VIDEO Concertele anului 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

2009 a fost un an în care promoterii locali au fost afectaţi de criza financiară sau au fost urmăriţi de ghinion. Anul care se încheie ar fi putut fi unul al marilor concerte, dacă piaţa evenimentelor nu ar fi fost afectată de anulări, amânări şi escrocherii.

Evenimentul lui 2009 a fost, fără îndoială, primul show al Madonnei în România. Deşi contestat ulterior, concertul a constituit principala atracţie a unei pieţe concertistice aflate într-un oarecare declin, cauzat de criza financiară.

Oferta din acest an ar fi putut fi completată cu spectacolul trupei Depeche Mode, anulat în ultimul moment, din cauza unei probleme de sănătate a solistului Dave Gahan, şi cu show-ul AC/DC, care s-a dovedit a fi, de fapt, o mare înşelăciune.

Foarte mulţi fani ai trupei australiene au fost dezamăgiţi, însă sfârşitul de an le-a oferit o surpriză: confirmarea unui concert AC/D în România, în 2010. Cel care a dat tonul concertelor în 2009 a fost britanicul Sting, care a susţinut un spectacol sold out într-o notă mai puţin obişnuită.

Spectatorii români s-au delectat cu muzică elisabetană, dar şi cu hituri precum „Fields of Gold" sau „Message in a Bottle".  Deşi în primăvară au fost aşteptaţi cu nerăbdare de fani, membrii trupei Depeche Mode nu au mai ajuns să susţină cel de-al doilea concert în România.

Din cauza unor preobleme de sănătate pe care le-a avut Dave Gahan, Depeche Mode şi-a anulat mai multe show-uri, iar singura consolare a unora dintre fanii români a fost amintirea concertului de la Bucureşti, din 2006.



Muzică de vară pentru toate gusturile

Vara lui 2009 a fost anotimpul cu cea mai mare „concentraţie" de staruri internaţionale, iar oferta a fost pentru toate gusturile, de la Limp Bizkit, Gogol Bordello, Moby şi Santana, la Placebo, Faith No More şi Kraftwerk.

Show-ul verii a fost, cum era de aşteptat, cel susţinut de Madonna, la concert fiind prezenţi peste 60.000 de spectatori. De când a pus pentru prima dată „piciorul pe pământ românesc", cântăreaţa americană a fost urmărită pas cu pas de presă şi de paparazzii.

Nebunia creată în jurul acestui eveniment a făcut însă ca aşteptările publicului să fie poate prea mari. Urmarea, mulţi spectatori au plecat dezamăgiţi de la concertul desfăşurat în Parcul Izvor, acuzând calitatea show-ului, a sunetului, dar şi organizarea.

Regină a controverselor convertită la Cabala, Madonna a făcut un apel la toleranţă şi a vorbit, în timpul concertului, despre discriminarea ţiganilor, lucru care nu i-a adus decât huiduieli ce au răsunat până şi în presa internaţională.



Toamna şi iarna au adus pentru prima dată în România staruri ca Anastacia, Diana Krall, Natalie Cole şi ZZ Top. Spre bucuria admiratorilor, nume mari ale muzicii, printre care Leonard Cohen, Chick Corea, Cesaria Evora, Simple Minds, Michael Bolton şi Demis Roussos au revenit pentru a cânta din nou în România.

Angajamente neonorate

În afară de concertul Depeche Mode, în acest an au mai fost anulate câteva spectacole. Show-urile pe care urmau să le susţină în România Eve şi Lil'Kim au fost anulate, în timp ce concertele Bad Boys Blue şi Alphaville au fost reprogramate pentru 2010.

Festivalurile atrag publicul

Dintre festivalurile desfăşurate în acest an s-au remarcat B'Estfest şi Peninsula. Aflat doar la a treia ediţie, B'Estfest a „crescut" de la patru la cinci zile, a beneficiat de prezenţa a peste 70.000 de spectatori, dar şi de nume mari ale scenei internaţionale.

Santana, Moby şi The Prodigy

Cap de afiş a fost legendarul Carlos Santana (foto), care a adunat aproximativ 20.000 de oameni, însă Moby, The Killers, Motorhead, Franz Ferdinand, Orbital şi Manowar au avut publicul lor.



Ajuns la cea de-a şaptea ediţie, festivalul CokeLive Peninsula, de la Târgu Mureş, „fratele mai mic" al celebrului Sziget de la Budapesta, a avut în 2009 cel mai bun line-up de până acum: The Prodigy, Nine Inch Nail, Tiesto şi Primal Scream, dar şi trupe româneşti ca Iris şi Timpuri noi. La începutul toamnei, prima ediţie a Tuborg Green Fest a adus în Capitală artişti ca Chicane şi Guano Apes.

Artişti de top vor vizita România în 2010

Câţiva dintre organizatorii români de spectacole şi-au făcut cunoscută, în bună parte, oferta de anul viitor, astfel că publicul român va avea ocazia să vadă pentru prima dată sau să revadă artişti precum Eric Clapton, Elton John, Metallica, Bobby McFerrin, Chris Rea şi Rammstein.

Carlos Santana

Brian Johnson (stânga) şi Angus Young de la AC/DC vin în România Foto: Guliver

Brian Johnson (stânga) şi Angus Young de la AC/DC vin în România p Foto: guliver

Pentru că fanii AC/DC s-au „fript" în această primăvară, doar anunţul de pe site-ul oficial al trupei a făcut credibilă vestea venirii lor în România. Formaţia australiană va cânta la 16 mai 2010, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, iar la concert sunt aşteptaţi 70.000 de oameni.

Site-ul oficial a confirmat concertul

Evenimentul este organizat de D&D East Entertainment şi de producătorul Marcel Avram, care l-a adus în România şi pe Michael Jackson. Anunţat în mod „oficial", cu surle şi trâmbiţe, concertul AC/DC care ar fi trebuit să aibă loc la Bucureşti, la 31 mai, a fost ţeapa anului 2009.

Reprezentanţii companiei PlayCool, organizatorul presupusului show, pregăteau, de fapt, o înşelăciune de trei milioane de euro. După ce AC/DC a anunţat pe site-ul oficial, că show-ul de la Bucureşti a fost doar o reclamă mincinoasă, reprezentanţii PlayCool au declarat că spectacolul se amână, după care nu au mai putut fi contactaţi.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite