CristianTabără preferă cărţile înţelepte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poveşti despre oameni, destine şi cărţi, la „Parte de carte“ şi la „Te vezi la Știrile Pro Tv“.Oamenii obişnuiţi pot avea destine fabuloase. Cărţile au şi ele un destin al lor. Toate acestea sunt devoalate de camera de filmat şi de un „narator“ cu experienţă.     

„Adevărul”: Între cele două emisiuni, unde găseşti răgaz pentru exerciţiul intelectual pe care îl presupune „Parte de carte“?

Cristian Tabără: Citesc cu plăcere în orice clipă liberă, iar din cele 24 de ore ale unei zile îmi trebuie doar 6 pentru somn. Celelalte sunt suficiente pentru treburile cotidiene, inclusiv pentru citit.

Când te întorci de la închisoare, de la locul „filmării“, ce impact au asupra ta, „fostul vindecător de suflete“, poveşti precum cea a unei condamnate pe viaţă?

Am ascultat în diverse contexte multe poveşti de viaţă, unele cu adevărat zguduitoare. Mărturiile condamnatei Camelia Ţapoi, de exemplu, se numără printre cele care m-au îndemnat să-mi revăd setul de valori şi să îmi reformulez filosofia personală. Nu este uşor să exersezi obiectivitatea, toleranţa sau compasiunea în faţa mărturisirii unor episoade tragice, urmate de o căinţă pe care nu ştii cum s-o accepţi.

Este obositor drumul între două emisiuni total opuse, ca tematică şi abordare?

Nu este deloc obositor, fiindcă este drumul pe care îl parcurge în mod firesc fiinţa mea interioară între idee şi imaginea ideii, în viaţa de zi cu zi.

Care dintre reportaje au avut cel mai mare impact asupra ta?

Cel de la leprozeria de la Tichileşti sau cel despre Grigore Caraza - deţinutul politic care a refuzat orice favor din partea comuniştilor, rămânând vertical în închisoare timp de 21 de ani, de exemplu. Dar nu aş vrea să se înţeleagă din răspunsul meu faptul că celelalte ar fi mai departe de mine. Nici vorbă! Însă cele două au produs schimbări interioare majore în felul meu de a vedea viaţa.

Care este cartea de ale cărei învăţături şi mesaje ai vrea să ai parte până la sfârşitul vieţii?

„Tradiţie şi libertate în spiritualitatea ortodoxă“, de Mitropolitul Antonie Plămădeală.

După ce criterii se face selecţia cărţilor de la „Parte de carte“?

Luăm în calcul importanţa subiectului cărţii pentru societatea şi mentalitatea românească actuală, ecoul pe care îl are în lumea culturală şi în rândul cititorilor, posibilele extensii ale cărţii către alte domenii ale culturii (teatru, muzică), renumele autorului sau cota de vânzări pe piaţa românească - sau pe cea internaţională, dacă e vorba despre o traducere. De asemenea, mă interesează ca volumul să fie pe piaţă, fiind, aşadar, accesibil cititorilor.

Cât despre teme, selecţia lor are în vedere acoperirea fenomenului cultural românesc în toate formele sale care au legătură cu cuvântul tipărit, rostit sau cântat. Încercăm să acoperim şi acele zone care nu fac parte neapărat din cultura de tip academic, sau din cea „clasică“, dar există şi se dezvoltă, precum blogurile, cenaclurile sau jurizările virtuale, forumurile culturale ori altele asemenea.

Care sunt cărţile preferate ale lui Cristi Tabără?

Citeşte cărţile din ediţiile de „Parte de Carte“ ce urmează a fi înregistrate şi face asta în momentele de răgaz, indiferent de loc sau de oră. Tabără preferă cărţile înţelepte! .

image

Din cele 24 de ore ale unei zile îmi trebuie doar 6 pentru somn

image


Cristian Tabără
prezentator TV

image

Încercăm să acoperim şi acele zone care nu fac parte neapărat din cultura de tip academic, sau din cea „clasică“

image


Cristian Tabără
prezentator TV

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite