Cine are nevoie de Valentine’s Day?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru Toni Grecu este o sărbătoare a „băieţilor şi a fetelor de club“. Bogdan Naumovici se declară o „victimă“ a ei, iar Dan Chişu o ignoră pur şi simplu. Confiscată de marketing, Valentine’s Day, sărbătoarea iubirii importată de români, este respinsă de unii şi aprobată de cei care văd în ea doar un motiv de manifestare a bucuriei.

Românii au o sărbătoare autohtonă care glorifică dragostea. Dar pentru că tot ce vine din cultura americană este perceput ca „trendy", „cool", „funny", neaoşul Dragobete este înlocuit treptat de Valetine-ul zgomotos şi plin de sclipici.

Mai citeşte şi:

Sărbători de împrumut, profit sigur pentru comercianţi! Ultima găselniţă: vin demidulce „Te iubesc mult!“

Dacă tot avem o zi specială pentru a ne arăta mai puternic dragostea, de ce am avea nevoie de încă o zi şi o sărbătoare de import?! „Nu noi avem nevoie de ea, ea are nevoie de noi! Şi când mă refer la ea, mă refer la economia de piaţă. Noi avem nevoie de iubire, de solidaritate, de empatie, asta daaaa!", constată ziaristul Liviu Mihaiu.

Nici Dan Chişu nu face parte dintre cei care laudă virtuţile stilului „american-way" şi ignoră această sărbătoare în care nu crede „aproape deloc". „Cea mai mare companie de publicitate din lume este Hollywoodul. Hollywoodul face un PR fantastic şi vinde pe întreaga planetă valorile societăţii de consum americane, de la Coca Cola la McDonald's, de la Halloween la Valentine's Day. Consumăm atâtea filme de la Hollywood şi odată cu ele ni se livrează şi stilul de viaţă specific american, cu sărbătorile aferente", este de părere  regizorul şi omul de afaceri Dan Chişu. 

„Sfântul" confiscat de marketing

Totuşi, Liviu Mihaiu nuanţează: „Orice sărbătoare este un prilej de bucurie şi orice bucurie este terapeutică, dar nu avem nevoie de sărbători prin care cutiile de ciocolată pătrate devin inimioare! Poate are văcuţa Milka nevoie de genul ăsta de romantic-marketing pentru cifra de afaceri! De ce să avem nevoie de o zi în care să devenim romantici pentru că sunt promoţii la sutiene sau la prezervative?". Publicitarul Bogdan Naumovici nu a devenit imun la strategiile industriei din care face parte şi care îl îndeamnă să cumpere cadouri şi să-şi scoată iubita în oraş de Valentine's Day.

„Pe mine nu mă deranjează sărbătoarea asta! Avem nevoie de veselie şi prefer să sărbătoresc o zi a dragostei decât Ziua muncii, de exemplu! Ce dacă fac marketing, asta înseamnă că m-am imunizat? Nu, sunt şi eu o victimă a lui! Merg şi eu după cadouri pentru iubita mea! Ca şi Halloweenul, care este de import - ca şi Crăciunul, chiar - a intrat de mult în vizorul marketingului. Ziua Îndrăgostiţilor nu mă deranjează, chiar îmi place!", a declarat Naumovici.

Inimioare, inimioare

Umoristul Toni Grecu regretă că în fiecare an luna februarie este cea în care emisiunile de divertisment intră în vacanţă. Altfel „Sărbătoarea lui Valentin" ar fi parodiată cum se cuvine de grupul Divertis. „Glume pe seama ei se pot face gârlă! Dacă mă gândesc bine, acest Valentin chiar ajută economia românească! Ne plângem că economia merge prost pentru că nu e consum. Propun ca prim-ministrul Emil Boc sau alte persoane autorizate din stat să instituie în fiecare zi un sfânt ca Valentin ăsta. Aşa o să avem o zi a chinuiţilor, una a proştilor - pe aceasta o putem sărbători în fiecare zi pentru că suntem abandonaţi în faţa crizei", a parodiat, în stil propriu, Toni Grecu.

Liderul grupului Divertis subliniază că nu se comportă în spiritul Valentine's Day în ziua de 14 februarie. „Cumpăr mărţişoare, floricele, ghiocei, de 1 Martie, dar niciodată soţia mea nu o să mă vadă cu inimioare roşii! Este o sărbătoare pentru băieţii şi fetele de club. De ce trebuie să ai o zi a îndrăgostiţilor ca să oferi cadouri persoanei pe care o iubeşti? Când vrei, ai ziua îndrăgostiţilor. Bani să ai!", a punctat Toni Grecu.

Liviu Mihaiu a ţinut să sublinieze marketingul uriaş din spatele sărbătorii. „Nea Valentin ăsta mi se pare cam interesat de banii fetei. Bunăoară, este o invenţie  care poluează valorile noastre creştine şi transformă iubirea în sales strategy! Este o sărbătoare de tip supozitor pe care televizorul cel hipnotic ni-l bagă pe gât, şi pe care românii îl înghit din snobism şi lipsă de valori naţionale! Trăiască Dragobetele liber şi dezinteresat!", a declarat Mihaiu.

Dragostea, sărbătorită în concerte

Deşi s-a declarat contra Zilei Îndrăgostiţilor, găsind-o o sărbătoare forţată, Mihai Trăistariu o va sărbători prin cântec într-un concert care are loc astăzi, în Mangalia. El spune că îi face cadouri iubitei sale de câte ori simte nevoia şi nu neapărat de sărbători. Nici Andreea Bănică nu are nevoie de o zi specială pentru a-şi exprima iubirea. Şi ea va urca pe o scenă din Rusia, unde are programat un concert.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite