VIDEO Eurovision 2010: în seara asta aflăm cine pleacă la Oslo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Krivach, Tony Tomas, Luminiţa Anghel, Adrian Piper, Dalma, Zero, Lucia Dumitrescu şi Paula Seling & Kamara Ghedi
Răzvan Krivach, Tony Tomas, Luminiţa Anghel, Adrian Piper, Dalma, Zero, Lucia Dumitrescu şi Paula Seling & Kamara Ghedi

TVR 1 va transmite Selecţia Naţională Eurovision 2010, în urma căreia va fi aleasă piesa ce va reprezenta România la Oslo, în luna mai. Spectacolul va fi prezentat de Valentina Pelinel şi de Horia Brenciu şi va fi transmis în direct de la Circul Globus din Bucureşti, de la ora 21.10.

Astă-seară, odată cu intrarea în concurs a primului cântăreţ, Răzvan Krivach, se dă şi startul televotingului. Publicul va putea vota gratuit, din reţelele Orange, Vodafone, Romtelecom, Cosmote şi Simplus, la numerele de telefon afişate pe ecran în dreptul fiecărui concurent. Se va vota pe tot parcursul finalei şi încă 30 de minute după ce va evolua ultimul concurent, Cătălin Josan.

Până anul trecut, telespectatorii puteau vota doar timp de 15 minute după încheierea concursului. În ceea ce priveşte vocile critice care au comentat că acest sistem nu este fairplay (deoarece primele piese intrate în concurs ar avea un timp de expunere mai mare), statisticile au demonstrat contrariul. Tendinţa telespectatorilor este să voteze piesa care le place, indiferent dacă intră în concurs prima sau ultima.

Totodată, acest sistem înlătură riscul ca liniile telefonice să fie supraîncărcate şi telespectatorii să nu poată vota. Acelaşi sistem de vot se aplică începând din acest an şi în concursul internaţional.

Repetiţia „şnur"

Piesa care va reprezenta România la Oslo va fi aleasă de telespectatori şi de specialişti, în proporţie de 50% televot şi 50% jurii de specialitate. În premieră, cele 16 piese finaliste din concurs vor fi evaluate de către cinci jurii zonale de specialişti din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi Craiova.

Chiar dacă, mai în glumă, mai în serios, emisiunea de după festival se va numi „Circul... de după!", Marina Almăşan, coordonatoarea proiectului Eurovision 2010, speră că nu vor exista contestaţii sau acuzaţii. „Ieri am avut repetiţia «şnur», în regim de direct, la care a avut acces şi publicul. Totul a mers foarte bine, însă am avut un concurent care nu a participat, trupa Zero. Băieţii au cântat în emisiunea lui Măruţă şi au avut ieri transmisie în direct, de la care nu au putut lipsi", spune Marina Almăşan.

„Noi sperăm că am pus la punct toate detaliile tehnice, astfel încât concurenţii să fie mulţumiţi. Sperăm să meargă bine şi liniile de votare, să nu se blocheze, ca să nu apară nicio acuzaţie. Din punctul nostru de vedere, n-ar trebui să fie probleme după concurs", adaugă aceasta.

„Ne vedem la TVR", ediţie specială

Astăzi, cu doar câteva ore înaintea marelui eveniment, de la 14.20, TVR 1 va transmite de la Circul Globus o ediţie specială a emisiunii „Ne vedem la TVR", moderată de Marina Almăşan. Publicul larg va afla cele mai importante aspecte organizatorice ale Selecţiei Eurovision din acest an, de la cei direct implicaţi.

La emisiune vor participa şi artiştii danezi Olsen Brothers, câştigătorii concursului Eurovision 2000, care vor susţine un recital la Selecţia Naţională, eveniment organizat în coproducţie de TV şi „Adevărul". Finala de astă-seară va fi transmisă în direct, de la 21.10, şi de TVR Internaţional, dar şi online, pe www.tvr.ro. Tototdată, site-ul www.adevarul.ro va transmite informaţii şi imagini de la finală în timp real.

Cea de-a 55-a ediţie a „campionatului european de muzică" se va desfăşura anul acesta în Norvegia, ţară care a câştigat concursul în 2009, datorită lui Alexander Rybak şi piesei „Fairytale". Franţa, Germania, Spania şi Marea Britanie (The Big Four - Cele patru state mari plătitoare) sunt calificate direct în finala din 29 mai, de asemenea şi Norvegia. Celelalte 34 de ţări vor participa mai întâi în semifinale (25 şi 27 mai). Potrivit tragerii la sorţi, România va concura în cea de-a doua semifinală.

România, 11 participări

Lulu

Lulu

Înainte de 1989, ţările din blocul comunist nu aveau voie să participe în concurs. România a avut primul reprezentant abia în 1994, pe Dan Bittman, la Dublin. În anii următori, România nu a avut o prezenţă constantă din cauza rezultatelor slabe obţinute. Până acum, ţara noastră a avut 11 participări.

Prima participare a României la Eurovision a fost în 1994, la Dublin, în Irlanda. Dan Bittman, cu piesa „Dincolo de nori", s-a clasat pe locul 21. Ţara noastră a revenit în concurs patru ani mai târziu, în 1998, la Birmingham (Marea Britanie), însă nici rezultatul obţinut la această ediţie nu a fost unul bun: Mălina Olinescu, cu melodia „Eu cred", s-a situat pe poziţia 22. În 2000, la Stockholm (Suedia), trupa Taxi, cu piesa „Luna", a obţinut doar locul 17. Doi ani mai târziu, la Talin (Estonia), Monica Anghel şi Marcel Pavel, cu melodia „Tell Me Why", s-au clasat pe locul 8.

În 2003, la Riga (Letonia), Nicola a interpretat piesa „Don't Break My Heart" şi s-a clasat pe locul 10. În anul următor, Sanda Ladoşi, la Istanbul (Turcia), nu a reuşit o performanţă notabilă, ocupând doar locul 18, cu piesa „I Admit". În 2005, la Kiev, în Ucraina, Luminiţa Anghel şi Sistem, cu piesa „Let Me Try", compusă de Cristian Faur, s-au clasat pe locul al treilea, aceasta fiind cea mai bună performanţă a României de până acum.

Şi 2006 a fost un an foarte bun pentru România. La concursul de la Atena, Mihai Trăistariu, cu piesa „Tornero", s-a situat pe locul 4, dar melodia sa a ajuns hit în toată Europa. În  2007, la Helsinki (Finlanda), grupul Todomondo, cu „Liubi, Liubi, I Love You", a ocupat locul 13, iar în 2008, la Belgrad, Nico şi Vlad Miriţă s-au clasat pe locul 20 cu melodia „Pe-o margine de lume". Anul trecut, la Moscova, Elena Gheorghe („The Balkan Girls") a obţinut o poziţie doar puţin mai bună, adică locul 19.

Cum se votează prin telefon

Telespectatorii pot vota gratuit numai prin apel telefonic (fără SMS-uri) în oricare dintre reţelele Orange, Vodafone, Romtelecom, Cosmote şi Simplus. Votarea este deschisă odată cu începutul concursului şi se încheie după 30 de minute de la prestaţia ultimului concurent. Numărul de telefon va fi acelaşi pentru toţi concurenţii, cu excepţia ultimelor două cifre ce vor corespunde cu numărul de intrare în concurs al fiecărei piese.

Numărul de telefon va fi anunţat în cadrul emisiei televizate. O melodie se poate vota doar o singură dată, de la un singur număr de telefon. O persoană poate vota aceeaşi piesă de mai multe ori doar dacă sună de pe numere de telefon diferite.

Eurovision 2010,
tabel
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite