D’ale lui Bendeac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

10 cauze pentru care sistemul de învăţământ e cum e.

1 Pentru că nu ne lasă în 12 ani de şcoală să ne uităm la hartă! Hai recunoaşteţi că aţi trăit vreme îndelungată inoculaţi cu ideea că „suntem o ţară mică, săracă…”. Eu m-am uitat la hartă! Fraţilor! Suntem mai mari decât Ungaria, Olanda, Bulgaria, Cehia…

2
Pentru că balada noastră naţională este despre doi ciobani care vor să omoare al treilea cioban, pentru că are oi mai multe, mândre şi cornute. Pe cioban îl anunţă o mioară că ăştia vor să-l ucidă şi el se apucă să dea directive despre cum să fie înmormântat: cu fluieraşe la cap.

3
Pentru că la şcoală încă mai căutăm metafore, alegorii, influenţe schopenhauriene etc. în „Somnoroase păsărele”, fără să-şi asume nimeni de atâta amar de vreme să apară în faţa oamenilor şi să urle: „E o poezioară pentru copii, băi!”

4
Pentru că în „Scrisoarea a III-a” este surprinsă esenţa conducătorilor acestei ţări: „Eu îmi apăr sărăcia şi nevoile şi neamul”. Deci nu încerc să le rezolv! Le apăr!

5
Pentru că, deşi am fost la uman şi n-am avut mari tangenţe cu matematica, nimeni nu mi-a explicat care-i treaba cu axioma si teorema. Axioma e o teoremă care nu trebuie demonstrată, pentru că e de la sine înţeles ca adevărată. Dar dacă eu demonstrez teoria lui Pitagora, de exemplu, nu o transform în axiomă? Deci ăia din generaţia următoare nu mai trebuie s-o demonstreze!

6
Pentru că la română elevii citesc comentarii în loc de cărţi.

7
Pentru că şcoala te învaţă să urăşti poezia. Nimeni nu citeşte o poezie în şcoală. Poezia e desfăcută ca o ecuaţie de gradul trei din care se extrag figuri de stil, epitete, metafore, hiperbole… Poezia înseamnă altceva pentru fiecare dintre noi! Poezia se trece prin suflet, nu prin matematică!

8
Pentru că elevii îşi iau scutiri de la sport şi ajung la 30 de ani nişte relicve dizgraţioase, iar fetelor le curg şuncile pe lângă pantaloni.

9
Pentru că la istorie sau geografie te învaţă nişte date pe care le uiţi a doua zi după teză. Istoria e o poveste! Cea mai fascinantă poveste! Are crime, intrigă poliţistă, dragoste, aventuri, politică, război, cancan etc… Iar geografia nu o poţi învăţa decât de pe National Geographic.

10
Pentru că toată lumea studiază gramatica limbii latine, deşi nu stăpâneşte nici gramatica limbii române.

Citiţi şi pe blogul http://mihaibendeac.wordpress.com. Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite