VIDEO „Avatar“ se întoarce cu sex între extratereştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Alien“, „Războiul stelelor“ şi „Exorcistul“ sunt pelicule celebre care au avut parte de reeditări chiar şi la zeci de ani de la lansare. Regizorii îşi relansează lungmetrajele ca să poată adăuga unele secvenţe noi, nefolosite în variantă originală, însă nu neglijează nici aspectul financiar.

După ce a devenit filmul cu cele mai mari încasări din istorie - nu mai puţin de 2 miliarde de dolari - blockbusterul „Avatar" a fost relansat într-o ediţie specială în cinematografele din America la sfârşitul lunii august, cu nouă minute în plus petrecute în lumea magică a planetei Pandora.

Mai citeşte şi:

Artişti influenţi în era internetului

Pe lângă scena de dragoste dintre pământeanul Jake Scully şi iubita lui Na'vi, pe nume Neytiri (tăiată în prima variantă a filmului), reeditarea a însemnat şi adăugarea câtorva secvenţe de acţiune, dar şi apariţia unor noi fiinţe de pe Pandora.

Referitor la scena de amor dintre cei doi protagonişti, James Cameron, a declarat: „Nu am tăiat mult, iar acele câteva secunde nu au schimbat cu nimic succesul filmului. În secvenţe nu era vorba despre ceva indecent". Oricâte semne de întrebare ar fi ridicat controversata scenă de amor, fanii „Avatar" nu s-au înghesuit în cinematografe la relansarea blockbusterului, la 27 august 2010 .

Relansările, bine primite de public

Criticii de specialitate spun că noua versiune a filmului a fost o dezamăgire. De altfel, şi cifrele o dovedesc: doar patru milioane de dolari în America, în primul weekend de la reapariţia pe piaţă a peliculei. Deşi unele dintre lungmetrajele reeditate de-a lungul ultimilor ani nu s-au bucurat de succesul atins la momentul lansării iniţiale, există şi excepţii. „Apocalypse Now/Apocalipsa Acum", în regia lui Francis Ford Coppola, apărut în cinematografe în 1979, a avut parte de o nouă versiune după 22 de ani de la lansare, în 2001. Drama despre Războiul din Vietnam a beneficiat de 49 de minute în plus, adăugate variantei originale de două ore şi jumătate.

Criticii spuneau că pelicula - care i-a avut ca protagonişti pe Robert Duvall, Marlon Brando şi Martin Sheen - nu numai că a întărit relaţia dintre film şi vechii lui fani, dar a şi atras fani noi. Şi regizorul Ridley Scott a decis să adauge încă 45 de minute de filmare, peliculei „Regatul Cerului" în 2005. Astfel, relansarea îşi propunea să demostreze că filmul nu a fost conceput ca unul de acţiune, ci ca o dramă istorică care analizează conflictul religios din acele vremuri.

După ce a prezentat filmul studiourilor Fox, regizorului i s-a spus că este prea lung, acesta fiind tăiat la 3 ore şi 15 minute. Criticii spun că pelicula a fost mai bine primită de public în varianta reeditată.

„Războiul stelelor", un fenomen

Un alt lungmetraj relansat după aproape 30 de ani a fost „Exorcistul" (1973). Intrat în cinematografe în anul 2000, filmul care prezintă un caz real de posedare spune povestea unei tinere adolescente posedată de spirite malefice.

În varianta din 2000, regizorul William Friedkin a adăugat o secvenţă în care contorsionista Linda R. Hager alerga pe scări cu capul în jos.
Patru ani mai târziu după apariţia „Exorcistului", cinefililor le-a fost oferită experienţa „Star Wars/Războiul stelelor". Cu încasări de 35 de milioane de dolari în primul weekend de la apariţie, trilogia regizată de George Lucas, a avut parte de versiuni noi în anii 1999, 2002 şi 2005.

Pentru trilogia modernă a „Războiului stelelor", regizorul a folosit o nouă tehnologie: imagini generate pe calculator pentru a crea noi personaje extraterestre. Întreaga „aventură" a războiului stelar i-a adus regizorului american nu mai puţin de 5 miliarde de dolari. Printre lungmetrajele reeditate se mai numără „Alien" (1979, versiune nouă în 2003), „Death Proof /Maşina morţii" (2007, versiune nouă în acelaşi an) şi „Blade Runner/Vânătorul de recompense" (1982, versiunea nouă în 1993).

"Exorcistul", 1973

"Star Wars, Episode IV-A New Hope/Razboiul stelelor, Episodul IV - O noua speranta", 1977

"Apocalypse Now", 1979

"Metropolis", 1927

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite