VIDEO El Negro vrea o mişcare socială în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Negroiu, solistul şi fondatorul grupului El Negro
Bogdan Negroiu, solistul şi fondatorul grupului El Negro

Cea mai cunoscută formaţie de reggae din România a lansat recent albumul „Greetings from the Green Repub!“. Anul viitor trupa va porni într-un turneu gratuit. Bogdan Negroiu (35 de ani), fondatorul El Negro, vorbeşte despre soarta muzicii reggae în România şi despre proiectele formaţiei pe care a înfiinţat-o acum 11 ani.

Titlul albumului „Greetings from the Green Repub!" este inspirat de emisiunea „Republika Verde", pe care El Negro a început-o la Radio
3Net în această vară. E o formă de a promova muzica şi „ideologia" reggae în România, dar şi o încercare de a iniţia o mişcare socială.

„În sinea fiecăruia exista deja un strop de nemulţumire, de revoltă. Primul pas pentru noi a fost această emisiune radio care se adresează doar cunoscătorilor de reggae, pe care nu vrem să-i neglijăm. Ei n-au unde să se exprime, noi n-avem unde să ne exprimăm", a explicat Bogdan Negroiu.

Îi pare rău că tinerii părăsesc România

„Vrem să le spunem oamenilor că nu sunt singuri. Nu că suntem mai isteţi, dar vrem să-i strângem în jurul nostru pe cei care pot prezenta o alternativă faţă de varianta asta de Românie, din ce în ce mai mizerabilă, din ce în ce mai plângăcioasă, din ce în ce mai ostilă", explică Negroiu.

Citiţi şi: Ploieşteanul Bogdan Negroiu se pricepe şi la muzică şi la…gătit

Mesajul este cuprins şi în versurile unei piese în care se spune că „dezertăm prea repede". Membrii trupei nu sunt de acord cu ideea ca tinerii să plece din România deoarece nu au şanse aici, din cauza faptului că sunt furaţi de clasa politică. „Primul pas e să vină oameni mai deştepţi decât noi la concerte.

Faptul că 200 sau 3.000 de oameni se uită la mine îmi generează o responsabilitate. Omul trebuie să plece de la concertele noastre mai puţin agresiv sau mai motivat să facă ceva", mărturiseşte Bogdan. „Nu suntem nici nişte mari revoluţionari, nici indiferenţi ca majoritatea oamenilor acestei ţări", mai spune el.

Fondatorul trupei spune că sunt oameni care nici nu ştiau că El Negro mai cântă. Formaţia operează cumva în afara „sistemului", aşa că noul album a fost lansat şi el în afara sistemului muzical: se vinde doar online şi la concertele El Negro, la preţul de 5 euro.

Turneu pe stradă

Turneele El Negro sunt şi ele foarte populare, iar actualul durează deja de trei ani. „Trebuia să se încheie la 1 decembrie, dar au mai apărut şapte concerte în decembrie şi încă patru în ianuarie, o surpriză pentru noi, pentru că ianuarie e de obicei o lună moartă", spune Bogdan Negroiu. Pentru 2011,

El Negro are planuri mari, despre care Bogdan Negroiu spune că sunt „proiectul meu de vis". „Mergem cu o caravană din oraş în oraş şi cântăm gratis pe străzi. Avem aprobări de la primărie, tot ce trebuie, echipamente, rulote. Nu vrem nimic, doar să cântăm şi să ne împrietenim cu oamenii", conchide Negroiu.

"Nu suntem nici nişte mari revoluţionari, nici indiferenţi ca majoritatea oamenilor acestei ţări."
Bogdan Negroiu
fondator El Negro

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite