Controverse la „Românii au talent“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă Andi, Andra şi Mihai au fost aspri cu majoritatea concurenţilor, ei s-au arătat surprinzător de indulgenţi în câteva cazuri. La sfârşitul ultimei etape de selecţie am putut vedea pe monitoare cum se sting reflectoarele de pe scenă, iar decorul este demontat, bucată cu bucată.

„Dragi prieteni, ne aflăm în faţa primului moment de răscruce de la «Românii au talent»", a spus Smiley. „Oricât de greu va fi pentru mulţi dintre cei care au trecut de prima etapă, astăzi visul lor va lua sfârşit", a zis şi Pavel Bartoş. Toţi cei calificaţi au venit la Bucureşti pentru a afla faţă-n faţă cu juriul dacă merg mai departe, în semifinală, sau dacă vor rămâne cu doar cele câteva minute de celebritate din emisiune. „Va fi o zi foarte lungă şi foarte grea pentru juriul nostru", mai spune Smiley, în timp ce-i putem vedea pe „calificaţi" aşteptând într-o sală, crispaţi şi plini de emoţie legată de soarta lor în concurs.

Andra, Andi Moisescu şi Mihai Petre s-au strâns în camera dedicată deliberării. „Dar ştiţi câţi avem? 400. Peste 400 de fapt. Şi sincer cred că am exagerat", spunea Mihai Petre. „Crezi? Eu sunt convins", i-a răspuns râzând Andi Moisescu. Apoi, juriul a început să-i „cântărească" pe cei calificaţi.

Doi barmani, Costin Gache (26 de ani) şi Liviu Croitoru (29 de ani), au smuls adjectivul „bunicei" de la Petre, dar acesta şi-a dat brusc seama că fiecare „categorie" de talente este destul de aglomerată, inclusiv cea cu barmani. Nu putea fi ales decât unul. Până la urmă, singurul intrat în semifinală a fost Valentin Luca (25 de ani), maestrul de flair: jonglerie cu sticle şi pahare.

Jurizare pe categorii

De dragul varietăţii în cele patru semifinale ale emisiunii, juriul a aplicat aceleaşi metode de selecţie şi în cazul celorlalte categorii: dansatori, cântăreţi de operă, imitatori ai lui Michael Jackson, iluzionişti sau magicieni, acrobaţi, dansatoare la bară. „Un număr de magie la care am văzut cel puţin două greşeli", a mai spus acelaşi beligerant Mihai Petre, despre numărul lui Eduard Maliţa şi al iubitei lui, Bianca. Andra l-a apărat, spunând că îl admiră pe Eduard pentru că este foarte tânăr. Eduard şi Bianca s-au calificat în semifinale, la fel şi Cristian Stancu, din ediţia a şasea, dar şi Duo Mistik, format din Ionuţ şi Amalia.

Mădălina Stanciu nu a intrat în semifinală  Foto: PRO TV

image

Despre pompierul care a cântat piesa „Alejandro" a lui Lady Gaga, fredonată de Andi (care l-a numit în glumă „prea bun pentru primul sezon") şi de Andra, Mihai Petre a ţinut să le spună „Nu trebuie revăzute momente de genul acesta". „Pe cuvânt dacă nu-i facem lui Mihai o petrecere şi nu-i aducem diverse acte care i-au «plăcut»". Pe lângă pompier, Andi l-a nominalizat şi pe Dracula din Turda, care a ajuns până la urmă în semifinală.

Prea multe voci bune

Capitolul cântăreţi a fost unul dintre cele mai dificile, pentru că la „Românii au talent" s-au perindat, în cele zece emisiuni, mai multe voci foarte bune. Andra şi-a adus aminte de Valentin Dinu, spălătorul auto. „La cântat va trebui să tăiem fără milă, pentru că n-avem ce face. Trebuie să-i alegem chiar pe cei mai buni", s-a justificat Mihai Petre. „Va fi greu să le spui «Nu!»", i-a răspuns Andra. Din păcate, Cristian Gomboşanu a fost unul dintre cei „tăiaţi fără milă" la categoria „operă". Petre l-a menţionat drept „domnul cu emoţii care a cântat bine".

Tot la operă au mers mai departe Iustin Ianău, poate cea mai mare descoperire a show-ului, avocatul Alexandru Cămărăscu (59 de ani) şi Alin Stăniş, tenorul patiser. Despre Alina Dincă şi Cristina Bondoc, juriul a spus că au două voci superbe, iar Andra a repetat ce a spus la selecţie: „Eu le văd în finală". Petre a ţinut totuşi să spună că vocile lor nu sunt de ajuns: „Trebuie să aranjeze un moment mai special. Nu e chiar atât de simplu".

Prestaţia lui Daniel Borşan a fost mai mult o glumă Foto: PRO TV

image

Până la urmă, cei cu talentul mai original, unic, în afara unei categorii, au fost avantajaţi, precum Dracula din Turda, frizerul viteză sau dansatorul din stomac, deşi talentul lor e contestabil. Pe Reka Lazin şi Ştefan Manduc, doi dansatori care formează un cuplu, dar care au participat separat, juriul i-a păstrat în concurs doar dacă prezintă un moment împreună, în semifinală.

După această deliberare, toţi cei trei membri ai juriului s-au dus să-i anunţe pe concurenţi verdictul. Au folosit fraze de menţinere a suspansului precum „Nu ştim dacă o să placă răspunsul... dar aţi intrat în semifinală" sau „Răspunsul nostru este nu... Nu putem să vă lăsăm să plecaţi".

"Ştiţi din câţi avem de ales? Peste 400. Şi sincer cred că am exagerat.''
Mihai Petre
jurat

"Pe cuvânt dacă nu-i facem lui Mihai o petrecere şi nu-i aducem diverse acte care i-au «plăcut».''
Andi Moisescu
jurat

„Ne-am duelat serios"

Pentru Andi Moisescu, unul dintre cei trei membri ai juriului, alegerea celor 48 de semifinalişti a fost cea mai dificilă sarcină. „Am revăzut sute de acte artistice, pe care am încercat să le ordonăm crescător, pe categorii, din punct de vedere al valorii, talentului şi capacităţii de a face spectacol", a declarat Moisescu pentru „Adevărul". Munca de jurizare a fost îngreunată de părerile divergente ale juraţilor. „Ne-am cam duelat serios în argumentaţii până am căzut la pace. Nici în faza asta n-am scăpat de voturi. A fost singura soluţie s-o scoatem la capăt. Mai ales că, după ce le-am pus cât de cât într-o ordine, a trebuit să tăiem în carne vie", a mai adăugat Moisescu.

Şi cititorii adevarul.ro au câteva critici la adresa listei complete de semifinalişti. Bianca Moldovan s-a plâns de Dracula din Turda. „Acela doar şi-a bătut joc de un dans", a scris ea. Anna se declară mulţumită de calificarea lui Iustin Ianău, dar spune că Rareş Deac, care dansează cu stomacul, este „greţos", în timp ce Mirko este dezamăgit: „Unul care tunde şi cuplu de îndrăgostiţi? Ăştia au marele talent care să meargă în faza următoare?". Alţi semifinalişti cu semnul întrebării ar fi fraţii Amarillo (Paul şi Virgil Păunescu) şi acrobaţii AcroMystic.

Marta Catargiu nu s-a calificat, în ciuda vocii bune Foto: Arhiva personală

image

Printre concurenţii care ar fi meritat să meargă în semifinală se numără Brigada 2/3 plus Master Red, de pantomimă muzicală, trupa de dans 3 Style Crew (fraţii orfani din Vulcan), trupa de dans Celtic Fire, grupul vocal bărbătesc din Finteuşu' Mare şi minicântăreaţa Marta Catargiu, în vârstă de 7 ani, din Fălticeni, o voce bună de muzică populară.

"După ce le-am pus cât de cât într-o ordine, a trebuit să tăiem în carne vie.''
Andi Moisescu
jurat


Regulamentul până în finală

Cei 48 de semifinalişti au fost aleşi în urma deliberării juriului dintre toţi cei care au primit cel puţin doi de „Da!". Aceştia sunt grupaţi în patru semifinale, nu trei cum fusese planul iniţial. Semifinalele - în care vor concura câte 12 persoane sau grupuri talentate - au loc, difuzate în direct, începând cu weekendul viitor, în datele 1, 2, 8 şi 9 aprilie. În fiecare dintre aceste ediţii live, după terminarea celor 12 momente, publicul îşi va putea vota preferatul prin sms.

În urma clasamentului făcut pe baza voturilor, primii doi clasaţi merg direct în finală, în timp ce juriul mai alege un finalist, dintre cei clasaţi pe locul al treilea şi al patrulea. Astfel, în finală ajung 12 concurenţi, iar câştigătorul, care va primi 120.000 de euro, va fi ales tot de public, prin sms. Cei care vor să-şi susţină favoritul din sală pot trimite un mail la romaniiautalent@protv.ro, în care trebuie să treacă numele, vârsta, adresa, numărul de telefon şi o fotografie.

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite