FOTO Cultura te face magnat!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgil Ianţu se îndreaptă către limuzine
Virgil Ianţu se îndreaptă către limuzine

 „Vrei să fii milionar“, show-ul de divertisment în care elementul cheie este cunoaşterea, revine după opt ani pe piaţa media din România. Kanal D ne aduce din toamnă cel mai popular format de cultură generală al momentului, cu acelaşi Virgil Ianţu „la butoane“. Descoperă povestea spotului de promovare a emisiunii!

Sunt voci care susţin că astăzi cultura generală a devenit un mit. Sunt emisiuni, cel puţin una cu tradiţie, care demonstrează contrariul - ai cultură, ai milioane. „Vrei să fii milionar" revine pe micul ecran ca să reitereze ideea că „cine are carte, are parte". Din toamnă, la Kanal D de data aceasta, cel mai de succes format de cultură generală al momentului va avea acelaşi amfitrion, pe Virgil Ianţu.

Dă click pe imagini pentru a-l vedea pe Ianţu în rolul unui magnat!



„Milionarul în oameni", cum se visează părintele game-showului, a filmat de Ziua Americii (simplă coincidenţă) spotului emisiunii care transformă în realitate visurile ce se pot împlini doar prin foarte mulţi bani.

Virgil Ianţu se îndreaptă către limuzine Virgil Ianţu / Foto: Mircea Păun Virgil Ianţu / Foto: Mircea Păun

Ianţu şi tânărul pilot, înainte de decolare



Ai patru variante de răspuns şi trei jokeri („sună un prieten", „fifty-fifty" şi „întreabă publicul"). Cine ghiceşte toate răspunsurile corecte, poate câştiga marele premiu şi îşi poate permite orice extravaganţă. Un elicopter cu care să survolezi cerul, spre exemplu, aşa cum a făcut-o Virgil în urmă cu patru zile, când şi-a intrat perfect în rolul unui magnat. Nu vedetismele, ci traficul l-a împiedicat să ajungă pe aerodromul din Băneasa la ora stabilită. Echipa Kanal D, formată din 20 de membri, era amplasată în locaţiile alese pentru filmări încă din jurul orei 16.00.

Ianţu şi tânărul pilot, înainte de decolare

Bucureştiul văzut de sus

Bucureştiul văzut de sus

 „Coloana oficială“ urmărită pe Autostrada Soarelului de cele două elicoptere

Cel mai nerăbdător dintre toţi, cameramanul Frank-Shakira, poreclit aşa după animalele din posesie - un căţel alb şi mare cât un urs şi o pisică fără coadă, care se mişcă asemenea focoasei cântăreţe columbiene. La ora 16.20, pe aerodrom, cele două elicoptere închiriate pentru filmări erau deja gata de decolare - un Eurocopter 120 (pe scurt EC120) pilotat de Andrei Schlangen şi un EC135, „jucăria" lui Mihai Asofronie.

 „Coloana oficială“ urmărită pe Autostrada Soarelului de cele două elicoptere

La patru ace, cu ochelarii de soare traşi pe nas în ciuda lipsei soarelui, ca un veritabil magnat, Virgil s-a prezentat pe pistă. Vântul, care şuiera necontenit, a dat ceva emoţii doar profanilor prezenţi la faţa locului. Cu tact, piloţii au reuşit să ne liniştească spunându-ne că şuieratul se află în coordonate rezonabile. Deşi are doar 26 de ani, Andrei, cel însărcinat cu transportul vedetei Kanal D, este instructor de zbor. Ne face rapid instructajul, se asigură că vom închide bine uşile după ce vom coborî din aparat şi cere permisiunea zborului în jurul orei 17.00.

Decolare cu surprize

Primim undă verde, dar... surpriză, elicopterul refuză să pornească. Ceva nu era în regulă, dar nici eu, nici fotograful, nici vedeta n-aveam habar. Lucrurile se rezolvă în mai puţin de un minut, printr-un simplu „reseat". Elicea începe să se învârtească, ne ridicăm lăsând în urmă doar praf. Ianţu răsuflă uşurat, căci ar fi fost a doua oară când filmarea s-ar fi amânat (prima dată, ploaia fiind principalul impediment). Două minute mai târziu aveam deja deasupra noastră elicopterul din care se filma zborul „milionarului".

Cel mai spectaculos moment din timpul filmării, când elicopterul a coborât doar la un metru distanţă de maşini



Când eu mă dumiream cum se simte Udrea în deplasări şi admiram vilele şi pădurea din zonă, pe locul copilotului, Ianţu se simţea ca acasă. Nu a avut emoţii, cu elicopterul zburase de mai multe ori şi, în plus, ne spunea câtă încredere are în piloţii români. Al nostru pilot a fost o gazdă perfectă, nu a putut face looping-uri, dar, la insistenţele asistenţei, a simulat câteva goluri de aer care ne-au făcut să chicotim ca nişte copii în montagne-rousse. Virajele pe care le-a realizat, pentru ca „magnatul" Virgil să poată fi filmat conform scenariului, ne-au deschis pofta de pilotat, un prilej perfect pentru a încinge o discuţie despre şcoala românească de pilotaj, despre satisfacţiile uriaşe pe care le au piloţii în misiunile lor (am aflat că elicopterul cu care tocmai ne deplasam a transportat organe şi a salvat vieţi omeneşti în repetate rânduri).

Un sfert de oră ne-a luat până am ajuns deasupra Autostrăzii Soarelui, unde asemenea unui radar, Andrei ne spunea cu ce viteză se deplasează maşinile, iar Ianţu vorbea despre elicopter ca despre primul lucru pe care şi l-ar achiziţiona dacă finanţele i-ar permite: „Îmi place foarte mult să zbor şi fac asta de câte ori am ocazia. Mi-ar plăcea să învăţ să pilotez. La un moment dat am avut pornirea asta, am avut chiar şi câteva discuţii pe aceasta temă. Ştiu că e foarte dificil şi necesită foarte multă concentrare. Dacă mi-aş permite, un elicopter ar fi primul lucru pe care mi l-aş lua." Are maşină cu şofer pentru că nu are carnet de conducere. Nu are carnet pentru că detestă traficul din Bucureşti.

Cultura generală nu e un mit

Discuţia a migrat apoi spre cultură. Puţini o asociază astăzi cu bogăţia şi cu luxul. De ce e importantă cultura în opinia lui Ianţu (mi-a mărturisit că nu ştie toate răspunsurile la întrebările pe care le-a adresat concurenţilor pe vremea când prezenta emisiunea la Prima Tv)? „Pentru că dacă nu am avea o cultură generală elementară, nu am mai putea sta de vorbă la un pahar. Unul ar vorbi de chimie, altul de muzică, altul de performanţele sportivilor. Ne-am uita unii la alţii, fără să interacţionăm. E nevoie de cultură generală pentru că formează o anumită educaţie, schimbă atitudinea faţă de oamenii din jurul tău, faţă de familie. Cultura generală îţi dă o anumită sensibilitate şi eu cred că sensibilitatea este o calitate".

Cel mai spectaculos moment din timpul filmării, când elicopterul a coborât doar la un metru distanţă de maşini
6. Vedeta soseşte în Piaţa Presei Libere

Discuţia noastră a fost curmată odată cu schimbarea direcţiei de mers, căci manevra prin care ne-am întors înspre Bucureşti, m-a aruncat în derută pentru câteva secunde, când nu am mai ştiut unde e cerul şi unde e pământul. Virgil nu s-a sinchisit foarte tare, nu a schiţat nicio grimasă, semn că era obişnuit cu acest gen de manevre. Am aterizat la kilometrul 19, acolo unde mai multe maşini negre de lux ne aşteptau aliniate asemenea unei coloane oficiale. În faţa fiecărei limuzine, câte un şofer la costum, cu cravatele în bătaia vântului.

Ianţu, înconjurat de potenţiali milionari



Vedeta a coborât din elicopter şi s-a urcat într-un Chrysler 300. Coloana a pornit către inima Bucureştiului. De-acum ambele elicoptere vegheau drumul pe care „magnatul şi acoliţii" săi l-au parcurs până la destinaţia finală: Piaţa Presei Libere. Spectaculos de-a dreptul a fost momentul în care am surprins colegii de trafic făcându-şi cruce, acela în care Andrei a coborât elicopterul la doar un metru distanţă de maşina în mişcare a lui Ianţu şi apoi l-a ridicat brusc către cer, din cauza unor fire de cablu aflate la o distanţă de doar câţiva metri. În faţa Casei Presei Libere, Ianţu coboară din limuzină pentru a invita telespectatorii să participe la game-show-ul care le poate umple conturile bancare cu până la un milion de lei, marele premiu.

Ianţu, înconjurat de potenţiali milionari

 Virgil împarte autografe figuranţilor



Trage câteva duble, apoi împarte câteva autografe figuranţilor, se fotografiază cu cei care-şi doresc asemenea amintiri, dar şi cu echipa de la Kanal D, după care, asemenea unei vedete sau a unui magnat, se retrage sub privirile admirative ale celor prezenţi. Poza de grup alături de echipa de producţie Kanal D nu a fost o simplă formalitate, ci dovada că Ianţu s-a integrat perfect în noua familie. 

Game show-ul „Vrei să fii milionar?", în lume

 Virgil împarte autografe figuranţilor

„Vrei să fii milionar?“, în ţara de origine, Marea Britanie



- „Vrei să fii milionar?" este un format al 2waytraffic - divizia de distribuţie de la Sony Pictures Television. Lansat în urmă cu 10 ani în Marea Britanie, „Vrei să fii milionar?" este cel mai popular quizz de prime-time din lume. Cu o audienţă medie de 19 milioane de telespectatori, formatul a devenit rapid un fenomen al ratingului.

- Au fost create 88 de versiuni în limbi diferite ale conceptului „Vrei să fii milionar?"

- „Vrei să fii milionar?" a dus la o întreagă gamă de produse interactive şi auxiliare.

- „Vrei să fii milionar?"  a câştigat peste 65 de premii la nivel mondial, inclusiv un Premiu BAFTA, un Emmy şi 7 premii naţionale de televiziune din Marea Britanie.

- „Vrei să fii milionar?" a fost imortalizat în filmul câştigător al Premiului Oscar, „Slumdog Millionaire" (Vagabontul miliardar, 2009).

- „Vrei să fii milionar?" a făcut donaţii de milioane de dolari ca urmare a ediţiilor speciale cu celebrităţi.

- O serie de celebrităţi şi personalităţi publice au apărut la „Vrei să fii milionar?" în Chile. Trei dintre ultimii mineri salvaţi au luat parte la o ediţie specială a emisiunii pe Canalul 13 din ţara lor de baştină, iar legenda jocului de şah, Garry Kasparov a, câştigat un episod al ediţiei speciale cu celebrităţi din Georgia „Vrei să fii milionar?".

- Ultimul concurent care a câştigat un milion a fost un concurent italian care, în ianuarie 2011, a ajuns la ultima întrebare, cu toate variantele ajutătoare. „Vrei să fii milionar?" este difuzat pe Mediaset în Italia.

„Vrei să fii milionar?“, în ţara de origine, Marea Britanie
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite