VIDEO Dan Chişu a dat o barcă pentru film

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu banii puşi deoparte pentru o ambarcaţiune, producătorul a realizat pelicula „WebSiteStory“. Actorii s-au jucat, gratis, de-a scenariul. „WebSiteStory“, o poveste despre generaţia internet, este primul film regizat de Dan Chişu. De astăzi, intră pe marile ecrane din România.

Pelicula a fost realizată în Bucureşti, pe durata a 12 zile, cu un buget de 120.000 de euro, bani proveniţi exclusiv din „buzunarul" regizorului Dan Chişu. Din distribuţie fac parte Crina Semciuc, Diana Gurscă, Oreste (Alexandru Oreste Scarlat Teodorescu), Şerban Ionescu, Florin Piersic Jr. Dragoş Bucur şi Lia Bugnar.

„Banii erau ai mei şi, iniţial, doream să-mi schimb barca, dar am amânat acest lucru şi nu-mi pare rău. Nu au fost mulţi. Am început cu 100.000 de euro, care speram să acopere cheltuielile de producţie. Am avut parteneri înţelegători: Marius Moga (n.r. - semnează coloana sonoră) nu a fost plătit, nici Ovidiu Gyamath (n.r. - directorul de imagine), nici Irina Marinescu (n.r.-costume), nici actorii de renume precum Dragoş Bucur, Şerban Ionescu, Piersic Jr. sau Lia Bugnar", explică regizorul.

„WebSiteStory" este „o poveste pentru copii, de trezit adulţii la realitate. Este o radiografie a unei lumi în care telefonul mobil devine cronicar, iar netul devine mijloc de răspândire a oricărei probleme, fie ea reală, inventată sau doar imaginată", spune regizorul.


Vezi mai multe din Cinema, movie trailers pe 220.ro
Vezi mai multe din Cinema, movie trailers pe 220.ro

Dialoguri inventate de actori

Filmul lui Dan Chişu sparge tiparele producţiilor autohtone din cel puţin două perspective, după cum declară creatorul lui: scenariu (improvizaţie pură) şi imagine (este primul lungmetraj din România filmat cu RED Camera).

În primul rând, „WebSiteStory" este un experiment în ceea ce priveşte scenariul. „Fiecare actor a primit o fişă a personajului, în care se regăseau nişte linii directoare despre personajul ce urma să fie interpretat. Nu am avut aproape nimic scris. De fapt, dialogurile sunt ale lor, improvizate pe baza personalităţii personajului interpretat de fiecare în parte. Am riscat enorm. Nu se face aşa. De altfel, toate problemele filmului sunt generate de lipsa scenariului, de aceea am lucrat foarte mult la montajul lui. Este un experiment."

Timp de şase zile, actorii principali au locuit împreună într-o casă unde au avut timpul necesar să se cunoască şi să-şi afle noua identitate şi povestea personajului, până la momentul întâmplării surprinse în film.

„Pentru fiecare secvenţă s-au tras mai mult de 20 de duble, dar niciodată două la fel. La locul filmărilor, actorii primeau indicaţii individuale, astfel încât celălalt nu ştia replica partenerului", explică Dan Chişu. Mai mult, actorii nu au avut voie să oprească scena, fiind nevoiţi să improvizeze până la capăt.


Vezi mai multe din Video blog pe 220.ro
Vezi mai multe din Cinema, movie trailers pe 220.ro

Poveste extrasă de pe net

image

Povestea filmului a început pe internet, la fel ca şi cea spusă în film. Din acest mediu şi-a extras regizorul şi ideea posibilului scenariu, dar şi pe unul dintre actorii din distribuţie.

„Eram fascinat de felul în care orice tânăr îşi putea posta filmările făcute cu telefonul mobil. Pe net am descoperit-o pe Diana Gurscă, fata care a postat controversatul filmuleţ intitulat «Cu cine fac sex vineri seara».

Mi-a luat o lună să o găsesc pe Diana şi încă o lună să o conving că ea este potrivită pentru rolul Mirei", spune regizorul.

Oreste, scos din spaţiul zen

O regăsim în distribuţie şi pe Crina Semciuc, pe care publicul a putut-o urmări în serialele „Cu un pas înainte" (Pro TV) şi „Fetele marinarului" (Antena 1).
O surpriză în economia filmului este prezenţa în distribuţie a lui Oreste. Coborât din spaţiul „zen" al emisiunii de la postul B1, actorul a intrat perfect în mintea şi în pielea interlopului Ficat, un individ violent, meschin şi „spurcat la gură".

„Am sondat în zonele mele umbroase şi ce să vezi? Am găsit o rămăşiţă de personaj obscur acolo! (...) i-am mulţumit lui Dan că mi-a dat posibilitatea să fiu şi altcineva!", a declarat Oreste despre „metamorfoza" sa.

„A fost o experienţă inedită şi, în acelaşi timp, dificilă, pentru că filmul s-a bazat pe improvizaţie şi ceea ce părea uşor la început s-a dovedit a fi ceva deloc simplu: timp scurt, concentraţie maximă şi imaginaţie bogată!", a declarat Crina.

„Experimentul lui Dan Chişu" se doreşte a fi un film pentru sălile de cinema. „Nu este un film de festival. Are o parte masiv comercială. A fost însă deja selecţionat la patru festivaluri internaţionale, dar doar pentru tema destul de rar abordată până acum(...). Am făcut filmul fără banii CNC, voi da socoteală doar publicului. Sunt banii mei şi asta mă va face să mă bucur şi mai tare în cazul în care va fi un succes", a concluzionat Dan Chişu.

O întâmplare ciudată însoţeşte lansarea acestui film. Diana Gurscă, cea care a inspirat pelicula, nu mai este de găsit. Nu-i o găselniţă de marketing, ci purul adevăr, ne asigură Dan Chişu: „Nu vine nici la premieră. Încercăm să luăm legătura cu ea şi nu reuşim. Este o fată foarte talentată. Veţi vedea cât de bine joacă!".

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite