VIDEO Fenomenul „Dallas“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serialul american care a schimbat mentalităţi şi a fascinat întreaga planetă revine după 20 de ani. Eroi îndrăgiţi din seria originală, alături de personaje noi vor încerca să cucerească publicul cu poveştile lor, într-o serie de zece episoade care vor fi difuzate în 2012.

J.R., Bobby, Sue Ellen şi Pamela au ţinut cu sufletul la gură publicul din toată lumea timp de 13 ani, între 1978 şi 1991. Vor reuşi copiii
lor să facă acelaşi lucru în noua serie? Acest lucru se va vedea în audienţe abia în vara viitoare, când postul TNT va începe difuzarea noilor episoade. Până atunci însă, producătorii au lăsat publicul să tragă cu ochiul şi au oferit câteva secvenţe din serial.

Deşi producţia va avea în distribuţie câteva dintre personajele principale din seria originală - J.R.(Larry Hagman, 79 de ani), Bobby (Patrick Duffy, 62 de ani) şi Sue Ellen (Linda Gray, 70 de ani) - va miza totuşi pe poveştile copiilor celor doi fraţi Ewing, John Ross şi Christopher Ewing, între care există o rivalitate la fel de mare ca între taţii lor. John Ross, fiul lui JR şi al lui Sue Ellen, va fi interpretat de Josh Henderson, iar Christopher, fiul adoptat de Pamela şi Bobby, va fi jucat de Jesse Metcalfe, ambii actori fiind cunoscuţi publicului din serialul „Neveste disperate". Victoria Principal, interpreta Pamelei, a fost şi ea invitată să joace în această serie, dar a refuzat.

Un public fidel

În timp ce unii se îndoiesc de succesul noii producţii, pe principiul că „ciorba reîncălzită nu mai are gust", fanii serialului aşteaptă cu nerăbdare reîntâlnirea cu personajele preferate. Deşi e puţin probabil ca aceste episoade să mai atingă audienţele uriaşe obţinute în trecut, va exista, cu siguranţă, un public fidel, crede criticul de film Irina Margareta Nistor. „O comparaţie cu urmarea de la «Pe aripile vântului» e uşor forţată, pentru că nu vorbim de originale de aceeaşi valoare, dar cred că tot pe acolo se situează", explică ea.  

Vechea echipă „Dallas“ (de la stânga la dreapta): Linda Gray, Larry Hagman, Jim Davis, Victoria Principal, Patrick Duffy, Steve Kanaly, Charlene Tilton şi Barbara Bel Geddes 

image

„Dallas", celebru pentru „cârligele" sale care îi ţineau pe telespectatori „în priză" până la următorul episod, a rulat din 1978 până în 1991 şi a avut audienţe uriaşe. Episodul „Cine l-a împuşcat pe J.R.?", difuzat în 1980, a avut la vremea respectivă cele mai mari audienţe înregistrate de un serial american, fiind urmărit de 83 de milioane de telespectatori. Episodul se află şi în prezent pe locul al treilea în topul producţiilor cu cel mai mare rating din SUA, fiind depăşit doar de ultimul episod din „MASH" şi de o finală Super Bowl. Acest episod a atras publicul din întreaga lume şi a reuşit să adune o audienţă totală de 300 de milioane de oameni, iar Parlamentul Turciei şi-a întrerupt şedinţa pentru ca deputaţii să poată vedea „Cine l-a împuşcat pe J.R.?".

De ce a fost serialul un fenomen mondial? „Nu cerea un prea mare efort din partea telespectatorului, dar era suficient de bine dozat cât să te ţină cu sufletul la gură. A început cu cinci episoade şi nimeni nu dădea serialului nicio şansă la glorie. La «Dallas», numai cine nu avea televizor nu se uita, indiferent în ce parte a globului s‑ar fi aflat, mai puţin japonezii, care n-au înghiţit momeala", spune criticul de film.

Căţeluşa Pamela şi ceaiul cu gheaţă

Serialul s-a bucurat de o popularitate fără precedent şi la noi în ţară, fiind difuzat o dată înainte de 1989, când a fost întrerupt, iar apoi integral, imediat după Revoluţie. „Înainte de Revoluţie, era nesaţul de a vedea viaţa la care visau toţi românii: viaţa americanului bogat, cu piscină, ranch şi elicopter", explică Irina Margareta Nistor.

În primii ani ai libertăţii proaspăt cucerite de români, „Dallas" a devenit un adevărat fenomen. Transmis de TVR 1, serialul suspenda timpul şi tranziţia pentru românii adunaţi în faţa televizorului. Unele telespectatoare erau atât de ataşate de personaje, încât îşi numeau animalele de companie Pamela sau Sue Ellen. Piscina în care înotau dimineaţa personajele, înainte de a pleca la birou, maşinile decapotabile sau cina luată cu „sfinţenie", în familie, erau coordonatele unei vieţi la care cei mai mulţi telespectatori puteau doar să viseze.

Doar ceaiul cu gheaţă - astăzi banalul Ice Tea - cu care se delectau doamnele din familia Ewing, era pe-atunci ceva imposibil de conceput de români. Serialul a devenit atât de popular, încât controversatul om de afaceri român Ilie Alexandru a construit la Slobozia o replică a celebrei ferme Southfork, care putea fi vizitată de oricine.

„Lumea se va uita"

„Venirea lui J.R. - actor devenit, se pare, mai bogat ca propriul său personaj - în emisiunea lui Florin Călinescu şi chipul lui cât toate zilele ca reclamă, culmea, la petrolul rusesc, au intrigat publicul şi au reaprins flacăra", crede criticul de film.Pe Irina Margareta Nistor o leagă chiar amintiri personale de „Dallas". „A fost primul film la care am semnat subtitrarea, în martie 1981, chiar de ziua mea. Episoadele erau difuzate alb-negru, iar eu mă pieptănam ca Sue Ellen.

Drept mărturie stă poza de pe diploma universitară", mărturiseşte ea, adăugând că serialul ce va fi transmis din 2012 va atrage, cu siguranţă, un public numeros. „Lumea se va uita, din curiozitate, la noile episoade, va comenta cine şi cum a îmbătrânit. Fanii vor avea satisfacţia să regăsească actorii pe care i-au îndrăgit şi care au oarecum aerul că sunt nemuritori, ca şi personajele cu care s-au identificat deja", conchide criticul de film.

"A început cu cinci episoade şi nimeni nu dădea serialului nicio şansă la glorie. La «Dallas», numai cine nu avea televizor nu se uita.''
Irina Margareta Nistor critic de film

300
de milioane de telespectatori din întreaga lume au urmărit episodul „Cine l-a împuşcat pe J.R.?".

J.R. l-a „dărâmat" pe Ceauşescu

Actorul Larry Hagman a declarat recent că serialul „Dallas" a avut o influenţă uriaşă în politica internaţională şi, mai mult, a avut un rol decisiv în declanşarea Revoluţiei din 1989 şi în moartea fostului dictator Nicolae Ceauşescu. Acesta a permis difuzarea producţiei TV în anii '80, considerând că astfel le va arăta românilor decadenţa şi corupţia din Occident. Larry Hagman consideră că acest plan s-a întors împotriva fostului preşedinte. „În România s-a difuzat serialul «Dallas» pentru a le arăta oamenilor cât de corupt era sistemul american. Însă totul s-a încheiat cu românii care l-au pus la zid pe Ceauşescu, pentru că ei voiau toate acele lucruri pe care le-au văzut", a declarat starul american.

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite