Copii cu temperament la „Românii au talent“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a patra ediţie a show-ului fenomen a premiat o serie de copii cu talente deosebite, care au impresionat juriul cu numere de dans, sport şi cântece. Printre aceştia s-au numărat fanfara Rotaria din Vaslui, trei gimnaşti de la Clubul Sportiv Farul din Constanţa, trupa Lil’Style, dansatoarea Carina Cosma şi Rebeca Neacşu, „o prinţesă cu părul cât China“.

Fetele din grupul Future M&Q şi naista Mădălina Luca au impresionat şi ele juriul. Fanfara Rotaria, alcătuită din 20 de copii-instrumentişti, cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani, a reuşit să ridice publicul în picioare când şi-au prezentat numărul. Prestaţia convingătoare a fanfarei a smuls de la juriu trei mari „Da-uri". Trei micuţi sportivi de la Clubul Farul din Constanţa, Alexandru, Ştefan şi Valentin, au fost răsplătiţi de juriu cu răspunsuri pozitive, după ce au prezentat un număr de gimnastică aerobică impecabil.

Când a intrat pe scenă Carina Cosma, în vârstă de 7 ani, nu ştia exact ce dans va arăta publicului şi juriului. Asta pentru că fetiţa gândeşte şi improvizează pe loc toate mişcările de dans pe care le execută. Un alt copil talentat care a cucerit juriul a fost şi Rebeca Neacşu (7 ani). Ea şi-a impresionat audienţa cu vocea sa deosebită, dar şi cu părul lung până în pământ. Copiii au făcut furori şi la ediţiile anterioare ale show-ului. Un deschizător de drumuri a fost Narcis Ianău, supranumit repede „Ciocârlia din Bacău", datorită calităţilor sale vocale. Şi rapperul Adrian Ţuţu, care a compus un imn pentru „Românii au talent", şi beatbox-erul Cosmin Agache au făcut senzaţie la emisiune.

Fanfara cu talent de la Vaslui

Fanfara Rotaria a fost înfiinţată în 2001, la iniţiativa profesorului Romeo Tălmaciu. „Mă gândeam, prin 1998, că nu voi reuşi să găsesc copii talentaţi. Apoi, am fost atât de hotărât să fac ceva pentru ca acest oraş să fie cunoscut în toată lumea încât nu m-am lăsat până nu am format un grup de calitate. Am căutat copii timp de doi ani, până mi-am îndeplinit visul", povesteşte dirijorul Tălmaciu.

Iniţial, Tălmaciu a început să lucreze cu 45 de copii, iar 20 dintre aceştia au ajuns să facă performanţă la diferite instrumente. Unul dintre cei mai talentaţi membri ai grupului este Marian Bârzoi care, la doar 15 ani, bate la tobe cum puţini o fac. Provenind dintr-o familie de muzicanţi, Marian a urmat exemplul tatălui său, care a fost baterist într-o formaţie de lăutari. Mama lui este solistă şi cântă la un local din Vaslui.

Marian Bârzoi, muzică la oale şi tigăi

Marian şi-a descoperit pasiunea pentru tobe la 5 ani, atunci când, spre disperarea părinţilor, bătea în oalele şi tigăile din casă. La 6 ani, Marian a fost înscris la Palatul Copiilor sub îndrumarea profesorului Tălmaciu. În doar câţiva ani, copilul a ajuns să ridice sute de spectatori în picioare. „Aş vrea să ajung la fel de celebru ca Ţăndărică. El este idolul meu şi sunt mândru că acum 3 ani am dat mâna cu el", a spus Marian.

Rotaria, într-un film românesc

Anual, fanfara Rotaria este solicitată să concerteze în afara ţării. Din repertoriul formaţiei fac parte cântece româneşti populare, care sunt interpretate în fiecare an în Austria, Turcia, Franţa, Germania, Norvegia şi Italia. „Cea mai mare realizare este că am putut pune bazele Fanfarei Rotaria, care a dus Vasluiul în Europa. Satisfacţia este atunci când toată lumea te aplaudă şi oamenii mai vor să mai cântăm o piesă", a mai adăugat Tălmaciu. Copiii au fost solicitaţi să apară chiar şi în filme. „Ne-a făcut cinste să putem participa în filmul lui Corneliu Porumboiu «A fost sau n-a fost» cu muzica noastră", spune profesorul Romeo Tălmaciu.

Carina a dansat de la un an

image

Carina Cosma din Deva a improvizat şi s-a calificat

Carina Cosma din Deva a făcut prima mişcare de dans înainte de a începe să gângurească. Mama sa, Georgeta, povesteşte că avea numai zece luni când se sprijinea în mâini şi picioare pentru a-şi putea mişca fundul. Începutul a fost cât se poate de promiţător, întrucât la 5 ani copila era deja pe scenă. Participările la diverse spectacole din oraşul natal i-au direcţionat practic drumul, iar în doi ani  a progresat mult.

Schemele de dans, făcute pe loc

Cunoscuţii o admiră, iar necunoscuţii rămâni fără cuvinte când o văd în acţiune. Ce ştie să facă? Să danseze. Deşi pare un răspuns banal, nu e vorba despre orice fel de dans. Artiştii săi preferaţi sunt Michael Jackson şi Ruslana, iar când îi aude, pur şi simplu intră în transă. Nu pregăteşte nimic dinainte, fiecare schemă de dans o face pe loc.

Aşa reuşeşte să dea viaţă unei adevărate coregrafii, cu excepţia faptului că totul este improvizat, nimic nu e gândit în avans. Acest dar al său a adus-o în faţa juriului de la „Românii au talent". „Am dansat pe melodia «Morning After Dark», cântată de Timbaland şi Nelly Furtado. Andra m-a întrebat dacă m-a învăţat cineva, dacă am avut vreun profesor. I-am spus că am făcut totul pe loc şi atunci Mihai Petre a zis «Oau!»", a spus Carina. Micuţa a adăugat că la una din preselecţiile show-ului i s-a cerut să facă ceva aproape imposibil: să se prezinte pe scenă cu aceleaşi mişcări, chiar şi cu aceeaşi agrafă în păr ca prima dată. „Nu aveam cum să fac aşa ceva, chiar dacă voiam. Când sunt în faţa publicului sunt spontană, fac ceea ce simt, nu mă pot repeta", a mai spus mica artistă. După show, Carina a rămas îndrăgostită de un singur lucru: de  Smiley.

„Sunt amintiri foarte plăcute, pe care le preţuim mult. Tocmai de aceea am scos câteva poze de la preselecţii şi le-am înrămat", a declarat Georgeta, mama Carinei. Atunci când nu dansează, Carina e un copil ca toţi ceilalţi: adoră  să deseneze lebede şi pajişti, îi place foarte mult în clasa I şi i se pare groaznic că sâmbăta şi duminica nu se fac ore. Când va fi mare, vrea să devină actriţă, să fie ca Veronica din filmul românesc cu acelaşi nume.

Trei gimnaşti cu perspective de la Clubul Farul din Constanţa

image

Alexandru, Ştefan şi Valentin, trei campioni naţionali

Alexandru Scînteie (9 ani), Ştefan Huştea (11 ani) şi Valentin Lovin (12 ani), legitimaţi la Clubul Sportiv Farul din Constanţa, au fost desemnaţi campioni naţionali la gimnastică aerobică anul trecut. Ştefan avea cinci ani şi jumătate când a călcat prima dată în sala de antrenamente. „La grădiniţă avea oră de gimnastică. Pentru că avea mobilitate, ne-au sfătuit să mergem cu el la Clubul Farul. La început stătea pe saltea şi se uita, apoi a început să se joace, să sară, să prindă mişcările", povesteşte bunica lui, Anuşa Huştea.

Ştefan s-a îndrăgostit de acest sport după ce a învăţat mişcările de bază. „Uneori nu aveam timp să-l duc la antrenamente şi plângea de mi se rupea sufletul", povesteşte bunica. Mezinul Alexandru Scînteie a devenit campion naţional după doar doi ani de antrenamente. A încercat prima dată fotbalul, dar s-a plictisit. A cochetat puţin şi cu tenisul, dar a ales gimnastica, încurajat de performanţele surorii sale, Alexandra, de 14 ani.

Joaca este sala de antrenament

În pantaloni scurţi, cu tricou şi şosete albe, Alexandru a făcut cunoştinţă cu grupa de începători. „I-a fost greu la început. Noi facem naveta 30 de kilometri zilnic şi e obositor. Îmi amintesc cum plângea că nu vrea să înveţe paşi de balet, folositori pentru a-i corecta poziţia, însă a înţeles şi a mers mai departe", povesteşte Daniela Scînteie, mama băiatului. Prima medalie obţinută de Alexandru a fost una de aur, anul trecut. „A dormit cu medalia la gât şi s-a lăudat la şcoală", povesteşte mama sa. Alexandru a devenit cu adevărat vedetă după ce a apărut la «Românii au talent».

 „Este mica vedetă a noastră, a şcolii, a oraşului. Dar îi este greu, pentru că face naveta. Dimineaţa merge la şcoală şi după-amiaza la antrenamente, iar în weekend, în loc să se odihnească, merge să facă forţă. Pentru el joaca este în sala de antrenament", adaugă mama băiatului.
Din trioul care a smuls ropote de aplauze la show-ul „Românii au talent" face parte şi Lovin Ştefan Valentin. Deşi are doar 12 ani, jumătate din viaţă şi-a petrecut-o în sala de antrenament. „De la 9 ani am fost selectat în grupa de performanţă, şi la probele de trio, cuplu şi grup am obţinut mai multe medalii de aur, argint şi bronz", se mândreşte puştiul.

"Uneori nu aveam timp să-l duc la antrenamente şi plângea de mi se rupea sufletul."
Anuşa Huştea bunica lui Ştefan Huştea

"De la 9 ani am fost selectat în grupa de performanţă, şi la probele de trio, cuplu şi grup am obţinut mai multe medalii de aur, argint şi bronz."
Lovin Ştefan Valentin concurent

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite