Criza de idei îl scoate pe Tom Cruise de la arhivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filme mai noi sau mai vechi din epoca de aur a Hollywoodului sunt din nou regizate, reinterpretate, reanimate. Criza de subiecte este mai subtilă şi mai greu de depăşit decât aceea care a

Filme mai noi sau mai vechi din epoca de aur a Hollywoodului sunt din nou regizate, reinterpretate, reanimate. Criza de subiecte este mai subtilă şi mai greu de depăşit decât aceea care a generat greva scenariştilor, anul trecut.

Ce să mai inventezi după ce ai epuizat toate scenariile posibile? În fiecare săptămână apare o ştire despre un nou remake cinematografic sau destinat micului ecran, confirmând teza conform căreia lipsa ideilor originale se manifestă direct proporţional cu beneficiile uriaşe din sector.

Industria de la Hollywood îşi atinge invariabil limitele după ce este forţată la maximum. Pe măsură ce competiţia devine mai acerbă, scrisul este standardizat, iar originalitatea este substituită de "reţeta" care şi-a probat succesul.

Conform revistei "Variety", vara anului trecut a fost cea mai prolifică la încasări, dar cu blockbustere precum "Spider Man 3"- adică filme proaste, cu efecte speciale care să păcălească ochiul şi care să menţină atonia specifică omului modelat de mass-media.

De ani buni, în materie de film rumegăm aceeaşi colivă edulcorată cu E-uri şi înlocuitori, fără să ştim cine este pe cale să moară: creativitatea scenariştilor sau cinematograful însuşi, ca specie de artă?

Tom Cruise se întoarce la Top Gun

La 22 de ani de la "Top Gun", producătorii anunţă un remake al celebrului film care l-a lansat pe Tom Cruise.

Nu ştim ce cotă ar fi avut astăzi starul fără "Top Gun". Cert este că producătorii "îl vor" din nou, într-o ipostază inversată: de această dată, el va juca rolul unui instructor de zbor care trebuie să tempereze un pilot rebel (aşa cum era personajul lui Cruise în urmă cu 22 de ani). Obiectivul producătorilor este să obţină un film cu priză la publicul tânăr, dar şi la nostalgici.

Câţi dintre cei din categoria "middle-age" nu-şi vor aduce aminte de freza înfoiată şi gulerul de la geacă ridicat, aşa cum aveau şi ei după ce-l copiaseră pe eroul din film?

În materie de seriale, tot cu tineri şi despre tineri, "Beverlly Hills 90210", etalon al anilor "90, va fi reluat cu o parte din distribuţie: Shanen Doherty (care a intrat nu în umbră, ci într-o gaură neagră, după încetarea serialului) şi Tori Spelling (realizată în viaţa personală, mamă fericită şi soţie de casă).

Un alt succes al anilor "80, "Dirty Dancing", este pe cale să fie refăcut, cu acelaşi Patrick Swayze în rolul lui Johnny Castle. Diferenţa este una de vârstă şi de atitudine: având 55 de ani şi abia refăcut după un cancer de pancreas, Swayze încă nu ştie dacă să accepte sau nu rolul. Aşa cum anunţă "The Sun", este doar o chestiune de sănătate.

Kidman, pe urmele Ritei Hayworth

Apetitul pentru paranormal este din nou exploatat, după succesul uriaş înregistrat la mijlocul anilor "90 de "Dosarele X". Versiunea unui lungmetraj pentru cinema, "The X-Files: Regeneration" i-a adus pe Gillian Anderson (acum însărcinată, în viaţa reală, cu al treilea copil) şi David Duchovny la vizionarea de la Grauman Chinese Theatre din Hollywood, pe 23 iulie.

În 2009 se aşteaptă revenirea superbei Nicole Kidman, la filmările "Doamnei din Shanghai", celebru remake clasic, amânat din cauza sarcinii actriţei. Cu un regizor "pe val" Wong Kar-Wai ("In the Mood for love", "My Blueberry Nights"), cu o vedetă de prim rang şi cu o poveste de legendă, este practic imposibil ca filmul să nu confirme înaltele aşteptări ale criticilor.

Realizat în 1947 de Orson Wells, cu Rita Hayworth în rolul principal, "Doamna din Shanghai" a beneficiat la vremea respectivă de o mediatizare imensă, care nu i-a asigurat însă succesul de casă. Eşecul a fost pus ba pe seama schimbării de look a vedetei feminine, ba pe atmosfera "noir" a filmului, nu foarte gustată la acea vreme.

Pelicula reunea pe ecran doi monştri sacri: Rita Hayworth şi Orson Wells, unul din cele mai fascinante cupluri de vedete, amanţi în film, dar şi în viaţa reală. La fel de aşteptat este şi remake-ul după "Păsările" lui Alfred Hitchcock, unul dintre cele mai rafinate filme ale genului horror. Filmul va fi regizat de Martin Campbell. Rolul lui Tipie Hedren este reluat de această dată de Naomi Watts, actriţa de origine australiană care în 2005 a jucat într-un alt remake celebru: "King Kong", în regia lui Peter Jackson.

De trei ori "Dracula"

Varianta romantică propusă de Jackson a adus mult mai mulţi bani decât cea din 1976, cu Jessica Lange în rolul blondei care seduce gorila, sau cea originală, din 1933, cu Fay Wray. Ce ne mai aşteaptă în următorul an? Nu mai puţin de trei filme cu Dracula: "Dracula Year Zero", o producţie Universal, regizată de Alex Proyas, "Castlevania" în regia lui Sylvain White şi "The Historian", ecranizare a unei cărţi de Elisabeta Kostova, adaptată pentru ecran de Brad Kaleb Kane.

O supereroină a anului 1968, Barbarella, (alias Jane Fonda, care străbate spaţiul cosmic în misiuni de salvare) va fi acum interpretată de Halle Berry. Declarată cea mai sexy mămică de la Hollywood, Berry va trebui să mai dea jos câteva kilograme pentru a concura cu silueta de vis - neprelucrată pe calculator, pentru că aşa ceva era imposibil atunci - a predecesoarei sale.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite