Documentar despre un playboy

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Documentar despre  un playboy
Documentar despre un playboy

„Hugh Hefner: Playboy, Activist and Rebel“ arată partea serioasă a vieţii creatorului revistei. Filmul apare pe ecrane la doar câteva zile după ce Hugh Hefner şi-a anunţat divorţul de cea de-a doua sa soţie, Kimberly Conrad.

Mai citeşte şi:


Lansarea documentarului „Hugh Hefner: Playboy, Activist and Rebel“, un film despre cariera şi viaţa uneia dintre cele mai controversate şi influente figuri din media, are loc zilele acestea, la Festivalul de Film de la Toronto.

Fără îndoială, Hugh Hefner are peste tot în lume imaginea bărbatului hedonist, care a transformat povestea lui cu iepuraşi într-un stil de viaţă pe care se pare că o să şi-l păstreze până la moarte.

Pentru mulţi bărbaţi americani, el a devenit un idol. Dar, odată cu punerea în practică a ideilor sale, Hefner a contribuit şi la transformarea societăţii americane postbelice.

Filmul, regizat de Brigitte Berman, prezintă tocmai această parte a „părintelui Playboy“, care stă în umbra apariţiilor sale extravagante în mijlocul femeilor nelipsite din viaţa lui.

Hefner şi schimbările sociale din America

În 1953, Hefner scotea pe piaţă primul număr „Playboy“, care o avea pe copertă pe Marilyn Monroe. De aici începe demersul lui Hefner de distrugere a tabuurilor sexuale, dar şi povestea celei mai cunoscute publicaţii pentru bărbaţi. 

Parcursul controversat al lui Hefner şi lumea pe care a creat-o în jurul său l-au transformat, în ochii multor oameni, într-un simbol al desfrâului. Însă lupta pe care a dus-o cu cenzura în anii ’50 - ’60 s-a intercalat cu un discurs care milita şi pentru alte probleme ale societăţii americane, drepturile afro-americanilor şi ale homosexualilor.

Chiar dacă majoritatea criticilor acuzau filosofia „Playboy“ ca fiind una care denigrează imaginea femeii, în anii ’60, Hefner a susţinut şi cauze feministe, cum ar fi dreptul la avort.

Ideea documentarului a apărut la a optzecea aniversare a lui Hugh Hefner, la care a participat şi regizoarea filmului. Brigitte Berman s-a dus să-l cunoască pe Hefner pentru că ştia că este un pasionat ascultător de jazz. Aceasta a câştigat, în 1987, Oscarul pentru cel mai bun documentar, cu un film despre viaţa clarinetistului Archie Shaw.

Personalitatea complexă a lui Hefner

Filmul îşi doreşte să prezinte un profil complex al personalităţii lui Hefner dincolo de imaginea uzată a „părintelui Playboy“ . Pentru realizarea documentarului, Brigitte Berman a avut acces nelimitat la arhivele personale ale mogulului.

Sfârşitul unui succes

Hugh Hefner s-a născut în 1926, în Chicago. După ce a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a urmat cursurile de psihologie, jurnalism şi artă la Universitatea din Illinois, timp în care a colaborat cu mai multe reviste.

Visul lui Hefner de a avea propria revistă, care să se potrivească perfect naturii sale, se materializează în 1953, când reuşeşte să adune cei 10.000 de dolari necesari pentru lansare de la mama sa şi de la cei 45 de asociaţi. Primul număr al revistei, lansat în decembrie 1953, s-a vândut în 54.000 de exemplare.

În scurt timp, „Playboy“ s-a transformat într-un adevărat imperiu al divertismentului pentru adulţi. La sfârşitul anilor ’70, „Playboy“ ajunsese la un tiraj de aproximativ şapte milioane de exemplare şi un venit de 174 de milioane de dolari.

În luna august a acestui an, Playboy Enterprises, compania creată de Hefner, care valora acum câţiva ani aproape un miliard de dolari, a ajuns să valoreze, din cauza crizei financiare, 84 de milioane de dolari.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite