Fabricanţii glumelor de pe micul ecran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabricanţii glumelor de pe micul ecran
Fabricanţii glumelor de pe micul ecran

Cine sunt cei care ne fac să râdem în faţa televizorului, dar stau în spatele micului ecran?. Doru Antonesi, Ducu Hâncu şi Robert Coravu sunt câţiva dintre cei care stăpânesc condeiul umorului românesc prezent pe micul ecran.

„Spuneţi-mi zece dintre glumele dumneavoastră preferate şi o să vă spun pe care am scris-o eu“, spune Valentin Gora, scenarist al grupului de umor Divertis încă din 1982.

Sunt câţiva scenarişti care deţin „monopolul“ asupra umorului românesc de la TV. Cel mai probabil, peste jumătate dintre bancurile clasice ale românilor le aparţin, pentru că a lor este fabrica de râs încă din anii ’80.

Garda veche de la Divertis

Valentin Gora (46 de ani) şi Doru Antonesi (50 de ani) sunt doi dintre cei care stau la cârma umorului românesc. „Râd cu Divertis din 1982. Din 1982 până în 1985 am râs ca spectator, iar din 1985 am râs şi am lucrat împreună.

Până în 2003 am râs şi pe scenă, dar pentru că la prezentarea de final, atunci când toţi colegii mei făceau un pas în faţă, eu făceam un pas în spate, într-o zi am căzut de pe scenă şi am constatat că e bine şi în spatele ei“, povesteşte Valentin parcursul său alături de Divertis.

Doru Antonesi, la fel ca prietenul său, scrie pentru Divertis din 1982, cu observaţia că „nu întotdeauna“ scrie şi râde în acelaşi timp. „Etapa în care scrii şi râzi simultan, scenariştii o petrec sub supravegherea medicului în instituţii specializate“, glumeşte el.

„Dacă eşti atent, nu scrii niciodată pentru grupul de umor, scrii pentru public. Dacă scrii pentru grupul de umor, asta nu te face mai fericit, te face mai şomer. Sau mai geniu şi atunci eşti mai fericit să scrii despre în puii tăi“, explică Doru Antonesi.

După 27 de ani de scris şi jucat pentru (tele)spectatorul român, ei au şi un portret robot al celui care gustă umorul Divertis. „Trece prin şcoli nu doar ca să le inaugureze ca Vanghelie, este senin ca Emil Boc şi Mircea Geoană la un loc şi nu râde doar la glumele lui, ca Traian Băsescu“, crede Valentin Gora.

Garda nouă de la Divertis

Alexandru Hâncu şi Dragoş Muşat fac parte din echipa de scenarişti a emisiunii „Serviciul Român de Comedie“, un show marca Divertis. Ducu Hâncu, cum i se mai spune, a testat terenul umorului imediat după 1989.

Ştie că azi în România fiecare râde pe seama sa, iar hazul de necaz rămâne cel mai bun medicament, dar crede că „umorul nostru negru e mult mai puţin întunecat decât al altora“. „În rest, ţine de natura umană. Nicăieri, oricât de bine se trăieşte, nu dispare apetitul pentru acest gen“, spune Ducu.

„Umorul e mai greu. De aceea cred că se practică mai puţin umorul bine-făcut. Umorul cu haz. Umorul de râs. Aici e mai greu, ca să revin la definiţie. Umorul trebuie să vină din experienţă de viaţă, din cultură“, spune Dragoş Muşat despre meseria sa. Ştie că slujba pe care şi-a ales-o nu este mereu amuzantă, dar are atuurile ei.

„Măcar duminică seara să-i răzbunăm pe cetăţeni“, spune cel care crede în puterea „vindecătoare“ a umorului negru. „Umorul negru e cel mai rapid instrument în a ne aduce aminte că nu trebuie să fim proşti. Ca români, avem nevoie de umor negru cum avem nevoie de metrou în Drumul Taberei. Cum a zis Oscar Wilde: «Seriozitatea e ultimul bastion al mediocrităţii»“, spune acesta.

Scriitorul de la Mondenii

Robert Coravu (36 de ani) s-a alăturat Mondenilor din 2007, de la al doilea sezon. „În ciuda aparenţelor, meseria asta e foarte tehnică, are reguli precise, care te ajută să produci chiar şi atunci când problemele vieţii de zi cu zi te împiedică să dai pe-afară de veselie“, explică acesta.

Mărturiseşte că râde de unul singur când gluma a ieşit cum trebuia. Recunoaşte că nu toate poantele din show sunt pe gustul lui, dar spune că acestea nu trebuie luate ca puncte de referinţă.

„Ca scenarist de televiziune, trebuie să te mulezi uneori după gustul publicului, dar cei cu care am lucrat până acum ştiu că sunt limite dincolo de care nu sunt în stare să trec. Cât despre educarea publicului, sunt de acord cu cei care susţin că, dacă acestuia i s-ar oferi suficiente alternative, ar creşte numărul telespectatorilor care ar alege un produs decent şi de calitate în locul emisiunilor care ne populează ecranul cu personaje lombroziene“.

Nu vrea să apeleze la vulgar pentru a face cât mai atractivă emisiunea, dar spune că „din păcate realitatea «mondenă» din România e plină de aceste gen de personaje“. 

image
image

Ca scenarist de televiziune, trebuie să te mulezi uneori după gustul publicului.

image


Robert Coravu
scenarist la Mondenii

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite