Cine rezistă peste un deceniu la TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din ’90 încoace, televiziunile din România au testat sute de formate  şi de vedete, dar numai câteva au ţinut piept timpului în aceeaşi formulă. Cătălin Ştefănescu, Andreea Esca, Dan Diaconescu, Doina Levintza, Huidu şi Găinuşă sunt printre cei care apar pe micul ecran, în acelaşi format, de mai bine de un deceniu.

Anul trecut, designerul Doina Levintza a sărbătorit zece ani ai emisiunii de modă „Levintza prezintă". Nu sunt multe vedetele care se pot mândri cu longevitatea producţiei de care „răspund", dar există destule care trec de la un format la altul în fiecare sezon.

Emisiunea de cultură „Garantat 100%", prezentată de Cătălin Ştefănescu, show-ul de divertisment „Cronica Cârcotaşilor", cu Şerban Huidu şi Mihai Găinuşă, „Ştirile Pro TV", cu Andreea Esca şi emisiunea lui Dan Diaconescu au un singur lucru în comun: peste 10 ani de emisie alături de aceiaşi moderatori.

25 de ani de emisiune

Analistul media Iulian Comănescu este de părere că, în primul rând, cazurile de mai sus „ar trebui să reprezinte norma, şi nu excepţia". „Numai în România vedetele trăiesc trei-patru ani sau mai puţin", spune analistul, amintind că Larry King, care a ieşit de pe post recent, a prezentat 25 de ani acelaşi format. Barbara Walters a petrecut tot atâţia ani la emisiunea „20/20", iar jurnalistul francez Bernard Pivot a realizat emisiunile de cultură „Apostrophes" şi „Bouillon de culture" timp de 15 ani.

„E clar că-n astfel de situa­ţii avem de-a face cu formate foarte bine puse la punct pentru realizatori care îşi fac meseria strălucit. În România, în schimb, vedeta e formatul. Face excepţie de pe lista de mai sus Andreea Esca, care şi-a construit prestanţa într-un format bun", explică Iulian Comănescu.

Brandul sau formatul?

Doina Levintza a sărbătorit 10 ani de emisiune



Pentru Dan Diaconescu n-a fost nevoie de un format bine pus la punct şi investiţii majore, chiar dimpotrivă. „În momentul în care s-a mutat în nişte studiouri mai acătării şi a început să facă ceva ce seamănă mai mult a format, a pierdut din viteză. El stătea bine în garsonieră, cu emisiunea aceea despre care am spus altundeva că semăna mai mult a blog", spune analistul media.

În cazul Doinei Levintza, care prezintă o emisiune de modă difuzată duminica, la ora 11.00, motivele longevităţii ţin mai mult de vedeta în sine. „Levintza e un brand bun. Apoi lucrul cu care se ocupă, moda, e o afacere aspiraţională, estetică. În fine, emisiunea e duminica, într-un interval care nu constituie o mare miză", explică Comănescu.  

image

Cătălin Ştefănescu se „mândreşte" cu publicul său restrâns, dar fidel. „E minunat atunci când întâlneşti tineri care spun c-au crescut cu emisiunea asta. Cred că am supravieţuit pentru că n-am adormit în toţi anii ăştia, şi pentru că s-a găsit lume care să ne investească, de fiecare dată, cu încredere. În cazul unei emisiuni de cultură, audienţa nu poate funcţiona la cotele la care funcţionează o emisiune de divertisment", spune Cătălin.

De ce nu rezistă nici măcar un sfert dintre formatele româneşti lansate până acum? „În primul rând vorbim de manageri incompetenţi. Nu înţeleg că o emisiune şi audienţa ei se construiesc în timp. Şi Jay Leno, şi Walter Cronkite au avut probleme de rating la început; la Realitatea TV ar fi zburat după o săptămână, în ritmul în care această televiziune băga şi scotea formate pe post în perioada dinaintea crahului", spune Iulian Comănescu.

Şerban Huidu şi Mihai Găinuşă prezintă „Cronica Cârcotaşilor“ de peste 10 ani



„Cel de-al doilea tip de incompetenţă: se dau toţi banii şi puterea de decizie moderatorului şi pentru producţia propriu-zisă nu mai rămâne nimic. Dar televiziunea adevărată şi longevivă nu se face aşa. O dovedeşte cazul lui Teo Trandafir, o persoană plină de carismă, dar care n-a avut parte de formate propriu-zise, ci de un fel de emisiuni-burlan, în care făcea ce voia în funcţie de un desfăşurător destul de sumar", spune analistul.

Comănescu aminteşte producţiile lui Valeriu Lazarov, „Surprize, surprize" şi „Din dragoste", difuzate câte nouă şi, respectiv, 10 ani. „În spatele lor se afla o mare cantitate de ştiinţă şi de creier, cu tot antiintelectualismul lor. Din păcate, Valeriu Lazarov a dispărut fără discipoli, «prea scump» pentru televiziunile care trăiesc din combinaţii politice, şi nu de pe urma publicului", conchide Iulian Comănescu.

"E minunat atunci când întâlneşti tineri care spun c-au crescut cu emisiunea asta."
Cătălin Ştefănescu
realizator TV

Noroc sau merit?

image

Cătălin Ştefănescu realizează emisiunea „Garantat 100%“



Au rezistat cele mai bune emisiuni sau este şi un noroc care depinde de voinţa patronatului televiziunii? „Probabil că numai în cazul Andreei Esca putem spune că a rezistat cel mai bun. Cătălin Ştefănescu este un realizator respectabil, dar invitaţi ca Pascal Bruckner îi aduc mai mult stima presei decât tone de rating", crede analistul media.

image

Dan Diaconescu este moderatorul propriei emisiuni de 10 ani

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite