Delfinii se distrează „păşind“ pe apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dansul pe apă se învaţă mai bine la delfinariu
Dansul pe apă se învaţă mai bine la delfinariu

În sălbăticie, delfinii învaţă cum să „păşească“ pe apă folosindu-şi cozile, susţin biologii. Mamiferele, recunoscute pentru temperamentul lor jucăuş, îşi exersează talentul doar „pentru distracţie“, conform Societăţii de apărare a balenelor şi delfinilor (WDCS) din Australia, citată de „The Daily Telegraph“.

Mersul pe coadă al delfinilor nu are nicio funcţie practică şi a fost asociat cu dansul la oameni. Cercetătorul Mike Bossley de la WDCS, care a observat şi a analizat timp de 24 de ani comportamentul delfinilor din Adelaide (sudul Australiei), spune că a urmărit acest spectaculos mers pe coadă la doi delfini adulţi, un mascul şi o femelă, cunoscuţi sub numele de Billie şi Wave.

Alţi patru delfini au fost filmaţi în timp ce-şi perfecţionau tehnica de „păşit" pe apă - Tallula, puiul lui Wave, Bianca şi fiica ei, Hope, precum şi un alt pui, Bubbles.

În sălbăticie, delfinii practică foarte rar mersul pe coadă; în decursul a mii de ore de observaţii, în Adelaide mai fusese înregistrat până atunci un singur astfel de caz.

Despre delfinii din portul Adelaide se spune că au ajuns acum să „păşească" pe apă de mai multe ori în fiecare zi. Se crede că inteligentele mamifere au deprins tehnica de la Billie, care a petrecut o scurtă perioadă într-un delfinariu în urmă cu 22 de ani.

Mike Bossley susţine că răspândirea mersului pe coadă pare să fie motivată de faptul că le face plăcere delfinilor, dar este, de asemenea, legată de un aspect cultural foarte serios şi fascinant, nemaiîntâlnit anterior la această specie.

„Comportamente de învăţare au fost anterior observate la cimpanzei. Această însuşire pe care par să o aibă delfinii îi apropie foarte mult de oameni, din punctul de vedere al comportamentului." 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite