Florin Busuioc: „Eram un elev de nota 6- 7 la matematică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actor de profesie, prezentatorul rubricii Vremea din cadrul Ştirilor Pro TV este un „ticălos“. Acesta este rolul său în filmul „Weapon“ cu Jean Claude van Damme.

„Adevărul": O constatare personală: nea Ion merge la cules de porumb după ce ascultă sfaturile lui Busu, la prognoza meteo. Ştiaţi că sunteţi foarte popular la ţară?

Florin Busuioc: Da, bineînţeles, chiar am povestit că mi se întâmplă uneori, în piaţă, să fiu întrebat de ţărani dacă e cazul să scoată cartofii săptămâna asta, dacă ar fi bine să culeagă via sau s-o mai lase o săptămână-două, dacă vine gerul peste noi sau dacă e secetă cumplită.

Premiul recent obţinut vă recomandă ca întâiul „meteorolog" al ţării. Pe ce criterii aţi fost desemnat? Acurateţea informaţiilor, audienţă..?

E bine că aţi pus ghilimelele la „meteorolog", pentru că nu vreau să se facă vreo confuzie. Premiul pe care l-am obţinut s-a acordat de către Societatea Europeană de Meteorologie la secţiunea Media. Bănuiesc că s-au luat în considerare toate aspectele legate de programul Vremea pe care îl prezint. Şi cele menţionate, dar şi cele legate de grafică, ordonarea informaţiilor şi probabil şi tipul de discurs, destul de simplu şi uşor de înţeles. Un fel de traducere a informaţiei ştiinţifice pe înţelesul tuturor.

Ce premii aţi mai câştigat?

Am luat premii cu Teatrul de Amatori de la Hunedoara, apoi am luat vreo câteva ca student la Teatru şi apoi ca actor profesionist. Acesta este primul premiu la nivel european.

„Clou-ul" emisiunii sunt problemele de logică pe care le propuneţi spre rezolvare. Ce note aţi avut, în şcoală, la matematică?

Nu eram îndrăgostit de matematică, eram un elev de 6, cel mult 7. Asta nu înseamnă că nu înţelegeam matematică, pur şi simplu nu mă atrăgea. Mi se părea prea abstract totul.

Cine sunteţi de fapt? Ce făceaţi înainte de a veni la Pro TV? 

Am făcut şcoala la Hunedoara, am făcut armata la Buzău, m-am întors la Hunedoara şi am lucrat în combinat la cocserie, apoi am intrat la Facultatea de Teatru la Bucureşti. Am fost repartizat la Piatra Neamţ, ceea ce era mare lucru pe vremea aceea,  a venit Revoluţia, după trei luni de Piatra Neamţ, s-a iscat un mic scandal şi am plecat cam toţi cei din generaţia tânără care-ncotro. Eu am plecat la Arad. Am stat puţin la Arad, s-a dat concurs la Bulandra, domnul Ciulei a vrut să mă ia în teatru, însă altcineva, nu spun cine, persoană importantă, nu m-a vrut acolo, aşa că am ajuns la Teatrul „Ion Creangă", sub direcţia lui Grigore Goanţă. Aici am stat vreo 10 ani, am făcut şi televiziune între timp, şi la, un moment dat, pentru că nu vedeam vreo evoluţie mulţumitoare în teatru, m-am aruncat cu totul în televiziune. Din 1995 sunt în Pro TV. 

Ca actor, rolurile nu ­v-au ocolit, dar publicul vă percepe ca „Busu de la meteo". Este un neajuns? Aţi fi dorit şi alte provocări? 

Nu. Spuneam mai devreme că în momentul în care n-am fost mulţumit de ce mi se întâmplă în teatru, am renunţat fără prea multe regrete. Faptul că astăzi prezint Vremea la Pro TV nu este o soluţie de compromis pentru „Busu-cel disperat-care-nu-şi-găseşte-locul". Este un pas pe care mi l-am asumat conştient, cu responsabilitate.

Ce provocări profesionale vă oferă rubrica meteo? 

Pare o muncă de rutină, dar faptul că planeta e în permanentă schimbare şi clima odată cu ea, nu te să te culci pe-o ureche. Este un domeniu în mişcare perpetuă, cu foarte multe surprize, şi trebuie să recunosc, de mare interes şi pentru mine, nu doar pentru specialişti sau pentru cei care depind de aceste schimbări.

Este diferit „omul cu problemele de matematică" de la TV de cel care îşi ajută ­copiii la teme ?  

Deocamdată nu am foarte multe teme pentru că Natalie este în clasa I, iar Catinca are abia un an şi două luni. Am văzut însă nişte manuale de clasa a III-a, a IV-a şi mă gândesc serios dacă o să fac faţă. Am însă mare încredere în fetele mele, Natalie deja mă corectează dacă fac greşit vreun acord, (intenţionat, e o joacă a noastră), iar Catinca este de-o hărnicie exemplară şi organizată cum niciunul din familia noastră nu e. 

Alături de Jean Claude van Damme

Florin Busuioc (48 de ani) a primit, recent, la Zurich, premiul pentru cel mai bun prezentator meteo al anului oferit de Societatea Europeană de Meteorologie. În prezent, este pe afişul filmului „Iubiri din trecut" de Claude Lelouche, în care joacă rolul ofiţerului german. 

În „Weapon", peliculă cu Jean Claude Van Damme, interpretează „un ticălos care dezvăluie, într-o sală de judecată, traficul de arme făcut de Interpol cu organizaţia mafiotă din care el face parte. S-ar putea să mă omoare în seria a doua", se amuză Busu.

"În momentul în care n-am fost mulţumit de ce mi se întâmplă în teatru, am renunţat fără prea multe regrete (...) M-am aruncat cu totul în televiziune. Din 1995 sunt în Pro TV."
Florin Busuioc
prezentator TV

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite