VIDEO David şi Goliat se bat pe Oscar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kathryn Bigelow şi James Cameron
Kathryn Bigelow şi James Cameron

Filmul independent „The Hurt Locker“ şi blockbusterul „Avatar“ sunt favorite la gala premiilor Academiei Americane. Ceremonia va fi transmisă în direct în această noapte de postul HBO, de la ora 3.00, în varianta originală şi nedublată.

Regizorii celor două filme, Kathryn Bigelow (58 de ani) şi James Cameron (54 de ani), divorţaţi în urmă cu două decenii, sunt prieteni buni şi s-au susţinut reciproc în cursa pentru Oscaruri. Când s-au anunţat nominalizările, la data de 2 februarie, Cameron încerca s-o sune pe Bigelow pentru a o felicita, însă telefonul acesteia era ocupat, pentru că şi ea îşi suna fostul soţ, potrivit cotidianului britanic „Times".

La polul opus

Povestea lor, foşti soţi în luptă pentru Oscaruri, pare a fi una scoasă dintr-un scenariu de la Hollywood. Filmul lui, care a revoluţionat tehnica 3D, are o intrigă „uşoară" - o poveste despre dragoste şi prietenie pe o altă planetă - dar a încasat până acum 2,55 miliarde de dolari în lumea întreagă.

Citiţi şi:

Ce fac vedetele cu Oscarurile pe care le câştigă?

Va fi Kathryn Bigelow prima regizoare care să cîştige Oscarul?

VIDEO Oscar 2010, duelul unor foşti soţi/ Tu pe cine ai vota?

Performanţă fantastică: Sătenii din Pechea ţintesc două premii la Gala “Oscar”!

Pelicula de război, care spune povestea unei echipe de genişti americani aflaţi în Irak, a încasat doar 19 milioane de dolari, dintre care 12 milioane în SUA. „Avatar" rulează de trei luni în cinematografe şi nu dă semne că ar obosi, în timp ce „The Hurt Locker" („Echipa de foc") a rulat patru luni, cu rezultate dezamăgitoare, în ciuda avalanşei de premii de la asociaţii ale criticilor americani.

Până acum câteva zile, „The Hurt Locker" era marele favorit, în ciuda eşecului de la Globurile de Aur. Filmul a primit premii din partea Sindicatului Regizorilor Americani, Sindicatului Producătorilor Americani şi Sindicatului Scenariştilor Americani, în condiţiile în care „Avatar" nici nu a fost nominalizat la aceste premii.

Mulţi dintre membrii acestor sindicate fac parte din Academia Americană, în timp ce Asociaţia Presei Străine de la Hollywood, care i-a dat lui Cameron Globurile de Aur, nu se suprapune deloc cu Academia. În ultimii zece ani, Sindicatul Producătorilor Americani a „ghicit" de şase ori câştigătorul Oscarurilor.

Dacă „Avatar" a fost însoţit permanent de controverse, încă de la lansarea sa, pentru „The Hurt Locker" acestea au apărut abia pe ultima sută de metri înaintea Oscarurilor. Weekendul trecut, un producător al filmului a fost denunţat de membri ai Academiei de Film, pentru că le-a trimis e-mailuri în care îi ruga să nu voteze o peliculă care a fost produsă cu aproape jumătate de miliard de dolari.

Săptămâna aceasta, un genist american i-a dat în judecată pe Kathryn Bigelow şi pe distribuitorii filmului, spunând că povestea eroului principal a fost inspirată din viaţa şi din experienţele lui din război. Într-adevăr, scenaristul Mark Boal îi luase în urmă cu câţiva ani un interviu. Genistul cere despăgubiri de 18 milioane de dolari, pentru că i-a fost „furată" povestea. Astfel, „The Hurt Locker" poate să fi pierdut susţinerea membrilor Academiei, chiar înainte de depunerea buletinelor de vot.

Pronosticul lui Cameron

Cameron este cel care a convins-o pe fosta lui soţie să regizeze pelicula nominalizată la Oscar, în timp ce Bigelow i-a fost alături regizorului filmului „Avatar" cu sfaturi tehnice la filmările blockbusterului.

Pentru Cameron, deznodământul ideal este o împărţire a celor mai importante premii. El a declarat recent, într-o emisiune americană, că dorinţa lui este ca Bigelow să câştige premiul pentru Cel mai bun regizor, iar „Avatar" să fie învingător la Cel mai bun film.

„Deja am un Oscar. Am chiar vreo două... Nu prea am nevoie de încă unul". Cameron şi Bigelow sunt diametral opuşi. El face filme cu buget uriaş, care au de obicei în prim-plan o eroină, în timp ce ea lucrează la filme independente, cu distribuţii formate aproape exclusiv din bărbaţi. El şi-a început cariera ca tehnician la filme de mâna a zecea, în timp ce ea a lucrat ca profesoară şi a fost pictoriţă înainte de a regiza filme.

Pariuri: Cine, ce şi de ce?

Cristi Mărculescu critic de film

Cristi Mărculescu

Criticul de film Cristi Mărculescu a alcătuit pentru „Adevărul" o posibilă listă a marilor câştigători.
- Cel mai bun film - Aş direcţiona trofeul spre „ The Hurt Locker" („Echipa de foc"), dar probabil că „Avatar" va fi considerat cel mai bun film.
- Cel mai bun regizor - Kathryn Bigelow pentru filmul „The Hurt Locker".
- Cel mai bun actor în rol principal - Academia îl va premia pe Jeff Bridges pentru rolul emoţionant, dar nu chiar dificil, de cântăreţ country, din „Crazy Heart".
- Cea mai bună actriţă în rol principal - Academia ar trebui să o premieze din nou pe Meryl Streep, dar cred că anul acesta o va alege pe Gabourey Sidibe, protagonista din „Precious".
- Cel mai bun scenariu - Foarte posibil laureat va fi „Ticăloşi fără glorie" (foto) sau „Precious", scenariu adaptat după un roman.
- Cel mai bun actor în rol secundar - Christophe Waltz este ca şi „oscarizat" pentru rolul extraordinar din „Ticăloşi fără glorie".
- Cea mai bună actriţă în rol secundar - Mo'Nique, din „Precious", pare favorita votanţilor.
- Cel mai bun film de animaţie - Mă aştept să câştige „Up: Deasupra tuturor", care are avantajul a încă cinci nominalizări.
- Cel mai bun film străin - Probabil că va câştiga „El Secreto de sus Ojos", un thriller eficient din Argentina.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite