin Cernat, prezentatoarea emisiunii „Stele de 5 stele". În 2005, ea a fost „diriginta" noii promoţii a Şcolii vedetelor, iar apoi a călătorit prin România, pentru a prezenta, împreună cu Tom Wilson, „O tură de aventură". A fost gazdă şi la „Efectul MG", iar acum Gianina experimentează scenaristica.

Gianina Corondan, pe când era studentă la ASE
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite