Familia Hawke, generoasă cu românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familia Hawke, generoasă  cu românii
Familia Hawke, generoasă cu românii

Leslie Hawke organizează Balul de Caritate de Halloween pentru al cincilea an consecutiv. Invitatul special al acestei ediţii este fiul lui Leslie (57 de ani), celebrul actor american Ethan Hawke. Printre personalităţile care au făcut donaţii se numără şi Madonna.

„Adevărul“: Este al cincilea an în care organizaţi Balul de Caritate de Halloween. Vă gândeaţi că veţi ajunge până aici?

Leslie Hawke:
În primul an nu ştiam la ce să ne aşteptăm, ceea ce a făcut ca totul să fie foarte stresant. Atitudinea noastră atunci a fost „hai să încercăm şi vedem ce o să se întâmple“. Totul a fost oferit ca donaţie, deci riscul era mai mult psihologic decât financiar.

Din nefericire, tatăl meu a murit cu două săptămâni înainte de primul bal şi am plecat în Texas în cea mai importantă etapă a pregătirilor. Vă imaginaţi cum a fost, nu numai pentru mine, dar şi pentru echipă. În al doilea an, însă, am avut şansa să o avem pe Vanessa Redgrave ca oaspete de onoare. După succesul primelor ediţii, Balul de Caritate de Halloween a devenit deja o tradiţie pentru Bucureşti .

Spuneţi-mi câteva lucruri despre ediţia din acest an.

Tema este „Costumează-te global şi dăruieşte local“. Încurajăm oaspeţii să-şi aleagă costumaţia din ţara preferată şi, ca de fiecare dată, va fi un concurs de costume cu premii foarte atrăgătoare. Balul va fi urmat de un After Party la care aşteptăm oameni tineri ce doresc să participe la un eveniment de acest gen şi în acelaşi timp să se implice social. Intrarea la After Party se va face pe baza unei donaţii la intrare de 100 de lei.

Ce va fi diferit, cu ce vă veţi surprinde invitaţii?

Aniversăm cinci ani de la prima ediţie şi ne dorim să fie ceva special. Ne dorim să creştem nivelul de interactivitate şi de implicare a celor prezenţi. De asemenea, vom înlocui licitaţia cu un nou concept, „Adoptă o Şcoală“, prin care sponsorii se pot implica direct într-o anumită comunitate şi, în acelaşi timp, pot câştiga un obiect donat de o vedetă.

Câţi bani credeţi că veţi aduna anul acesta, comparativ cu ediţiile precedente?

Fiecare an a însemnat o creştere a fondurilor strânse şi în acelaşi timp o reducere a cheltuielilor organizatorice. Anul trecut s-a simţit într-adevăr o uşoară scădere a veniturilor, însă nu semnificativă. Lucrul cel mai important pentru noi este că, an de an, peste 90% din suma strânsă a mers direct către oamenii pe care îi ajutăm şi nu a fost cheltuită pentru organizarea evenimentului.

Fiul dumneavoastră, Ethan Hawke, va fi prezent pentru a doua oară la bal. De la dumneavoastră a preluat simţul caritabil?

Cred că are foarte mare legătură cu faptul că a crescut în Princeton, New Jersey, şi că a fost implicat în acţiunile sociale ale bisericii. În SUA, mulţi copii prind gustul voluntariatului prin contactul cu biserica. Ethan făcea parte din Grupul de Tineri al Bisericii Episcopale.

image


Cu acest grup a mers în adolescenţă în Haiti să repare locuinţe. Nu uiţi astfel de experienţe, când realizezi, ca şi tânăr, că ţine de şansă faptul că tu ai atât de multe avantaje, iar acel copil din alt colţ al lumii nu are niciunul. Îţi deschide cumva ochii asupra lumii.

Totodată, Ethan a mai învăţat un lucru de la tatăl lui vitreg, cel de-al doilea soţ al meu. Acesta avea nişte convingeri foarte puternice şi planifica bugetul familiei astfel încât să doneze întotdeauna 10 % din aceşti bani. Când Ethan a crescut şi a început să câştige bani din filme, a început să facă acelaşi lucru: să doneze 10 % din câştigul anual.

Când soseşte Ethan şi ce va mai face cât va sta aici?

Filmează în Malta, pentru „Moby Dick“, şi asta îi ocupă aproape tot timpul, cam şase zile pe săptămână. Va fi liber în ziua evenimentului, va sosi dimineaţa, dar va pleca a doua zi. Nu cred că va face nimic altceva, deşi eu aş vrea să-l duc puţin la casa mea de la ţară. O să-l forţez, dacă trebuie (râde). Îmi doresc să petrecem puţin timp împreună, pe plan personal. Ne vedem atât de rar...

Cum va ajuta această cauză, în afară de faptul că va fi prezent la Bucureşti?

Va face o donaţie, însă nu ştiu exact ce va dona. Chiar, oare oamenii îşi doresc atât de mult un obiect personal al unei celebrităţi? Pentru că stau şi mă gândesc ce ar putea dona Ethan. Îi place să picteze, i-aş putea sugera să doneze unul dintre tablourile lui...

Asociaţia Ovidiu Rom, pe care o conduceţi, a demarat campania „Şcoala te face mare“ acum trei luni. Care sunt rezultatele?

Am fost abordaţi de mai multe comunităţi – primari, directori de şcoală – pentru a-i sprijini în a aduce copiii săraci din comunităţile lor. De asemenea, ne-au fost semnalate anumite neregularităţi din unele unităţi de învăţământ care solicită părinţilor să contribuie financiar sau cu anumite consumabile la înscrierea copilului la şcoală.

Am constatat că există un procent îngrijorător de mare de „copii depăşiţi de vârstă“, care vor să se reîntoarcă la şcoală, dar nu ştiu că acest lucru este posibil sau nu ştiu ce au de făcut. Un proverb chinezesc spune: „Cel mai bun moment să plantezi un copac este acum 20 de ani. Dacă nu, un moment bun ar fi azi“. Aşa cred că este şi cu înscrierea copiilor săraci la şcoală. Ar fi trebuit să începem când părinţii lor erau copii, dar cum asta nu s-a întâmplat, trebuie să facem ceva acum.

Fiecare copil, la şcoală

Evenimentul va avea loc la 31 octombrie, la Palatul Parlamentului din Bucureşti. Fondurile obţinute vor permite Asociaţiei Ovidiu Rom să continue eforturile de a aduce fiecare copil din România la şcoală.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite