Florin Vasilică apără memoria tatălui său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemulţumit de modul în care este valorificată moştenirea culturală a tatălui său, Florin Vasilică a creat un grup alături de care continuă munca celui care a fost numit “Ultimul haiduc”.

Adevărul: De obicei, în România şi nu numai, valorile sunt recunoscute după dispariţia lor. Se bucură Liviu Vasilică în prezent de recunoaşterea meritată?

 Florin Vasilică: Cred că Liviu Vasilică s-a bucurat şi în timpul vieţii de o foarte mare apreciere, dar, aşa cum spuneţi, mai ales după ce nu a mai fost. Aprecierea pe care i-o poartă românii se vede din modul în care reacţionează lumea la intrarea noastră în scenă şi din numărul mare de solicitări pe care îl am în postura de continuator al activităţii sale artistice.

Care este relaţia dumneavoastră cu Consiliul Judeţean Teleorman?  Aţi ajuns la o soluţie în ceea ce priveşte moştenirea culturală lăsată de el?

Cu puţină ironie spun că, pe principiul „cel mai deştept cedează”, am demisionat la începutul lui 2007 de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman, aflat în subordinea Consiliului Judeţean.

 Mi-am reînfiinţat propriul ansamblu, Grupul Teleormanul, şi de atunci toată viaţa mea, şi mai ales partea artistică, s-a schimbat în bine. Decizia de a demisiona de la Ansamblul „Burnasul” a dus la succesul pe care-l avem astăzi şi pe care înainte nu reuşeam să-l avem.

Nu cred că mai pot ajunge la o înţelegere cu Consiliul Judeţean sau cu Centrul Cultural Teleorman, deoarece Florin Vasilică nu face înţelegeri cu cei care vor să profite de pe urma şi numele lui Liviu Vasilică sau cu cei care nu cinstesc memoria acestuia. 

Momentan, Grupul Teleormanul activează în componenţa Ansamblului „Vlăsceanca” din Videle. Nu-mi mai ­pierd timpul cu consilii judeţene sau centre culturale teleormănene.

A devenit muzica o tradiţie de familie, credeţi că şi copiii dumneavoastră vă vor călca pe urme?

Momentan există premisele unei continuităţi... Am un băieţel de şase anişori căruia îi place „ce cântă tati şi Liviu meu (aşa cum îi spune el tatălui meu)” şi îi place foarte mult să-i instalez microfonul la calculator, să dea drumul la piesele mele şi să cânte peste ele. Nu-l voi forţa să urmeze această carieră, dar dacă va decide el să facă acest lucru, îl voi susţine şi îndruma.

Credeţi că va fi înfiinţat un muzeu dedicat lui Liviu Vasilică?

Sincer... acum nu mă mai aştept ca pe plan local să se mai facă ceva în memoria tatălui meu după ce am văzut cum a fost amplasată statuia lui în centrul oraşului fără o dezvelire oficială şi fără măcar a fi sfinţită.

După ce am văzut cum „şeful culturii tradiţionale teleormănene” s-a jucat cu numele lui cum a vrut, i-am interzis să mai rostească în viaţa sa numele lui Liviu Vasilică şi să nu mai mintă că Ansamblul „Burnasul” poartă numele tatălui meu, deşi, oficial, se întâmplă cu totul altceva.

Poate, personal, voi face un muzeu atunci când voi avea posibilităţi, deşi mare parte a impresionantei colecţii de costume populare strânse de tatăl meu a rămas la Ansamblul „Burnasul” şi se pare că nu mai există... Am ajuns la concluzia că dacă eu nu fac ceva în amintirea lui, nimeni nu va face.

Ce demersuri aţi făcut pentru promovarea muzicii lui?
 
Intenţionez să scot un album cu el care să se găsească permanent pe piaţă. Consider că de fiecare dată când interpretez o piesă din repertoriul lui, o fac în amintirea sa.

Cum vă simţiţi când auziţi muzica lui la petreceri, la nunţi?

Mă simt bine să văd că, deşi el nu mai este, muzica lui este în continuare ascultată. De cele mai multe ori, la astfel de evenimente private eu sunt cel chemat să interpretez muzica lui şi nu pot descrie în cuvinte ce simt când văd cum petrece lumea pe muzica tatălui meu. Chiar şi dacă nu interpretez eu şi este pusă o piesă cântată de el, mă bucur că oamenii doresc să asculte piesele lui.

Liviu Vasilică, simbolul Teleormanului

image

Artistul s-a remarcat încă din vremea în care era student al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, perioadă în care a câştigat numeroase premii la Festivalul Artei Studenţeşti şi apoi la alte concursuri folclorice.

Stilului său de interpretare, aproape strigat, a devenit inconfundabil şi l-a impus pe Liviu Vasilică printre cei mai mari cântăreţi de muzică populară.

Pasionat de tot ce ţine de folclor, cântăreţul a realizat şi o colecţie impresionantă de costume populare, aflată în prezent în patrimoniul Ansamblului “Burnasul” din Alexandria.

După moartea lui, în 2004, fiul său a acuzat acest ansamblu şi Consiliul Judeţean Teleorman că foloseşte numele tatălui său doar în scopul atragerii de beneficii materiale şi a reînfiinţat “Grupul Teleormanul”.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite